Artikel

Game voor kinderen moet buitenspelen motiveren

Jantje Beton heeft een game ontwikkeld om kinderen te motiveren meer buiten te spelen. Via Play to move spelen kinderen online challenges die ze alleen buiten kunnen uitvoeren en aansluiten op hun interesses.

Dave Ensberg van Jantje Beton is duidelijk waarom de game ontwikkeld is. “Het is een feit dat kinderen minder buitenspelen dan hun ouders en grootouders. In Nederland speelt 15 procent zelfs nooit buiten. We kunnen steeds blijven roepen dat lang achter een scherm zitten van een telefoon of tablet slecht is, maar je kunt er ook de realiteit van maken.”

Bij Jantje Beton verwachten ze door de game een nieuwe stimulerende belevingswereld voor kinderen te creëren. Ensberg: “Het doel is dat we kinderen uitdagen om in beweging te komen en meer te spelen. Omdat de challenges afgestemd zijn op de speelstijlvoorkeuren van de kinderen krijgen zij automatisch speelopdrachten die interessant voor ze zijn.” De kinderen moeten voordat ze kunnen spelen eerst een vragenlijst invullen. Aan de hand daarvan worden er verschillende challenges uitgekozen. Voorbeelden van challenges zijn touwtjespringen, huttenbouwen, rondjes rennen of een bal hooghouden. In totaal zijn er zo’n dertig challenges.

Pilot Amsterdam Nieuw-West

Tijdens de pilotperiode van de game, van oktober 2019 tot en met juni 2020, werkt Jantje Beton samen met kinderen van 8 tot 12 jaar uit Amsterdam Nieuw-West. “Dit is een gebied waar kinderen weinig buitenspelen. Dat geldt overigens voor de hele Randstad. Daar spelen kinderen veel minder buiten dan in de rest van Nederland”, legt Ensberg uit. In totaal worden er zo’n 300 kinderen gevolgd in het Amsterdamse stadsdeel. Ensberg: “We verwachten dat de data en onderzoeksresultaten van dit project meer inzicht geven in de manier waarop kinderen buitenspelen en de mate waarin een online platform daar een bijdrage aan kan leveren.”

Aanmelden

Kinderen kunnen zich alleen maar aanmelden via het emailadres van hun ouders. “Zo kunnen ouders checken of kinderen ook daadwerkelijk spelen”, aldus Ensberg. Het aanmelden is in goed vertrouwen, zo zegt Ensberg. Hij verwacht niet dat kinderen zonder medeweten van ouders zich zullen aanmelden. “Het is geen competitie, er zit bijvoorbeeld geen klassement aan de game vast. De ontwikkeling in het buitenspelen staat centraal.”

Dit artikel verschijnt in Straatbeeld 1 / 2020. Vanaf 28 februari kunt u het magazine hier downloaden.

Deel dit artikel