Amsterdamse krijgt familiair straatmeubilair

dinsdag 19 januari 2021
timer 4 min
Eén herkenbare familie van straatmeubilair zonder dat tekort wordt gedaan aan de functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid per object (bank, afvalbak, paaltje). Dat is het streven van de gemeente Amsterdam. Het meubilair heeft steeds dezelfde Amsterdamse stijl, terwijl de objecten erg verschillend kunnen zijn.

Dit wordt bereikt door een sterk samenhangende vormentaal, specifieke kleurstelling en waar mogelijk de toepassing van drie andreaskruisen op het meubilair. Erdi produceert op dit moment, na het gunnen van de aanbesteding, dit straatmeubilair voor de gemeente. Het betreft hier zitbanken, afvalbakken en rijwielbijzethekjes. Het meubilair komt voort uit de Puccinimethode.

Puccinimethode

Vanaf ongeveer 2003 is door de centrale stad en de stadsdelen het initiatief genomen om de visuele kwaliteit van de stad te waarborgen. Doel hiervan was een consistente en eenduidige uitstraling die efficiënter uitgevoerd en beheerd kon worden. De Puccinimethode van de gemeente Amsterdam heeft zijn naam te danken heeft aan de chocolatier Puccini Bomboni. Tijdens een expertmeeting over uitvoeringskwaliteit van de openbare ruimte werden bonbons van Puccini Bomboni uitgedeeld. Het project werd al snel vergeleken met de goede uitvoeringskwaliteit van de Puccini bonbons; passie, ambacht, goede ingrediënten, gedegen voorbereiding, nauwkeurige uitvoering met als resultaat een hoge eindkwaliteit. Vanwege deze vergelijking staat het project sindsdien bekend als de Puccinimethode.

Straatmeubilair 

Het straatmeubilair vormt de huiskamer van álle Amsterdammers. Dat begint natuurlijk met een fijne zitplek in de openbare ruimte. De basis voor het zitmeubilair is het ontwerp geweest van de Canapé bank die al vanaf de jaren 50 in Amsterdam staat. De afgelopen jaren zijn er verschillende soorten zitbanken in het straatbeeld verschenen van diverse leveranciers. Hier wilde de stad een einde aan maken. Het huidige ontwerp borduurt voort op het oorspronkelijke. Het onderstel is met name robuuster en eenvoudiger vormgegeven. De nieuwe banken zijn er in een enkele of dubbele, een boombank en uitvoering zonder rugleuning. Naast de nieuwe canapébank is er ook een basisbank ontwikkeld, een eigentijds alternatief voor de bank met vier houten planken. Alle banken zijn verkrijgbaar in diverse lengtes en de steunen worden voorzien van een speciale poedercoating.

Bij een zitgelegenheid hoort ook de mogelijkheid om je afval weg te gooien. Hiervoor zijn twee afvalbakken ontworpen, bestaande uit een 100L en een 200L versie. Uitgangspunten bij deze afvalbakken waren: gebruiksvriendelijkheid, robuustheid, beheerbaarheid en kostenefficiëntie. Tevens bestaat er de mogelijkheid om te kiezen voor een sticker van een iepenblad op de afvalbak. Met deze kleurstelling zorg je ervoor dat de afvalbak opvalt en dus makkelijker gevonden wordt. Bovendien past deze uitstraling beter in een groene omgeving. De afvalbakken uit de Puccinimethode zijn duurzaam en in hoge mate bestand tegen vandalisme.

Als laatste product in de familie levert Erdi het RVS rijwielbijzethekje dat ooit is ontstaan als vervanger van de brugleuning. Uitgangspunt van de hekjes is dat zij een lange levensduur hebben, veilig en eenvoudig zijn in gebruik, geen schade toebrengen aan de geparkeerde fiets en efficiënt te beheren zijn. Het huidige rijwielbijzethekje, om de fiets aan vast te zetten, is gemaakt van roestvast staal. Het standaard RVS hekje oogt misschien simpel om te maken. Echter de details zoals de strakke radiussen en vloeiende lassen zorgen juist voor de uitstraling en kwaliteit die dit duurzame product verdiend.

Toekan fietsenrek

Naast uniformiteit in de stad is circulariteit een van de grootste uitdagingen voor de komende decennia. Erdi is zich hier ook van bewust. Bij de ontwikkeling van het fietsenrek Toekan was circulariteit het uitgangspunt. Hierbij werd niet alleen rekening gehouden met de materialen, maar is er ook gekeken naar de levensduur van het fietsenrek. De wielschalen zijn zo ontworpen dat ze veel sterker zijn en meer vandalismebestendig als vele andere in de markt. Daarnaast zijn de wielschalen uitwisselbaar voor onderhoud en hergebruik op een ander rek waar ze een tweede levenscyclus krijgen. De Toekan fietsstandaard voldoet aan de Fietsparkeurnorm en is geschikt voor vrijwel alle gangbare fietsen. De fiets staat stabiel en kan veilig worden verankerd aan de aanbindstaander.

Erdi
Zaandam
075 - 6 17 33 57
https://www.erdi.nl/

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 06/2020. Lees meer van Straatbeeld in onze digitale bibliotheek.

Meer artikelen met dit thema

person_outlineBlog

Column Ton Kooymans: Hoogste tijd voor verandering

26 sep om 13:37 uur
Het valt me op dat met name in de zuidelijke landen veel gemeenten hun openbare ruimte weloverwogen en smaakvol…
Lees verder »
descriptionArtikel

Straatmeubilair van bamboe wint terrein in de openbare ruimte

19 sep om 13:30 uur
Bamboe is een duurzaam alternatief voor tropisch hardhout en daarnaast een hernieuwbare grondstof. FURNS…
Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe speeltoestellenlijn van gerecycled kunststof op Vakbeurs Openbare Ruimte

19 sep om 12:54 uur
Jaarlijks richt BOERplay de openbare ruimte in voor onder andere gemeentes, recreatiebedrijven, scholen en…
Lees verder »

Appartementencomplex met leeftuin in Gerbrandystraat in Utrecht

17 jun om 13:00 uurtimer3 min
Op de plek van het voormalige belastingkantoor aan de Gerbrandystraat in Utrecht staat een nieuw…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Omarm de circulaire economie, dan doen de inwoners dat ook’

30 mei om 12:51 uurtimer3 min
Straatmeubelfabrikant Falco maakt al jaren duurzame producten voor de openbare ruimte. Het familiebedrijf zet zich…
Lees verder »

Nieuw beweegplein met chillzone voor vmbo De Goudse Waarden

15 apr om 11:11 uurtimer3 min
Het logo ‘Gezonde School’ prijkt trots op de gevel van het gebouw. Werken aan gezondheid op school loont! Het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Parken in Leiden zorgen voor groen en blauw om de stadskern

14 apr om 11:53 uurtimer4 min
Een historisch rondje om de bijna 400 jaar oude binnenstad van Leiden; met de oplevering van het Lakenpark is het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Mobiliteitshubs as a service

3 apr om 21:17 uurtimer2 min
De mobiliteitshub is hét middel om (stedelijke) gebieden in de toekomst leefbaar en bereikbaar te houden. Maar…
Lees verder »