Artikel

Innovatief lichtproject moet Brainport Avenue allure geven

Brainport Avenue, de getransformeerde A2-zone rond Eindhoven, neemt een bijzondere plek in binnen Nederland en heeft wereldwijd echt een naam opgebouwd. Dat komt met name door het innovatieve en technologisch hoogstaande karakter van de daar gevestigde bedrijven en instellingen. Echter de inrichting van dit gebied verraadt nergens dat het hier gaat om een hightech gebied van wereldformaat.

Het Pilotproject NetWork beoogt Brainport Avenue herkenbaarder te maken door het een eigen identiteit te verschaffen. Omdat Eindhoven van oudsher een sterke band heeft met licht, zal dat in dit project een grote rol spelen. Het idee is een integraal lichtproject dat is afgestemd op de hele route van 22 kilometer lang. Een grootschalig land-art lichtkunstwerk. De beleving van de weggebruiker is leidend voor de vormgeving van dit idee. Tijd en tijdbeleving staan centraal en licht is daarvoor als beeldmiddel het instrument.

 

Uitgangspunt bij de ideevorming is dat er middels laserlichttechniek een visueel netwerk over de gehele route kan worden ontworpen. Als een stelsel van lichtlijnen met verschillende lichtintensiteiten, ritmes en sequenties.

 

Al in 2014 is voor project NetWork gestart met locatieonderzoek. Ook zijn de mogelijkheden voor de laserlichtinstallatie onderzocht en is de route vanuit de auto op film gezet wat als basis dient voor een tweetal animaties. Op een startbijeenkomst zal worden onderzocht of er draagvlak is bij direct betrokken partijen.


Inspiratie Award 2016

Project NetWork is een idee van het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur en is één van de inzendingen van de Inspiratie Award 2016. Op het Ruimte en Licht Festival, op 17 november in Eindhoven, worden de beste ideeën gepresenteerd en uiteindelijk de winnaar gekozen door een deskundige jury. Ook meedoen? U heeft nog tot 20 oktober om uw idee in te sturen.

 

Deel dit artikel