Artikel

Klimaat stresstest: Afwachten of actie?

Deze zomer werd het nog een bevestigd. Nederland krijgt door klimaatveranderingen te maken met steeds natter weer. Alle Nederlandse gemeenten moeten daarom uiterlijk 2019 een klimaatstresstest hebben gedaan om te zien waar knelpunten liggen van o.a. wateroverlast. Sommige gemeenten beginnen al aan oplossingen.

Het rioleringsstelsel in Nederland is in der loop der jaren op veel plaatsen te klein geworden. Een oplossing hiervoor is het afkoppelen van het hemelwater van het rioolstelsel waardoor de capaciteit daarna weer voldoet. Bij nieuwbouwhuizen is dat al verplicht maar bij bestaande bouw (nog) niet. De verwachting bestaat dat gemeentes op termijn haar bewoners gaat verplichten om af te koppelen, zoals bij een aantal vooruitstrevende gemeenten al gebeurd. Deze gemeenten beantwoorden voor zichzelf de vraag: ‘Afwachten of Actie?’. 

 

Zo koos Utrecht onlangs om actie te ondernemen tegen wateroverlast. Bij het appartementencomplex de Kastanjetuin wordt het hemelwater afkomstig van de daken en het omliggende parkeer terrein via de Hydrorock units in de bodem geïnfiltreerd. De ontwikkeling wordt ingezet in een bebouwd gebied waar het rioolstelsel deze extra belasting niet kan hebben. Door een buffer te creëren die 30.000 liter water aankan, wordt zo het gehele complex van 800 m2 en omgeving afgekoppeld en wordt het regenwater buiten het riool om in de bodem geïnfiltreerd. In dit geval is de buffer onder nieuwe bestrating aangebracht, maar dankzij de beperkte impact op het grondwerk is Hydrorock ook uitstekend in te zetten bij bestaande situaties. 

 

Hydrorock International staat 9 november a.s. op de beurs ‘Water in de Openbare Ruimte’ te Houten om gemeenten en bedrijven te adviseren over hoe zij het best actie kunnen nemen tegen wateroverlast.


Deel dit artikel