Artikel

Tijd voor stijl

Gietijzeren masten leveren een bijdrage aan de eigen identiteit van een stad, zowel in klassieke als in moderne stijl.

De combinatie van gietijzer en verlichting leidt tot bijzondere projecten met een unieke uitstraling, vertelt Martin van Stigt Thans van het bedrijf GHM Eclatec. “Gietijzer wordt vaak alleen nog toegepast in klassieke masten, maar GHM Eclatec maakt met gietijzer naast die klassieke masten ook moderne lichtmasten en soms zelfs complete kunstobjecten. Daarbij maakt het bedrijf gebruik van een keur aan moderne ontwerpers.”

Gepersonaliseerd ontwerp 

Het voordeel van het materiaal gietijzer, aldus Van Stigt Thans, is dat een architect, ontwerper of kunstenaar er elke vorm aan kan geven die hij wil. “Je kunt het daarom geheel aanpassen aan de wensen van de klant en er zo echt een gepersonaliseerd ontwerp van maken. Zo kunnen we bijvoorbeeld spelen met de wanddikte en de structuur van de mast.” 


Het bedrijf richtte zich tot nu toe in Nederland meer op de ‘gewone’ markt, waarbij standaard materialen werden toegepast. Zo leverde het bedrijf al klassieke masten op de Amsterdamse grachten en in Breda. Nu is het echter tijd voor een volgende stap en wil het bedrijf zich graag profileren als leverancier van ‘specials’. “We willen nu ook in Nederland laten zien wat we kunnen.” En dat komt goed uit, aldus Van Stigt Thans. “Omdat de economie aantrekt, zie je dat er weer tijd en geld wordt vrijgemaakt voor zulke stijlvolle projecten. Het is kortom weer tijd voor stijl.”

Trammasten 

GHM Eclatec, met in Frankrijk zo’n 700 medewerkers, realiseert projecten in de hele wereld. Daarbij dragen de projecten vaak bij aan een herkenbare identiteit van een stad of streek. Van Stigt Thans noemt een mooie toepassing: trammasten. “In Frankrijk zijn er tien grote steden waar trams rijden. In negen van die steden hebben wij de trammasten geleverd. En elke stad heeft daarbij - na overleg met architecten en stedenbouwkundigen - zijn eigen vormgeving gekozen.” 


Nederlandse opdrachtgevers kunnen via Van Stigt Thans ter inspiratie digitaal een vuistdik ontwerpboek ontvangen met talloze voorbeelden van door GHM Eclatec gerealiseerde projecten. “Dat gaat van kunstwerken tot lichtmasten, allemaal ‘specials’.”
 


Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 06/2018. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek

Deel dit artikel