Artikel

Samenwerking en innovatiekracht zorgen voor multifunctioneel stadsplein

In Leiden is op het dak van de ondergrondse parkeergarage Garenmarkt een groen en klimaatbestendig stadsplein gekomen. Het was een uitdagend project voor bouwer en leveranciers waarbij samenwerking, flexibiliteit en ruimte voor innovatie centraal stonden. En het resultaat mag er zijn.

Patricia Scholte, ontwerper openbare ruimte bij het Team Ontwerp en Mobiliteit van de gemeente Leiden, heeft in samenwerking met onder andere de wijkvereniging iets bijzonders neergezet met het multifunctionele stadsplein Garenmarktplein. In het ontwerp is een gebruiksruimte gecreëerd passend bij het karakter en de hoofdfunctie van het plein. Op het plein is gekozen voor organische vormen, de groene eilanden. Deze worden omkaderd door natuurstenen banden en lijnafwatering, gecombineerd met ledverlichting.

Plein met wow-factor

De gemeente Leiden wilde zowel letterlijk als figuurlijk grensverleggend zijn met het ontwerp. Naast de toepassing van verschillende materialen kwamen deze ook nog eens uit twee werelddelen. Bovendien was het ontwerp zo gemaakt dat de eilanden met hun natuurlijke ronde vormen allerlei radii hadden en ook nog eens schuin omhoog liepen bij de zitgelegenheden. Een uitdaging voor ACO want de FineLine LED lijngoten moesten aansluiten op de natuurstenen banden uit China.

"Doordat ACO bereid was haar nek uit te steken voor innovatieve oplossingen, flexibel te zoeken naar de mogelijkheden van maakbaarheid, de kwaliteit te borgen en te garanderen, hebben wij ons vertrouwen uitgesproken in ACO", zegt Rob Jansen, senior projectcoördinator team Stadsingenieurs bij gemeente Leiden. "Maar de ambitie van de gemeente Leiden was niet mals en Patricia is best wel streng en veeleisend", lacht Rob. Dus wat vindt Patricia: "Ik ben heel tevreden met het eindresultaat. Het is mooi om te zien dat het plein in gebruik wordt genomen. Ook met de ledverlichting is het ontzettend mooi!" 


ACO
Doetinchem
0314 - 36 82 80
www.aco.nl

Bekijk het volledige interview en alles foto’s op www.aco.nl/nieuws.

Deel dit artikel