Artikel

Afvalbak op zonne-energie met Hollebolle Gijs-effect

De WasteMate is een afvalbak werkzaam op basis van zonne-energie. Het is een duurzame oplossing voor afval en afvalbeheer in de openbare ruimte.

Armada Mobility heeft de WasteMate een aantal maanden geleden op de markt gebracht. “De WasteMate afvalbak verzamelt tot wel vijf tot acht keer het oorspronkelijke afvalvolume voordat het legen van de afvalbak noodzakelijk is”, vertelt Oscar Gathier van Armada Mobility. De WasteMate draait volledig op zonne-energie, vertelt Gathier. “Er zit een accu in waarin de energie wordt opgeslagen. Zo ben je tijdens donkere dagen en in de nachtelijke uren ook verzekerd dat de afvalbak zijn werk doet. Voor de WasteMate zijn geen voedingskabels nodig dus de afvalbak is zeer eenvoudig te installeren of te verwijderen.”

De afvalbak is een mooi voorbeeld van een smart city product. Gathier: “De WasteMate is gekoppeld aan ons CleanCityManager platform. Gemeenten hebben door het platform altijd real time inzicht in hoe vol de afvalbak is. Zo kan er precies nagegaan worden wanneer de bak geleegd moet worden. Dat zorgt ook nog eens voor een aanzienlijke vermindering van de CO²-uitstoot, omdat er minder ritten met de vuilniswagen nodig zijn.” De constructie van de afvalbak is zeer goed bestand tegen beschadigingen en vandalisme. Eveneens kan de inwerpklep om veiligheidsredenen op afstand worden afgesloten. “Dat is vooral handig tijdens evenementen zoals oud en nieuw. Gemeenten hebben dan toch vaak last van vandalisme omdat er vuurwerk in prullenbakken wordt gegooid”, aldus Gathier.

De persmodule van de afvalbak zorgt ervoor dat afvalinzameling tot wel 85 procent efficiënter plaats kan vinden vergeleken met reguliere afvalverwerkers voor de openbare ruimte. De WasteMate kan zonder handen worden bediend door het voetpedaal onderaan de afvalbak. De afvalbakken zijn gemaakt in standaard klikoformaten van 120 en 240 liter. Door de duobak-installatie kunnen meerdere producten worden verzameld om zo gescheiden het afval te verzamelen. “We hebben daarnaast het Hollebolle Gijs-effect in de afvalbakken gebouwd. Als beheerder kun je geluidsfragmenten toevoegen als mensen afval in de WasteMate deponeren. Zo draait er in Bonn bijvoorbeeld een bekend liedje over de stad als mensen afval weggooien, maar je kunt bijvoorbeeld ook een applaus laten afspelen”, zo besluit Gathier.

Armada Mobility BV
Nieuwegein
030 - 246 95 00
https://www.armadamobility.nl/

Deel dit artikel