Marktplein Apeldoorn is nu écht een plein voor de hele stad

donderdag 6 april 2023
Het Marktplein in Apeldoorn is het centrale plein van de Gelderse stad. Het oude plein was na ruim twintig jaar intensief gebruik technisch gezien op. Daarnaast is een veel gehoorde klacht van de inwoners de grootte en leegte van het plein. Het plein was leeg om zo maximale ruimte te bieden aan de warenmarkt. René Olde Rikkert, die namens de gemeente Apeldoorn intensief bij het project betrokken was, vertelt er meer over.

“Het Marktplein zoals dat er lag was voorzien van een bestrating die op was. Het plein lag er inmiddels bijna 25 jaar”, begint Olde Rikkert. “In al die jaren gebeurt er natuurlijk van alles. In de beginjaren dat de markt er stond, gebruikten de marktkooplui de voegen van de bestrating om stalen pennen in te slaan en hun marktkramen mee vast te zetten. Dit kwam de bestratingskwaliteit natuurlijk niet ten goede. Verder werd het plein ook intensief gebruikt wanneer er bijvoorbeeld evenementen zoals de kermis plaatsvonden. We wilden dat het plein weer ging fungeren als echte blikvanger van de stad, waar je tijdens evenementen en andere festiviteiten beschikt over goede faciliteiten. Het plein was dus sowieso aan vervanging toe en daarnaast was er de wens om er meer levendigheid in te brengen.”

Apeldoorn marktplein Buitenkast

Nieuw ontwerp 

Er zijn vier bureaus gevraagd een ontwerp te maken voor een nieuw plein. In 2018 zijn deze ontwerpen via een verkiezing voorgelegd aan de inwoners van Apeldoorn. Het ontwerp van bureau West 8 kreeg uiteindelijk de meeste stemmen. Het ontwerp kenmerkt zich door een markante markthal (De bouw van de markthal is wegens financiële redenen uitgesteld tot dit jaar). Het ontwerp maakt het plein groener, meer intiemer en gezelliger. Dit past bij de politieke ambitie om het plein te transformeren naar een stadpark. In het ontwerp is ook voldoende ruimte gereserveerd voor de warenmarkt en de diverse evenementen. 

 
“De Markthal staat er momenteel nog niet”, vertelt Olde Rikkert. “In mei gaan we starten met de aanleg van de hal, we hopen dat het dan in de zomer gereed is. Op het plein zelf staat een grote plantenbak waar kleinere typen bomen in kan groeien, hier zijn drie bomen in geplant. Aan de rechterzijde van het plein, waar je de binnenstad ingaat, zijn boombunkers geplaatst. Zo hebben de bomen genoeg ruimte om te groeien, waardoor er straks een mooie groene rand rondom het plein ontstaat en het plein een groener en gezelliger karakter krijgt.” 
 
De grote plantenbak op het plein is uitgerust met zitelementen. “Daarnaast kun je in de zomer de bomen rond omheen ook mooi gebruiken om schaduw te creëren. Hierdoor nodigt het voor de inwoners en bezoekers, ook als er geen evenementen zijn, veel meer uit om op het plein te verblijven dan voorheen het geval was.” 

Technische uitdagingen 

Het project bevatte de nodige technische uitdagingen. Zo zit er onder het plein een bestaande parkeergarage waardoor de beschikbare ruimte beperkt is. Dit vraagt om slimme oplossingen. Zo zijn de beeldbepalende boombakken een halve meter hoog gemaakt waardoor er alsnog voldoende ruimte ontstond.  

De beperkte ondergrond was ook een belemmering voor de aanleg van de noodzakelijke elektriciteitsvoorzieningen voor de warenmarkt en evenementen. Mede daarom is er gekozen te werken met obstakelvrije PUTkasten model Contactdoos. Elke kast bevat een contactdoos waarop een tijdelijke verdeelkast wordt aangesloten. Deze PUTkasten zijn minder diep dan een complete een complete kast. Daarnaast levert deze aanpak een flexibele inrichting van de energievoorzieningen op en kan er per gelegenheid maatwerk worden geboden.  

BUITENkast Techniek
Wormerveer
075-7502214
info@buitenkast.nl
www.buitenkasttechniek.nl

Buitenkast Apeldoorn marktplein 860x645

 

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Eindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers

19 apr om 19:41 uur

Eindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…

Lees verder »
descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger

23 feb om 11:20 uur

Van de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…

Lees verder »
descriptionArtikel

De ideale samenruimte vraagt om een andere kijk

3 feb om 10:42 uur

Het leven speelt zich grotendeels buitenshuis af, overal waar mensen samenkomen. Deze samenruimtes zijn goed…

Lees verder »
eee
descriptionArtikel

Groene oase maakt van Raalte weer een stralend dorpshart

21 jan om 16:03 uur
Het centrum van Raalte heeft een metamorfose ondergaan. Het is getransformeerd van een versteende omgeving naar…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Verduurzamen van de buitenruimte met groen, blauw én grijs

18 jan om 12:07 uur
Bij het ontwerpen, realiseren en in stand houden van de openbare ruimte is veel aandacht voor verduurzaming. Dit…
Lees verder »

De Gedenktuin; een plek waar kinderen kunnen spelen, ontdekken en herdenken

9 jan om 11:43 uur

Ons hart gaat sneller kloppen als we mogen samenwerken, als er aandacht is voor vorm, materiaal, kleur en…

Lees verder »