Artikel

Gebruikersbril op bij masterclass Prettige Plekken in Breda

De Chassépromenade en de Karnemelkstraat in Breda. Twee plekken die door de inwoners van de stad niet echt worden gebruikt. En waarom? Tijdens de Masterclass Prettige Plekken hoopt de gemeente hier antwoord op te krijgen én praktische tools aangereikt te krijgen om van deze plekken weer prettige plekken te maken.

Op initiatief van onder andere Ivo Derksen van de gemeenten Breda geven Rosemarie Maas en Kyra Kuitert op 15 november de Masterclass Prettige Plekken. De deelnemers, zowel vanuit Breda als vanuit andere gemeenten, krijgen hierbij praktische handvatten die ze kunnen gebruiken bij het inrichten van de openbare ruimte.


Frisse blik

“Ook in Breda zijn plekken die niet prettig aanvoelen of ooit prettig waren maar nu niet meer”, verklaart Derksen het initiatief. “Dat kan door allerlei redenen komen, bijvoorbeeld omdat de bevolkingssamenstelling is veranderd. Natuurlijk hebben wij zelf ook ideeën bij de oorzaken. Maar we hopen met de masterclass enerzijds bevestiging te krijgen, maar aan de andere kant ook van andere deelnemers input te krijgen. Zij kijken met een frisse blik naar onze openbare ruimte.”

 

“We proberen steeds meer verbinding te krijgen met de gebruikers van onze openbare ruimte. Nu kunnen we wel iedereen gaan vragen wat ze van een plek vinden, maar met deze masterclass hopen we te leren hoe we zelf de juiste vragen gaan stellen. Hoe we zelf gevoel krijgen bij wat eraan scheelt.” De auteurs van het boek Prettige Plekken leren de deelnemers aan de gelijknamige masterclass te kijken door de bril van de gebruiker. Hoe beleeft iemand een plek? Dit laatste hoopt derksen ook verder door te kunnen voeren. “Momenteel gebeurt het beheer van de openbare ruimte vaak normgedreven. Dat bepaalt hoe we beheren en hoe vaak. Ik zou graag zien dat het beheer meer belevingsgericht wordt aangepakt.”


Excursie

Met de theorie onder de arm gaan de deelnemers aan de masterclass ’s middags de stad in voor een excursie. Daarbij wordt de gang gemaakt langs een aantal plekken die wat de gemeente betreft aandacht nodig hebben. “We gaan bijvoorbeeld langs de Chassépromenade”, vertelt Derksen. “Een plein met aanzien, ontworpen door een bekende architect. En hoewel iedereen enthousiast is over hoe de ruimte eruit ziet, wordt het totaal niet gebruikt. We hebben wel een idee wat er mis is met het plein, maar we hopen toch op kleine finesses gewezen te worden, details waar we eerder niet op hebben gelet. We gaan ook langs de Karnemelkstraat, een ruimte die momenteel tussen iets en niets in zit. Het wordt vaak gebruikt als plek om iemand met de auto af te zetten om vanaf daar de stad in te lopen. We hopen erachter te komen welke functie we deze plek zouden kunnen geven.”

 

Het feit dat niet alleen ambtenaren uit Breda, maar ook mensen uit andere steden en met andere achtergronden meedoen aan de masterclass moet bijdragen aan het succes van de masterclass. “Zij kijken met een frisse blik naar onze stad. We hopen dat ze ons scherp houden en met een positief kritische houding bijdragen aan de verbetering van onze stad.”

 

Prettige Plekken

De masterclass Prettige Plekken is een voortvloeisel uit het boek Prettige Plekken, met daarin 500 praktische richtlijnen voor de inrichting van de openbare ruimte. Kijk hier voor meer informatie.

Deel dit artikel