Artikel

Energiebesparende ledverlichting voor gemeente Bernheze

Met de grootschalige uitrol van energiebesparende verlichting, zet Gemeente Bernheze een grote stap op het gebied van duurzaamheid. Door de verouderde verlichting te vervangen door moderne ledverlichting, kan de gemeente rekenen op een aanzienlijke energiebesparing.

Verduurzaming openbare verlichting

Gemeente Bernheze heeft duurzaamheid hoog op de agenda staan. Openbare verlichting speelt hierbij een belangrijke rol. In het energieakkoord is als doelstelling opgenomen dat in 2020 minimaal 20 procent energie moet zijn bespaard ten opzichte van 2013. Voor de vervanging van de openbare verlichting heeft Nobraluxde gemeente begeleid in het aanbestedingstraject. Er is gekozen voor deFriza 2.0 armatuur van Schréder, een functioneel kegelarmatuur die het energieverbruik drastisch vermindert en het visueel comfort verbetert. Heijmans is in april 2019 gestart met het plaatsen van de Frizaarmaturen, waarvan er tot op heden ruim 800 geleverd zijn en er ook in 2020 nog vele zullen volgen. 

Een tijdloos ontwerp in combinatie met moderne LED-technologie 

De Friza combineert een tijdloos ontwerp met de energie-efficiëntie van ledtechnologie, aangepast aan verschillende stedelijke landschappen zoals woonwijken, parken, pleinen, fietspaden en historische centra. Deze functionele kegel armatuur verzekert fotometrische prestaties en comfort om veiligheid en welzijn te bieden in de openbare ruimte. Het robuuste ontwerp van de Friza garandeert prestaties op de lange termijn.

Standaardisatie 

De Friza 2.0 armatuur valt onder het standaardisatieprogramma van Schréder. Met behulp van standaardisatie maakt Schréder het mogelijk om met een aantal armaturen het grootste deel van alle toepassingen te kunnen verlichten. Beheer, onderhoud en vervangingen worden hierdoor efficiënter en eenvoudiger. 


Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 04/2019. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek

Deel dit artikel