Artikel

Lichtmanagementsysteem in Smart City van Zichtenburg Den Haag

Is het mogelijk om aan de huidige lichtmanagementsystemen sensoren te koppelen én de opgehaalde informatie via ALiS binnen te halen? In Den Haag wordt dit getest in het project Zichtenburg.

In het Project Zichtenburg worden c.a. 100 lichtmasten uitgerust met verschillende lichtmanagementsystemen. Aan deze systemen worden sensoren gekoppeld. Deze sensoren halen informatie op uit de buitenruimte die gebruikt kunnen worden door verschillende afdelingen binnen de gemeente om processen te optimaliseren. Voor de aansturing van de verlichting en het ophalen van de sensorgegevens wordt ALiS gebruikt.

 

Het project is door de verschillende stakeholders met veel enthousiasme ontvangen. Operationeel was het noodzakelijk om met iedere leverancier individueel af te stemmen, dat vergt redelijk wat inspanning en goede projectmanagement. Tijdens de operationele uitvoering bleek dat aannemers nog niet volledig zijn ingericht op de montage van andere sensoren en het verbinden van deze componenten. Het is al wel gelukt het lichtmanagementsysteem te benutten voor het ontsluiten van de data. ALiS is sinds kort met een nieuwe versie gekomen waardoor begin 2017 de gegevens op een uniforme wijze binnen gehaald kunnen worden. Op dat moment kunnen de gegevens ook daadwerkelijk benut gaan worden om processen te sturen. Al met al een bijzonder ambitieus project waarvan het einde nog niet in zicht is.


Inspiratie Award 2016

Project Zichtenburg is weliswaar nog lopend, maar dingt wel mee naar de Inspiratie Award 2016. Deze prijs wordt uitgereikt tijdens het Ruimte en Licht Festival, op 17 november in Eindhoven. Benieuwd welk project wint? Kom naar het Ruimte en Licht Festival.

Deel dit artikel