Artikel

Onmogelijk geachte brug toch haalbaar

Een bescheiden brug op een prachtlocatie, zo is de nieuwe voetgangersbrug over de ’s-Gravelandsevaart gerust te typeren. Binnen het zeer beperkte budget maakte ipv Delft een eenvoudig én doeltreffend ontwerp.

Lange tijd zag het ernaar uit dat de zo gewilde nieuwe brug er niet zou komen. Het budget was zodanig krap, dat de reguliere aanbesteding niets opleverde. Recreatie Noord-Holland besloot daarom bruggenspecialist ipv Delft in te schakelen. Senior projectleider en ontwerper Johan Büdgen zag mogelijkheden voor realisatie van een voetgangersbrug, binnen budget. 

1-op-1 aanpak 

Büdgen: We hebben een paar schetsen gemaakt en die vervolgens direct samen met de opdrachtgever en aannemer Damsteegt doorgenomen op haalbaarheid”. Deze samenwerking in een mini-bouwteam leidde tot een brugontwerp dat binnen budget te realiseren was. Dankzij de 1-op-1 aanpak was er geen aanbestedingsprocedure nodig, wat een flinke kostenbesparing opleverde. Het ontwerp is bovendien optimaal afgestemd op de mogelijkheden en expertise van de aannemer.  


De ligging tussen prominent zichtbare buitenplaatsen vroeg om een brug met een rank en bescheiden voorkomen.Ipv Delft ontwierp een elegante stalen brug zonder poespas. De 18 meter lange brug bestaat uit een getoogde kokerligger op twee stalen buispalen en een uitkragend stalen dek. De balusters van het hekwerk dragen ook het dek. De gehele constructie is zo bijzonder efficiënt. 

Wandelroute 

De brug ligt op het Noord-Hollandpad, een ruim 280 kilometer lange wandelroute tussen Texel en Huizen, en dicht een gat dat was ontstaan toen de trekpont die hier voorheen lag wegens te hoge onderhoudskosten uit de vaart gehaald werd. Ook sluit de nieuwe oversteek goed aan op andere wandelroutes over het landgoed Boekesteyn en door de Stichtsch-Ankeveensche Polder 


Op 10 april 2019 is de voetgangersbrug feestelijk geopend. De reacties op de brug zijn zeer positief. Büdgen: ‘Niet alleen wandelaars en opdrachtgeverRecreatie Noord-Holland zijn er blij mee, ook de gemeente Wijdemeren en de provincie Noord-Holland zijn erg tevreden.’  


Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 03/2019. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek

 

Deel dit artikel