Artikel

Waterspeelplaatsen die veilig zijn en hufterproof

Er gebeurt altijd veel in de openbare ruimte. Iedereen maakt gebruik van speel- en straatmeubilair, maar zelden wordt de tijd genomen om écht te reflecteren op nieuwe ontwikkelingen. En soms blijken nieuwe ontwikkelingen in Nederland en omstreken al elders in de wereld tientallen jaren ingeburgerd en heel gewoon.   

Spray Parks 

Een goed voorbeeld van zo’n nieuwe ontwikkeling in Nederland is een waterspeelplaats in de openbare ruimte, ook wel bekend als een Spray Park. In Canada en de Verenigde Staten worden Spray Parks in stadsparken veelvuldig toegepast. In Nederland wordt het vaak 'eng' gevonden. Feitelijk zijn Spray Parks veiliger dan menig speeltoestel dat in de openbare ruimte wordt toegepast. Bovendien is er geen verdrinkingsrisico doordat er geen laag water is. De techniek kan in een afgesloten ruimte of kelder worden aangebracht waardoor onbevoegden er niet bij kunnen. Met de moderne mobiele verbindingen kan alles op afstand worden uitgelezen. 

Zuinig en vandalismebestendig 

Bij goede materiaalkeuzes zijn Spray Parks ook hufterproof, ekan weinig aan kapot worden gemaakt. Een (gemeentelijk) zwembad is altijd duur in de exploitatie. Een Spray Park biedt wel het plezier van spelen met water, maar zorgt voor veel lagere exploitatiekosten. Dat komt – met selectie van de juiste techniek – door het lage waterverbruik. 

Capelle aan den IJssel 

De eerste gemeente in Nederland die een Spray Park in de openbare ruimte realiseert is Capelle aan den IJssel. De keuze voor een Spray Park is niet alleen om de stad een mooie attractie in de openbare ruimte te geven, maar ook om kinderen uit gezinnen die niet met vakantie kunnen wel het vakantiegevoel thuis te kunnen laten ervaren. Het Spray Park moet dit najaar operationeel zijn. 

Waterplay 

In Nederland wordt de vooraanstaande leverancier van Spray ParksWaterplay uit Canada, door Watergames & More uit Zoetermeer vertegenwoordigd. Waterplay heeft al ruim 30 jaar ervaring met Spray Parks, waarvan een groot deel in de openbare ruimte is gerealiseerd. 

Dit artikel komt uit Straatbeeld 04/2018. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek. 

 

 

Deel dit artikel