Artikel

Op avontuur bij lichtfestival LUNA

Eind 2018 staat Leeuwarden in het teken van LUNA. Het Leeuwarden Urban Night Adventure is hét lichtfestival voor avonturiers. Een gesprek met Andrea Möller van organisator Media Art Friesland.

In 2016 vond de eerste editie plaats van LUNA, als een soort pilot in aanloop naar het festival dat dit jaar vorm gaat krijgen. En hoewel de link met Leeuwarden als Culturele Hoofdstad 2018 snel gelegd is, heeft LUNA zeker de ambitie om zelfstandig te opereren. Andrea Möller, van organisator Media Art Friesland, is verantwoordelijk voor de inhoud van het evenement. “Dat Leeuwarden Culturele Hoofdstad zou worden, was natuurlijk al een tijd bekend. Het ideewerd toen opgevat om een lichtfestival te organiseren als slotact van het jaar. We zijn aan de gang gegaan met het maken van plannen. Het liefst wil je dan meteen aan de slag, maar het was nog lang niet zo ver. Daarom hebben we in 2016 een soort pilot gedaan, met LUNA in een kleine setting.”

Leerpunten

De reacties op het lichtfestival waren zeer positief. “Ik word nog steeds heel vaak gevraagd wanneer LUNA weer terug komt. Eind dit jaar is het zo ver. Uit de eerste editie hebben we heel veel lering getrokken. Bijvoorbeeld op het gebied van communicatie, promotie en de techniek. Maar vooral hebben we aan de stad kunnen laten zien hoe mooi lichtkunst kan zijn. Hebben we de mensen met andere ogen naar hun omgeving laten kijken.”


Het thema van LUNA in 2018 is Linked Up – Communicatie en Verbinding. Dit thema komt terug in het interactieve karakter van het festival, waarbij ook mediakunst en geluidskunst aan bod komt.In hoeverre we organisatorisch samen optrekken met Leeuwarden Culturele Hoofdstad moet overigens nog blijken. Maar eventueel geeft het de mogelijkheid om verbinding te zoeken met allerlei andere evenementen die dan plaatsvinden, waardoor het publiek veel breder wordt.

Ambitie 

Het ligt voor de hand een vergelijking te maken met dat andere grote lichtfestival, GLOW in Eindhoven. “In Leeuwarden hebben we de ambitie om een festival voor avonturiers te zijn. Door de combinatie met andere kunstvormen te maken, maar ook door de bezoekers nadrukkelijk te betrekken bij de activiteiten. 

 

Andrea Möller heeft al een compleet programma staanmetzeker twintig onderdelen. LUNA vindt waarschijnlijk plaats in de derde week van november. Wie op de hoogte wil blijven van het programma, de precieze data en andere praktische informatie gaat naar www.facebook.com/LUNAfestival058  

Deel dit artikel