Artikel

Ontwerp vervanging Enkeerdbrug is hedendaagse klassieker

De gemeente Assen gaat de huidige verouderde Enkeerdbrug vervangen door een nieuwe ophaalbrug. Het ontwerp voor de nieuwe brug is een hedendaagse versie van de huidige en komt van ipv Delft.

Op basis van wensen van omwonenden ontwierp het bureau een stalen ophaalbrug met efficiënte constructie en verfijnde detaillering die in vorm en afmetingen veel overeenkomsten heeft met de bestaande houten fietsbrug tussen de Kanaaldijk en het Havenkanaalpad. 


De keuze voor staal in plaats van hout maakt een slanke, elegante constructie mogelijk met minder steunpunten, meer transparantie en 
aandacht voor detail. In combinatie met het kunststof dek behoeft de nieuwe brug bovendien een stuk minder onderhoud en gaat hij aanzienlijk langer mee.  

Eenvoud 

De bestaande brug is eenvoudig en helder van opbouw. Die kwaliteiten wilden de ontwerpers laten terugkeren in het nieuwe ontwerp. Dat is onder meer te zien in de heldere kleurstelling van de brug. Zo is de onderbouw van stalen buispalen antracietkleurig waardoor ze wegvalt tegen het water; de slanke brugconstructie van (rand)liggers, hameipoort en hekwerk is wit en steekt mooi af tegen het groene landschap. De balans (het verticale gedeelte dat zich op vier meter boven het brugdek bevindt) wordt drie tinten blauw, als referentie aan de Blauwe As en de huidige Enkeerdbrug 

Ophaalbrug 

De nieuwe brug wordt een enkelvoudige ophaalbrug met een hameipoort aan de zijde van de Kanaaldijk. Mede dankzij een doordachte detaillering vloeien alle elementen van de brug samen tot een logisch en aantrekkelijk geheel. Randliggers, hamei en balans zijn bijvoorbeeld voorzien van een subtiele lijf-flens detaillering die de brug reliëf geeft. Verder komt de diagonale schoor voor de hamei letterlijk uit het brugdek omhoog en zijn de sluitboomkasten geïntegreerd in het hekwerk. Dscheepvaartseinen worden opgenomen in de steunpunten.  


Net als de brugconstructie is ook 
het hekwerk eenvoudig en slank: balusters om de 1,9 meter, twee horizontale stalen regels en een vulling van rvs gaas. Hierdoor is het hekwerk iets transparanter dan voorheen en kunnen ook schapen veilig gebruik maken van de brug.  


Naar verwachting begint de bouw begin 2019. 

Dit is een artikel uit Straatbeeld 04/2018. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek

Deel dit artikel