Artikel

Veilige oversteek door gecombineerde fiets- en voetgangerssignalering

Traffic-Care verzorgt al sinds 2010 oversteekplaatsen met voetgangers- en fietssignalering. Zodra een fietser of voetganger van plan is over te steken, wordt het zebrapad of het fietspad duidelijk verlicht door middel van ledverlichting, vaak in het wegdek weggewerkt.

In Hoogerheide heeft Traffic-Care in het laatste kwartaal van 2019 een gecombineerde fiets- en voetgangerssignalering aangelegd. Dit leverde wel een unieke uitdaging op. Stan de Lie van Traffic-Care: “De signalering voor voetgangers werkt bij deze specifieke oversteek met een thermische camera die de voetgangers ziet aankomen. Voor voetgangers werkt dat uitstekend, maar fietsers bewegen daarvoor vaak net iets te snel. De oversteek ligt ook vlak na een bocht, wat ook een uitdaging opleverde. Voor de camera komt de fietser dan te snel aan. We kunnen de signalering dan wel zo instellen dat de fietser al vóór de bocht gedetecteerd wordt, maar dan is het risico van een vals-positief meting te groot. Dan gaan de lampjes branden terwijl er niemand oversteekt. Dat kun je een paar keer doen, maar daarna gaan de automobilisten de signalering negeren, wat de veiligheid niet ten goede komt.”  

Gecombineerde detectie 

Daarom koos De Lie voor een andere oplossing, een gecombineerde detectie. “Voetgangers én fietsers worden beiden door de thermische camera's gedetecteerd. De overstekende fietser detecteren we direct na de bocht met richtinggevoelig infrarooddetectie. Deze detectie heeft aan een kleine oversteekbeweging voldoende om te detecteren. Aansluitend neemt de thermische camera de detectie van de fietser over. Door gebruik te maken van infrarooddetectie kunnen we de overstekende fietser eerder detecteren en zogenoemde ‘valse detectie’ voorkomen. Met deze oplossing kunnen we, ook op deze locatie in Hoogerheide, garanderen dat het systeem optimaal functioneert. 

De systemen van Traffic-Care doen het goed. De Lie: “We krijgen eigenlijk alleen maar positieve reacties. Laatst in Bloemendaal, waar we onlangs 4 nieuwe locaties mochten plaatsen, kwam een mevrouw spontaan zeggen hoe blij ze is met de signalering. We leggen niet zomaar overal systemen neer, en hopen er dan het beste van. We verzorgen ook reparatie en onderhoud van de systemen. Kennelijk doen we dat goed, want gemeenten vragen ons steeds vaker om oversteeksignaleringen aan te leggen.”  

Traffic-Care 
Den Hout 
016 - 243 41 31 
www.TrafficCare.nl  

Deel dit artikel