Artikel

Verloederd plein wordt aangename verblijfsplek

Het gebied rondom De Houtzagerij was een van de speerpunten voor stadsvernieuwing in de Haagse Schilderswijk. De Houtzagerij bestaat uit de tot sporthallen verbouwde loodsen van voormalige houtzagerij K. Dekker en Zn, anno 1894. Het Amsterdamse ontwerp- en ingenieursbureau Carve heeft dit gebied verder ontwikkeld, in aansluiting op het bestaande plan ‘Schetsen van de Haagse school’ van architect Eric Schrijver en buurtbewoners.

Ingeklemd tussen sportcomplex, voetbalkooi en betonnen muur was deze publieke ruimte in de loop der tijd door geluidsoverlast en gevoelens van onveiligheid veranderd in een met hekken afgesloten semi-openbare ruimte. Overdag konden kinderen en jongeren er spelen en hangen, 's avonds gingen de poorten aan de kopse kanten van het plein dicht en was dit gebied alleen nog maar toegankelijk voor bewoners. Wens van de gemeente was om het openbare karakter van het plein nieuw leven in te blazen en een plek te creëren voor jong en oud, voor sport en spel, maar ook voor rust en ontspanning. Een plek waar iedereen zich prettig en welkom voelt.

Speeleilanden en rustpunten 

Carve ontwikkelde een inrichtingsplan dat de lengte van het gebied optimaal gebruikt en benadrukt. Een meanderende zitrand met daaraan gekoppelde actieve speeleilanden en groene rustpunten, verbindt het langgerekte gebied harmonieus over de volle lengte. De sport- en speeltoestellen liggen strategisch voor de ingang van het drukbezochte sportcomplex, de groene en rustige delen liggen voor de woningen.

Uitnodigend 

Door rondom zicht te bieden op het plein zou de sociale kwaliteit nog sterk verbeterd kunnen worden.Het definitieve plan voorzag daarom ook in het verbinden van de achtertuinen van de woningen aan de Herderslaan – gelegen achter een hoge blinde muur - met het groene gedeelte van het nieuwe plein van de Houtzagerij. 


Uiteindelijk heeft men dit onderdeel moeten laten varen omdat te veel partijen
hun muur nog niet wilden opgeven. De hekwerken aan de kopse kanten van de strook zijn in vorm aangepast zodat je als het ware uitgenodigd wordt het gebied te betreden.  De sport- en speelobjecten op het nieuwe plein, de slingerbank en het groen zullen zeker bijdragen aan een actiever gebruik van deze verscholen openbare ruimte. 


Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 02/2019. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek

 

Deel dit artikel