Artikel

Het water willen vieren

Het toerisme in de gemeente Elburg groeit sterk. Daarom wilde de gemeente de jachthaven upgraden door die een permanente impuls te geven met waterelementen.

“Net als veel andere gemeenten wil ook Elburg aantrekkelijk zijn voor meerdere doelgroepen”, aldus Gerard Riezebos van de gemeente. “Daarom investeren we in een bruisende jachthaven waar mensen met kinderen graag komen. De keuze voor interactieve waterelementen past dan prima in deze combinatie van wensen.”

Mentaliteitsverandering 

Elburg heeft een rijke waterhistorie. Het vele water trekt vele liefhebbers, zowel in de zomer als in de winter. Fonteintechniek Gruppen heeft deze elementen prachtig gecombineerd. “De laatste jaren heeft er een mentaliteitsverandering plaatsgevonden”, zegt Karel Kist van Fonteintechniek Gruppen. “In plaats van vechten tegen het water willen het water vieren! We hebben het water in verschillende vormen tastbaar gemaakt in twee compleet verschillende waterelementen. De hoogte van de dijk wordt gebruikt om een spectaculaire waterval te maken en op het grote plein zijn bedriegertjes in wildverband aangebracht.”

Juiste partner kiezen 

We hebben uiteindelijk bewust gekozen voor een directe gunning. Bij veel gemeenten hebben we marktonderzoek gedaan en uitvoerige interviews gehouden met verschillende marktpartijen om de juiste partner te kunnen kiezen”, vertelt Riezebos. “Bij andere gemeenten hoorden we dat Gruppen eventuele problemen direct oplost. Omdat hetbedrijf al meer dan tien jaar bestaat, hebben we bovendien veel vertrouwen in een samenwerking voor de lange termijn.” 


“De uitdagingen in het project zaten met name in twee aspecten”, geeft Karel Kist van Fonteintechniek Gruppen aan. “De fundering in de dijk onder de waterval is geen standaard fundering. Daarnaast stelt het intensieve gebruik van deze fontein door kinderen een hoge eisen aan de waterveiligheid. 

Waterdichte verlichting 

Het hoge gevraagde veiligheidsniveau van water heeft geresulteerd in een zware UV-lamp. Fonteintechniek Gruppen heeft de fontein daarnaast uitgevoerd met speciale 100 procent waterdichte verlichting, geleverd door de specialist op dit gebied Full AVL in Tilburg. 


Dit artikel komt uit Straatbeeld 06/2018. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek

Deel dit artikel