Artikel

Nieuw licht in de tunnel

U kent ze vast wel: donkere, onaantrekkelijke en onveilig aanvoelende tunnels. Een betaalbare en eenvoudige toolbox kan hier verandering in brengen.

Een gebrek aan (goede) verlichting speelt vaak een grote rol bij dit soort tunnels. ipv Delft ging aan de slag met een betaalbare en eenvoudig toepasbare oplissing waarmee donkere en sociaal onveilige tunnels kunnen worden omgetoverd tot een frissen en veilige doorgang waar fietsers en voetgangers ’s avonds met een gerust hart doorheen durven.

 

ipv Delft ontwikkelde samen met Armada Janse een toolbox genaamd ‘Nieuw licht in de tunnel’ om bestaande tunnels veiliger, prettiger en mooier te maken. Basis is een energiezuinig interactief lichtarmatuur dat zorgt voor een ruimtelijke indirecte verlichting en een prettig lichtniveau zonder het bij tunnels vaak gebruikelijke sterke contrast tussen licht en donker. Behalve dit armatuur biedt de toolbox simpele maatregelen als anti-graffitcoating, onderhoudsplan en duurzame, onderhoudsarme wandbekleding van hoge kwaliteit.

 

"Armada Janse heeft veel ervaring in signing en reclame. Ipv Delft heeft veel ervaring in het inrichten van openbare ruimte. Dat was een mooie combinatie.  Er is veel gezamenlijk getest en ge-engineerd met lenzen en dergelijke om te komen tot het uiteindelijke ontwerp", licht Rob Kruizinga van ipv Delft de samenwerking toe.

 

Inspiratie Award

De toolbox van ipv Delft en Armada Janse is een van de inzendingen voor de Inspiratie Award, die op 16 november zal worden uitgereikt tijdens het Openbare Verlichting Congres Ruimte en LichtKijk hier wat de Award de winnaars van 2016 heeft opgeleverd. 

Deel dit artikel