Alkmaar kiest voor digital twin in ambitie naar duurzaamste stad van Nederland

maandag 30 augustus 2021
timer 3 min
Digital twins helpen overheden bij het ontwikkelen van beleid voor de fysieke leefomgeving, en stellen bestuurders in staat om rationeel onderbouwde besluiten te nemen. Analyze ontwikkelt en implementeert dit soort datagedreven applicaties, onder meer voor de gemeente Alkmaar, die de ambitie heeft de meest gezonde, duurzame en leefbare stad van Nederland te worden.

Alkmaar heeft een ambitieus duurzaamheidsbeleid, waarbij sterk wordt ingezet op energietransitie, vermindering van de CO2-uitstoot en het terugdringen van het energieverbruik in de stad. Gemeente Alkmaar heeft KBenP gevraagd om een gebruiksvriendelijk dataplatform te ontwikkelen waarmee de stad in driedimensionale vorm bekeken en geanalyseerd kan worden. Het doel is transparant, eenduidig en actueel inzicht bieden aan inwoners, ondernemers en andere betrokkenen, in de uit te voeren plannen en projecten. Gekozen werd voor een digital twin. “Een digitale, driedimensionale representatie van een werkelijk object of gebied, waarbij we alle kenmerken van dat object of gebied (fysiek of anders) in kaart kunnen brengen”, verduidelijkt Wouter Huijzendveld van KBenP. Onder de naam Analyze heeft het bedrijf een aantal datagedreven applicaties ontwikkeld die onder meer een rol spelen in de slimme stad.   
 
Huijzendveld, zelf met een achtergrond bij een overheid, merkt dat er bij gemeenten en provincies soms nog onduidelijkheid is over het concept digital twin. “Als je het aan tien mensen vraagt, krijg je meerdere verschillende antwoorden”. Dat komt deels omdat de kennis bij overheden op het gebied van datagedreven werken nog volop in ontwikkeling is. “Uiteraard hebben wij de meest actuele kennis, en die delen we graag. Het is niet ons doel om tot in lengte van dagen bij dezelfde organisaties overheidsgeld op te blijven halen. We investeren daarom veel in kennisoverdracht.”   
 
Huijzendveld vertelt, samen met de gemeente Alkmaar, op het online Verbindingsfestival op 30 september meer over de digital twin. Interessant voor andere gemeenten, op het gebied van beleid, beheer en datagedreven werken, maar ook voor advies- en ingenieursbureaus. Deelnemers aan de sessie komen meer te weten over wat een digital twin is en welke mogelijkheden het biedt voor het oplossen van verschillende maatschappelijke opgaven. Want wat je ambitie ook is, een datagedreven oplossing kan vaak een significante bijdrage leveren.  

Opkomst 

De digital twin is dan ook in opkomst, steeds meer steden kiezen ervoor om de digitale representatie te gebruiken om de leefomgeving inzichtelijk te maken en om scenario’s mee te analyseren. Is het denkbaar dat er ooit een digital twin komt van heel Nederland? De fysieke leefomgeving laat zich immers niet begrenzen. “In theorie is dat zeker mogelijk. Daarvoor zouden wel een aantal praktische uitdagingen overwonnen moeten worden, bijvoorbeeld met betrekking tot beschikbaarheid van data en servercapaciteit. Dat vraagt ook nog om meer samenwerking tussen overheden, en andere partijen”, denkt Huijzendveld. “Momenteel zien we dat decentrale overheden het vaak graag zelf willen doen. Maar buiten de praktische bezwaren zou het kunnen.” 
 
Wouter Huijzendveld en de gemeente Alkmaar verzorgen tijdens het online Verbindingsfestival, thema slimme stad, een sessie over het onderwerp digital twin. Kijk voor meer informatie op www.verbindingsfestival.online.  

Meer artikelen met dit thema

Column Chantal Verspaille: Onverhard

4 okt om 10:09 uurtimer2 min
Chantal Verspaille is schepen in een Vlaamse stad. Ze vertelt in ieder magazine over haar belevenissen.
Lees verder »

Expertcolumn Harold Soffner

14 sep om 15:53 uurtimer3 min
Harold Soffner is Teamcoach ‘Beheer en Realisatie’ bij de gemeente Bernheze. In zijn expertcolumn kijkt hij terug…
Lees verder »

Acquire verbindt tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte

10 sep om 12:12 uurtimer3 min
Ook dit jaar organiseren wij vanuit uitgeverij Acquire een aantal kennissessies tijdens de Vakbeurs Openbare…
Lees verder »

Inwoners steeds alerter op vuil en afval op straat

8 sep om 14:20 uurtimer3 min
Afgelopen maand werd de miljoenste melding geregistreerd bij Fixi, het online platform waarmee inwoners problemen…
Lees verder »

Beheer met meerwaarde

30 aug om 13:51 uurtimer3 min
Op donderdag 25 november is het weer tijd voor het jaarlijkse feestje voor de beheerder van de fysieke…
Lees verder »

Amsterdam maakt gebruik van stille elektrische bloemgieter

13 aug om 14:53 uurtimer2 min
De gemeente Amsterdam zet een elektrisch voertuig in om bloembakken op een duurzame manier van water te voorzien.
Lees verder »

Noord-Brabant maakt werk van verduurzamen bedrijventerreinen

2 aug om 17:05 uurtimer3 min
De provincie Noord-Brabant geeft een impuls aan verduurzaming en vergroening van bedrijventerreinen.
Lees verder »

Almere werkt aan een groene, gezonde stad voor de toekomst

26 jul om 14:23 uurtimer4 min
Hoe combineer je de groei van een stad met een kwaliteitsimpuls voor je groenblauwe leefomgeving? Voor deze grote…
Lees verder »