Alkmaar kiest voor digital twin in ambitie naar duurzaamste stad van Nederland

maandag 30 augustus 2021
timer 3 min
Digital twins helpen overheden bij het ontwikkelen van beleid voor de fysieke leefomgeving, en stellen bestuurders in staat om rationeel onderbouwde besluiten te nemen. Analyze ontwikkelt en implementeert dit soort datagedreven applicaties, onder meer voor de gemeente Alkmaar, die de ambitie heeft de meest gezonde, duurzame en leefbare stad van Nederland te worden.

Alkmaar heeft een ambitieus duurzaamheidsbeleid, waarbij sterk wordt ingezet op energietransitie, vermindering van de CO2-uitstoot en het terugdringen van het energieverbruik in de stad. Gemeente Alkmaar heeft KBenP gevraagd om een gebruiksvriendelijk dataplatform te ontwikkelen waarmee de stad in driedimensionale vorm bekeken en geanalyseerd kan worden. Het doel is transparant, eenduidig en actueel inzicht bieden aan inwoners, ondernemers en andere betrokkenen, in de uit te voeren plannen en projecten. Gekozen werd voor een digital twin. “Een digitale, driedimensionale representatie van een werkelijk object of gebied, waarbij we alle kenmerken van dat object of gebied (fysiek of anders) in kaart kunnen brengen”, verduidelijkt Wouter Huijzendveld van KBenP. Onder de naam Analyze heeft het bedrijf een aantal datagedreven applicaties ontwikkeld die onder meer een rol spelen in de slimme stad.   
 
Huijzendveld, zelf met een achtergrond bij een overheid, merkt dat er bij gemeenten en provincies soms nog onduidelijkheid is over het concept digital twin. “Als je het aan tien mensen vraagt, krijg je meerdere verschillende antwoorden”. Dat komt deels omdat de kennis bij overheden op het gebied van datagedreven werken nog volop in ontwikkeling is. “Uiteraard hebben wij de meest actuele kennis, en die delen we graag. Het is niet ons doel om tot in lengte van dagen bij dezelfde organisaties overheidsgeld op te blijven halen. We investeren daarom veel in kennisoverdracht.”   
 
Huijzendveld vertelt, samen met de gemeente Alkmaar, op het online Verbindingsfestival op 30 september meer over de digital twin. Interessant voor andere gemeenten, op het gebied van beleid, beheer en datagedreven werken, maar ook voor advies- en ingenieursbureaus. Deelnemers aan de sessie komen meer te weten over wat een digital twin is en welke mogelijkheden het biedt voor het oplossen van verschillende maatschappelijke opgaven. Want wat je ambitie ook is, een datagedreven oplossing kan vaak een significante bijdrage leveren.  

Opkomst 

De digital twin is dan ook in opkomst, steeds meer steden kiezen ervoor om de digitale representatie te gebruiken om de leefomgeving inzichtelijk te maken en om scenario’s mee te analyseren. Is het denkbaar dat er ooit een digital twin komt van heel Nederland? De fysieke leefomgeving laat zich immers niet begrenzen. “In theorie is dat zeker mogelijk. Daarvoor zouden wel een aantal praktische uitdagingen overwonnen moeten worden, bijvoorbeeld met betrekking tot beschikbaarheid van data en servercapaciteit. Dat vraagt ook nog om meer samenwerking tussen overheden, en andere partijen”, denkt Huijzendveld. “Momenteel zien we dat decentrale overheden het vaak graag zelf willen doen. Maar buiten de praktische bezwaren zou het kunnen.” 
 
Wouter Huijzendveld en de gemeente Alkmaar verzorgen tijdens het online Verbindingsfestival, thema slimme stad, een sessie over het onderwerp digital twin. Kijk voor meer informatie op www.verbindingsfestival.online.  

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Oud asfalt ter plekke omzetten in nieuw asfalt met de Asphalt Recycling Train

22 mrt om 13:37 uur

Rijkswaterstaat voert sinds kort een proef uit met de ‘Asphalt Recycling Train’ (ART). Deze machine ‘eet’ oud…

Lees verder »
descriptionArtikel

Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge

21 mrt om 09:58 uur

De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…

Lees verder »

Whitepaper: Alle fietsen in het rek met de FietsParKeur norm

23 feb om 13:40 uur

Hoe bereik je gewenst fietsparkeergedrag en hoe kies je bewust het geschikte fietsparkeersystemen?

Lees verder »
descriptionArtikel

Breda wil een stad in een park zijn en investeert miljoenen

15 feb om 13:08 uur

Om een leefbare gemeente te zijn die klaar is voor de toekomst, investeert Breda zestien mijloen euro in het…

Lees verder »
flash_onNieuws

Hendrik-Ido-Ambacht gebruikt virtueel advies voor aanplant bomen

30 jan om 09:58 uur

Om te kijken waar de aanplant van een boom de grootste meerwaarde heeft, gaat de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht…

Lees verder »
ddd
descriptionArtikel

Een vernieuwd Straatbeeld in 2024: wat kun je verwachten en bijdragen?

25 jan om 14:54 uur
In de wereld van de openbareruimtemaker is het nooit saai. Ook in 2024 zijn er weer volop uitdagingen om de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Er zit muziek in het circulaire materialendepot van Haarlemmermeer

8 jan om 13:51 uur

Een succes, zo betitelt de gemeente Haarlemmermeer het circulaire materialendepot, dat ze in 2023 in gebruik…

Lees verder »
flash_onNieuws

Slimme verkeerslichten wijzen fietsers snelste weg in Breda

5 jan om 16:13 uur

Lang voor een stoplicht moeten wachten kan voor fietsers een reden zijn om alsnog door rood te fietsen. Met…

Lees verder »