Artikel

Kloppend hart voor winkelstraat Sliedrecht

Met de herinrichting van twee pleinen is de make-over van winkelstraat Kerkbuurt in Sliedrecht compleet. Vooral het Merwedeplein, bij overdekt winkelcentrum Op de Kerkbuurt, onderging een ware metamorfose.

Ipv Delft ontwierp en begeleidde de herinrichting. Uitgangspunt was het schetsontwerp dat de gemeente samen met ondernemers en omwonenden maakte. In de uitwerking kwam ipv Delft met diverse aanpassingen die het ontwerp verder hebben versterkt. Zo heeft het plein nu een echte verblijfskwaliteit, met voldoende zitgelegenheid en aanzienlijk meer groen. Ook de looproute naar het winkelcentrum in de oksel van het plein is beter zichtbaar en breder, zodat het geheel veel ruimtelijker oogt. Verder versterkt het ontwerp de verbinding tussen winkelstraat en plein.

Het schetsontwerp bevatte een rechthoekige rode loper in de bestrating, die doorliep tot in de doorgaande winkelstraat. Het ontwerpbureau stelde een inversie van dit idee voor, zodat de nadruk niet op de looproute ligt, maar juist op de verblijfsruimte. Zodoende heeft het plein nu een gestreept tapijt, dat net als in een woonkamer zorgt voor sfeer en de scheiding tussen loop- en verblijfsruimte aangeeft.

Multifunctioneel

De inrichting van het bestaande plein was, net als het schetsontwerp, sterk gericht op betalende klanten. Wie zonder te betalen op het plein wilde verblijven, had weinig mogelijkheden. Dankzij meer zitgelegenheid en groen bij het speelelement en een groenelement met zitrand op de loper, heeft het plein ook echt een verblijfsfunctie gekregen. Bovendien spreekt het plein nu zoveel mogelijk doelgroepen aan en is het daarmee een plek geworden van verbinding.

De zitelementen zijn bovendien goed zichtbaar vanuit de winkelstraat, waardoor het winkelend publiek al vanuit de verte ziet dat er een ruimte nadert waar iets te beleven valt. Met name de bankjes rond het speeltuintje en het zitelement op het tapijt worden sinds de oplevering veel gebruikt.

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 5, thema Projecten & Producten. Download hier gratis het magazine!

Ipv Delft

Delft
015 750 25 75
www.ipvdelft.nl

Deel dit artikel