Artikel

Ademend licht

Waar we, tot voor de komst van led, met kunstlicht beperkt waren tot het licht aan of uit in het publiek domein, ontstaat met led de mogelijkheid sferen en lichtintensiteiten door de avond en nacht te variëren. Het biedt de mogelijkheid licht af te stemmen op de behoefte van de mens, zowel binnen als buiten. Dat is in een notendop het concept Ademend licht.

"Ademend licht is licht dat is afgestemd op de behoefte van de mens op een bepaald moment en op een bepaalde locatie. Het omvat niet alleen licht in relatie tot de activiteit van de mens. Het licht kan ook mee bewegen met andere factoren zoals de seizoenen die door het jaar heen veranderen, de identiteit van een stad, de weersomstandigheden of de gesignaleerde mobiliteit", legt Ellen de Vries van het Lux Lab uit.

 

"Het doel is de kwaliteit van leven, energie-efficiëntie en veiligheid verbeteren in de openbare ruimte. Uitgaande van het (licht)comfort voor en de behoefte van de mens besparen we op deze manier energie en ontzien het milieu."

 

Het concept van Ellen de Vries van het Luc lab is inmiddels in Breda uitgerold in de Willemstad. Met haar concept hoopt ze tevens een gooi te doen naar de Inspiratie Award die op 16 november wordt uitgereikt op het Openbare Verlichting Congres Ruimte en Licht

Deel dit artikel