Artikel

Solar verlichting kan ook bij Nederlands weer

Steeds vaker zien we openbare verlichting op zonne-energie verschijnen. “Een mooie ontwikkeling”, meent Anouk Beekman Houdijk van Sun Park Innovation, “want zonne-energie is er altijd en het is bovendien gratis. Als een van de grootste solar lichtmasten leverancier in Nederland zijn wij ons bewust van de beperkingen van de Nederlandse weersomstandigheden - denk hierbij aan de lange donkere winteravonden.”  

Zelfs het ingraven van accu's in de grond is geen garantie op een volledige nacht verlichting. Bovendien geniet het ingraven van accu’s niet de voorkeur vanwege bekende nadelen voor het milieu. Uit diverse gesprekken bleek echter dat de wens om solar verlichting te gebruiken bij verschillende gemeenten wel degelijk bestaat. Het grootste bezwaar is de beperkte accucapaciteit in de wintermaanden in combinatie met de aanschafkosten.

Met onze grootste afnemer Gemeente Alphen aan den Rijn hebben wij dit idee doorgesproken en de kenmerken en specificaties op een rij gezet. Deze vormden de basis bij het ontwikkelen van een nieuwe Solar Lichtmast die er, net als onze veel verkochte Plug&Play lichtmasten, fraai uitziet, makkelijk te installeren is én beschikt over voldoende capaciteit om de wintermaanden goed door te komen. 


Sun Park Innovation heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan het nieuwe product. Het nieuwste model Solar Lichtmast komt begin 2019 op de markt. De mast draagt de naam Phebe en is ontworpen door ipv Delft. Phebe is geschikt voor de Nederlandse weersomstandigheden en is leverbaar met een accu vanaf 240Wh tot 600Wh, een zonnepaneel vanaf 80W tot 120W, een dimprofiel en is op afstand te monitoren en te besturen.

CO2-reductie 

Met de komst van de Phebe zijn wij ervan overtuigd dat het aantal Solar Lichtmasten flink zal toenemen in Nederland,” zegt Beekman Houdijk.En dat is maar goed ook, want dit bespaart niet alleen energieverbruik, maar betekent een flinke reductie in CO2-uitstoot. Hiermee zullen de gemeenten eerder de doelstellingen uit het Energieakkoord bereiken.Wat de kosten betreft, ook die hebben wij klein gehouden. Immers, onze missie is om Nederland te helpen verduurzamen. En dat doen wij met elkaar!


Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 06/2018. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek

Deel dit artikel