Artikel

Beweging voor jong en oud

Woensdag 28 augustus werd het senioren sportparkje aan de Straat Davis te Zaandam geopend door de wethouder Sport van de gemeente Zaanstad. Een mooi initiatief waarbij verschillende instanties de handen ineengeslagen hebben. Sporttoestellen voor senioren, niet alleen uit de wijk, maar ook daarbuiten, met om te beginnen eens per week verzorgde trainingen.

Opdracht

De opdracht vanuit de gemeente voor FlexiBilo Speeltoestellen – Huisman Hoveniers was het ontwerpen en realiseren van een gezellige sportlocatie voor ouderen, waarbij de locatie uitnodigend is voor beweging en sociale ontmoeting. De sportplaats ziet er nu nog wat kaal uit, maar deze wordt nog mooi aangekleed met bomen en andere beplanting. 


Centraal op de sportplaats staat een drietal banken in een kring met fietspedalen, waarvan één voor rolstoelgebruikers. Naast het fietsen heeft deze opstelling ook een sociale functie. Er staan verschillende toestellen waarmee men oefeningen kan doen voor verschillende lichaamsgroepen; zoals draaien voor de armen, een hellingbaan, stap en evenwichtsoefeningen. Daarnaast is er een jeu de boules-baan met bank; een grote sociale functie gecombineerd met beweging. De sportplaats wordt aangekleed met beplanting en bomen voor een ‘gezellige’ ervaring. 

Locatie en lessen 

Dat het sportparkje op deze locatie is gekomen, komt door de vraag vanuit de wijk en omdat de plaatselijke wijkmanager zich hiervoor heeft ingezet. Ook mensen van buiten de wijk zijn van harte welkom. Men is op het moment zeer enthousiast en hoopt dat er meervan deze locaties worden gerealiseerd binnen de gemeente.  


De wekelijkse gratis lessen worden verzorgd door Sportbedrijf Zaanstad. Er is gekozen voor een vast tijdstip in de week en men hoeft zich niet in te schrijven.De saamhorigheid van meerdere ouderen maakt de stap om te komen kleiner dan bij een sportschool, welke voornamelijk door jongere mensen wordt gedomineerd. 

Voor jong en oud 

Naast dit sportparkje in de gemeente Zaanstad heeft FlexiBilo Speeltoestellen – Huisman Hoveniers afgelopen seizoen ook het bestaande calisthenics sportpark in park De Uitvlugt in Purmerend uitgebreid met diverse fitnesstoestellen. Door het combineren van diverse toestellen voor verschillende leeftijdsgroepen, gecombineerd met professionele begeleiding, wordt een serieuze aanleiding gecreëerd voor beweging door jong en oud.


Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 04/2019. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek.
 

Deel dit artikel