Artikel

Op Cruquius horen stoere banken

In het oostelijk havengebied van Amsterdam wordt gewerkt aan de ontwikkeling van Cruquius. Wonen, werken en verblijven binnen de ring van Amsterdam, met een unieke ligging aan het water.

Een gewilde plek, die tot in de jaren negentig nog bedrijventerrein was. Inmiddels vindt een transformatie plaats, waarbij het industriële karakter van de wijk behouden blijft. Buro Lubbers kreeg de opdracht een raamwerk voor de openbare ruimte te ontwerpen. “We hebben spelregels en ingrediënten bedacht voor alle verschillende soorten openbare ruimten in het gebied”, legt ontwerper Marian de Vries uit. “We hebben ontwerpprincipes opgesteld voor het gebruik van materialen, verharding en de toepassing van groen. Zodat de eenheid gegarandeerd is, ook in de toekomst.”

Ontwerpprincipes

Buro Lubbers is zelf verantwoordelijk voor het verdere ontwerp van een aantal deelgebieden in Cruquius, maar ook andere bureaus maken ontwerpen voor de buitenruimte in het gebied. Daarbij dienen ze altijd de spelregels te hanteren die in de toolbox zitten. Het opstellen van ontwerpprincipes bevat ook de keuze voor het meubilair, vertelt De Vries. Het is natuurlijk fraai als de openbare ruimte een eenheid uitstraalt in sfeer en materiaal.”


Bij de keuze voor het meubilair had De Vries op haar beurt weer te maken met de regels die de gemeente Amsterdam hiervoor heeft opgesteld. “We ontwerpen de openbare ruimte in opdracht van de projectontwikkelaar. Die legt de buitenruimte aan en draagt deze vervolgens over aan de gemeente die eigenaar wordt en het openbare gebied gaat beheren.” 

Uitstraling 

“We hebben gekozen voor het meubilair van Grijsen uit de Plane-serie. De robuuste en stoere uitstraling van de bankjes past goed bij de uitstraling van de wijk. Door de houten zittingen en leuningen hebben ze toch een warm karakter”, vindt De Vries. 


Naast een aantal elementen uit het standaard assortiment van de Plane-serie, worden op bijzondere plekken in de wijk specials neergezet. Het gaat bijvoorbeeld om ligstoelen aan het water, grote stadstafels met een waterkoeler in de binnentuinen en lange banken langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Het ontwerp hiervan komt van Buro Lubbers, de engineering doet Grijsen. 


Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 02/2019. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek

 

Deel dit artikel