‘Onze producten zijn zo ontwikkeld dat ze een tweede ronde mee gaan’

maandag 18 mei 2020
timer 6 min
FURNS is gespecialiseerd in het ontwerp en de productie van straatmeubilair zoals banken, plantenbakken, afvalbakken en boomroosters. Het gebruik van duurzame en circulaire producten gaat daarbij steeds meer de boventoon voeren.

Sil van Duijnhoven is operationeel manager bij het Brabantse bedrijf uit Uden. FURNS is een onderdeel van ADEZZ, zo legt Van Duijnhoven uit. “De focus bij ADEZZ ligt al meer dan 10 jaar op particuliere en bedrijfstuinen zowel in Nederland als in Europa. Doordat de projecten qua omvang bleven groeien en de opdrachten zich uitbreiden naar de openbare ruimte, is FURNS vier jaar geleden opgericht. We zitten onder één dak en we zien het als één bedrijf, maar naar buiten opereren we apart. Daarnaast werken we veel samen met ons zusterbedrijf Awood, een bedrijf gespecialiseerd in het leveren en monteren van vlonders en gevelbekleding. Op deze manier bundelen we de krachten om de klant volledig te ontzorgen.”

FURNS is gespecialiseerd in het ontwerp en de productie van straatmeubilair zoals banken, plantenbakken, afvalbakken en boombeugels. “De voorname focus ligt daarbij wel op banken, groenvakken en plantenbakken. Deze maken we van verschillende materialen zoals cortenstaal, hardhout, aluminium en verzinkt staal”, aldus Van Duijnhoven. In het verleden werd FURNS vaak ingeschakeld door groenprofessionals die de producten van het bedrijf gebruikten in de openbare ruimte. Inmiddels merkt Van Duijnhoven dat FURNS steeds vaker in een eerder stadium wordt ingeschakeld. “Onze producten worden vaker toegepast in bestekken en zijn steeds meer terug te vinden in ontwerpen van landschapsarchitecten. Nu we steeds meer projecten in de openbare ruimte draaien, worden we ook betrokken bij de (her)ontwikkeling ervan. Zo zijn we recent nog betrokken geweest bij de herinrichting van het centrum in de Gemeente Horst. Met specifieke eisen en wensen vanuit de gemeente, ondernemers en bewoners ontwierpen we, samen met landschapsarchitect Herman Vaessen, de zogenoemde greenpoints. Dat zijn verplaatsbare zitelementen voorzien van groen. Door deze greenpoints is een lint aan groen door het hele dorp ontstaan.”

Natuurinclusief bouwen

Ook voor het natuurinclusief bouwen van daktuinen, balkons en gevels wordt het Brabantse bedrijf steeds vaker ingeschakeld. “Je ziet steeds vaker dat gevels en balkons een vast groenvak krijgen. Voor balkons hebben we een systeem ontwikkeld om het groen zelfs op 12-hoog eenvoudig op een balkon te krijgen. Onze plantenbakken worden volledig aangeplant op het balkon gehesen. De bouwconstructie is voor architecten heel eenvoudig. In het verleden werden vaak complexe en kostbare constructies gebruikt om betonnen plantvakken aan te brengen. Door onze lichte aluminium plantenbakken en het daarbij behorende systeem is het vele malen eenvoudiger geworden.”


Op woontorens op de Zuidas wordt in totaal 624 strekkende meter aan plantenbakken geplaatst

Door het TreeCareSysteem kan FURNS plantenbakken honderd procent waterdicht afwerken en met het Infinity Systeem is een oneindig lange plantenbak te maken. Een mooi voorbeeld vindt momenteel plaats op de Zuidas in Amsterdam. “Daar worden de woontorens Gustav en George door BAM Wonen gebouwd. In het totaal hebben de woontorens twaalf verdiepingen en alle balkons worden ingericht met aluminium plantvakken. In totaal praten we over 624 strekkende meter aan plantenbakken”, vertelt Van Duijnhoven. “In samenwerking met Van Der Tol B.V. hebben wij de plantenbakken zo ontwikkeld en geproduceerd dat de plantenbakken aangeplant, en door middel van een hijskraan, op de balkons worden geplaatst. De plantenbakken zijn voorzien van een hoogwaardig Qualicoat klasse 2, het kwaliteitslabel voor het coaten van metaal in de architectuur. Deze coating wordt bijvoorbeeld ook voor gevelbekleding gebruikt.”

Circulaire ondernemen

Bij FURNS zoeken ze steeds vaker naar circulaire materialen voor het straatmeubilair, vertelt Van Duijnhoven. “Zo proberen we op korte termijn volledig van het hardhout af te stappen. We werken al steeds vaker met bamboe, dit materiaal is volledig co2-neutraal en heeft een lange levensduur van ongeveer 40 jaar.”


Meubilair gemaakt van bambo (fotocredit: Lior Teitler)

Daarnaast geeft FURNS het meubilair een tweede leven. Van Duijnhoven: “Al onze producten zijn zo ontworpen dat ze een tweede ronde mee kunnen. Neem bijvoorbeeld een zitbank, na een aantal trouwe dienstjaren op een plein is deze nog lang niet afgedankt. Het stalen frame krijgt bij ons een nieuwe conservering of een poedercoating, de houten balken worden opnieuw geschaafd en zo kan de zitbank nog jaren dienst doen in een andere gemeente.” Naast het gebruik van duurzame en circulaire materialen, voelen ze zich bij FURNS verantwoordelijk voor de producten. “In september lanceren wij onze REFURNS service. Het is een pay as a service constructie waarbij een gemeente, een vereniging van eigenaren of bedrijf onze producten als een service afneemt. De producten gaan op deze manier na het einde van een contract gewoon weer naar een nieuwe eigenaar en kunnen zo jaren mee.”

Bedrijfstuin

Een project waar Van Duijnhoven met gepaste trots over vertelt, is de bedrijfstuin van Bas Trucks in Veghel. “In het ontwerp is, in samenwerking met Knops Tuindesign en uitvoerder Van de Beeten, in verschillende fases een prachtige bedrijfstuin aangelegd. Deze tuin is een goede weerspiegeling van wat wij allemaal kunnen. Voor dit project hebben wij een tiental banken, picknicksets en afvalbakken uit ons standaardassortiment geleverd. Daarnaast hebben enkele zitmeubels en 475 strekkende meter aan plantenbakken gemaakt. Maar het meest trots zijn we op de rondlopende vijver van veertien meter lang, gemaakt van cortenstaal en voorzien van een hardhouten zitting.”
 


De veertien meter langer vijver bij Bas Trucks is gemaakt van cortenstaal (fotocredit: Hans Gorter)

Missie

Bij FURNS werken ze vanuit een duidelijke missie; ‘Landscaping our Future’. “Samen met andere professionals de buitenruimte inrichten, waarbij ieder project een hoge kwaliteit en een reëel tarief verdient. Door onze organisatie zo plat en efficiënt mogelijk in te richten, kunnen wij onze prijzen laag houden. Dit doen we door constant aan alle touwtjes te trekken, zoveel mogelijk te automatiseren en te investeren in de voorraad. We houden de gehele keten in eigen beheer. Zo ontwerpen, vermarkten en ontwikkelen we onze eigen producten, kopen op de wereldmarkt onze grondstoffen in en produceren het in Polen en Uden. We kunnen snel en kosteloos ons meubilair leveren in heel Europa en dat altijd tegen een aantrekkelijk tarief”, zo besluit Van Duijnhoven.

FURNS
Uden
0413 - 395 262
www.furns.nl

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 2, thema ontwerp & inrichting. Je kunt hier het magazine gratis doorbladeren.

Meer artikelen met dit thema

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »
flash_onNieuws

Oud asfalt ter plekke omzetten in nieuw asfalt met de Asphalt Recycling Train

22 mrt om 13:37 uur

Rijkswaterstaat voert sinds kort een proef uit met de ‘Asphalt Recycling Train’ (ART). Deze machine ‘eet’ oud…

Lees verder »

Fila banken op het dak van een appartementencomplex

21 mrt om 12:34 uur

Groen vervult een belangrijke rol in de buitenruimte waarin we leven. Een groene omgeving is niet alleen mooi…

Lees verder »
descriptionArtikel

Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge

21 mrt om 09:58 uur

De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…

Lees verder »

Prestige project De Entree fietsenstalling

18 mrt om 17:29 uur

In het water, voor de hoofdingang van Amsterdam Centraal Station, op het deel dat tot juli 2018 dienst deed als…

Lees verder »

Veilig en droog fietsen parkeren bij station Amersfoort Schothorst

12 mrt om 11:01 uur

Bij station Amersfoort Schothorst is een nieuwe tijdelijke fietsenstalling geopend, waar fietsers hun rijwiel…

Lees verder »

Romantisch parkmeubilair voor het Vondelpark

27 feb om 11:13 uur

Het Vondelpark wordt gerenoveerd met als doel om het park te behouden als Rijksmonument en geschikt te maken…

Lees verder »

Whitepaper: Alle fietsen in het rek met de FietsParKeur norm

23 feb om 13:40 uur

Hoe bereik je gewenst fietsparkeergedrag en hoe kies je bewust het geschikte fietsparkeersystemen?

Lees verder »