Artikel

Duurzame ledverlichting toegepast bij opknapbeurt Franse Kampweg

De Franse Kampweg is bij een opknapbeurt voorzien van duurzame ledverlichting, waarmee de energievretende natriumverlichting werd verwijderd. De duurzame ledverlichting is verzorgd en geleverd door Innolumis.

Afgelopen jaar heeft de provincie Noord-Holland noodzakelijk groot onderhoud uitgevoerd aan de Franse Kampweg bij Bussum. Dit wegvak wordt ook wel aangeduid alsde N236. Daarbij zijn onder meer de fundering en het wegdek vervangen. Om de veiligheid verder te verbeteren, heeft de provincie de oversteekplaatsen voor voetgangers en (brom)fietsers verruimd en kregen de kruisingen bredere weggedeeltes en middenbermen. Tevens werden de bestaande vluchtheuvels verlengd en werden er ook nieuwe aangelegd. 


De Franse
Kampweg loopt langs het natuurgebied de Franse Kamp. Volgens de overlevering wordt aangenomen dat in dit gebied Franse troepen waren gelegerd tijdens de belegering van Naarden in 1572.
De N236 is in de loop van de jaren steeds drukker geworden. De opknapbeurt was dus hard nodig. In deze tijd van duurzaam denken en circulariteit van materialen heeft de provincie in haar ontwerp met deze zaken terdege rekening gehouden. 

Natriumverlichting

Een van de letterlijk in het oog springende zaken was de toepassing van energiezuinige en duurzame ledverlichting van Innolumis Public Lighting, een ontwikkelaar en producent van ledverlichting in Amersfoort. Vóór de opknapbeurt werd gebruik gemaakt van traditionele natriumverlichting. Het verschil met ledverlichting is, naast een volledig andere verlichtingstechniek, dat natriumverlichting maar drie tot vier jaar meegaat en een stuk meer energie gebruikt. Ledverlichting heeft een geschatte levensduur van circa 20 jaar en behoeft nauwelijks onderhoud, waardoor bijvoorbeeld dure wegafzettingen niet meer nodig zijn. Daarnaast zorgt de witte lichtkleur voor een veel betere kleurherkenning op straat waardoor de zichtbaarheid van objecten sterk is verbeterd ten opzichte van de oude situatie. 


Innolumis
leverde 91 Nicole led
-armaturen in diverse wattages voor het traject. Bijzonder aan deze armaturen is dat ze volledig worden geassembleerd bij Metafors in Amersfoort, een sociaal werkbedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De nieuwe verlichting is aangebracht door het installatiebedrijf Speer Infra uit Naarden. Met deze grondige opknapbeurt kan de Franse Kampweg er weer voor jaren tegen. 


Dit artikel verschijnt in Straatbeeld 05/2019. Lees het nummer alvast online in onze bibliotheek

 

Deel dit artikel