Artikel

Aggregaten geen optie voor Leidsche Rijn Centrum

De Utrechtse wijk Leidsche Rijn is de grootste Vinex locatie van Nederland. Uiteindelijk zal het ruim honderdduizend inwoners tellen. Deze nieuwe wijk heeft nu ook een echt stadscentrum gekregen. Leidsche Rijn Centrum is een levendig centrum, ligt centraal, met een eigen NS-station en busstation. Het centrum is opgedeeld in de buurten Noord, Kern, Zuid en Oost.

In 2030 heeft Leidsche Rijn Centrum ongeveer vijfduizend woningen. Het grootste deel daarvan zijn appartementen en een klein deel eengezinswoningen. In de kern van Leidsche Rijn Centrum is het winkelgebied gebouwd, met daarboven appartementengebouwen. In en rondom het winkelgebied zijn winkels, horeca, een gezondheidscentrum, een wijkbureau en een bibliotheek. Binnenkort start de bouw van een hotel. 


De openbare ruimte is ontworpen door Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten. Het centrumgebied heeft meerdere pleinen met elk een eigen karakter. Daarnaast zijn er een aantal ruim opgezette straten zoals de Parijs Boulevard en de Wenen Promenade. De royaal bemeten openbare ruimte is afgewerkt met hoogwaardige materialen zoals diverse soorten natuursteen en gebakken klinkers.

Stroom voor evenementen

Op diverse plekken is ook rekening gehouden met het duurzaam organiseren van evenementen. “Op meerdere plekken moest het mogelijk zijn voorzieningen te plaatsen die afhankelijk zijn van stroom. Aggregaten zijn voor ons geen optie”, vertelt senior projectmanager John Korssen van de gemeente Utrecht. “Omdat het geen permanente voorzieningen zijn, is ervoor gekozen de aansluitmogelijkheden uit het zicht onder de grond te plaatsen.” Op het Brusselplein, Hof van Bern en de Parijs Boulevard zijn diverse obstakelvrije voorzieningen aangebracht. Op basis van eerdere ervaringen en een goede informatievoorziening koos de gemeente voor de producten van PUTkast. 


Korssen: “Op het grote plein (Brusselplein) is gekozen voor een marktaansluiting om een dagmarkt mogelijk te maken. Op de overige locaties is gekozen voor evenementenkasten en op het Berlijnplein zijn deze voorzieningen ook geschikt gemaakt voor drinkwater.”De samenwerking verliep zonder problemen, aldus Korssen. “Wij hebben de putten laten plaatsen onder begeleiding van ons ingenieursbureau, en hebben geen negatieve signalen ontvangen. 


Dit artikel verschijnt in Straatbeeld 05/2019. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek.

 

Deel dit artikel