Amsterdamse krijgt familiair straatmeubilair

dinsdag 19 januari 2021
timer 4 min
Eén herkenbare familie van straatmeubilair zonder dat tekort wordt gedaan aan de functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid per object (bank, afvalbak, paaltje). Dat is het streven van de gemeente Amsterdam. Het meubilair heeft steeds dezelfde Amsterdamse stijl, terwijl de objecten erg verschillend kunnen zijn.

Dit wordt bereikt door een sterk samenhangende vormentaal, specifieke kleurstelling en waar mogelijk de toepassing van drie andreaskruisen op het meubilair. Erdi produceert op dit moment, na het gunnen van de aanbesteding, dit straatmeubilair voor de gemeente. Het betreft hier zitbanken, afvalbakken en rijwielbijzethekjes. Het meubilair komt voort uit de Puccinimethode.

Puccinimethode

Vanaf ongeveer 2003 is door de centrale stad en de stadsdelen het initiatief genomen om de visuele kwaliteit van de stad te waarborgen. Doel hiervan was een consistente en eenduidige uitstraling die efficiënter uitgevoerd en beheerd kon worden. De Puccinimethode van de gemeente Amsterdam heeft zijn naam te danken heeft aan de chocolatier Puccini Bomboni. Tijdens een expertmeeting over uitvoeringskwaliteit van de openbare ruimte werden bonbons van Puccini Bomboni uitgedeeld. Het project werd al snel vergeleken met de goede uitvoeringskwaliteit van de Puccini bonbons; passie, ambacht, goede ingrediënten, gedegen voorbereiding, nauwkeurige uitvoering met als resultaat een hoge eindkwaliteit. Vanwege deze vergelijking staat het project sindsdien bekend als de Puccinimethode.

Straatmeubilair 

Het straatmeubilair vormt de huiskamer van álle Amsterdammers. Dat begint natuurlijk met een fijne zitplek in de openbare ruimte. De basis voor het zitmeubilair is het ontwerp geweest van de Canapé bank die al vanaf de jaren 50 in Amsterdam staat. De afgelopen jaren zijn er verschillende soorten zitbanken in het straatbeeld verschenen van diverse leveranciers. Hier wilde de stad een einde aan maken. Het huidige ontwerp borduurt voort op het oorspronkelijke. Het onderstel is met name robuuster en eenvoudiger vormgegeven. De nieuwe banken zijn er in een enkele of dubbele, een boombank en uitvoering zonder rugleuning. Naast de nieuwe canapébank is er ook een basisbank ontwikkeld, een eigentijds alternatief voor de bank met vier houten planken. Alle banken zijn verkrijgbaar in diverse lengtes en de steunen worden voorzien van een speciale poedercoating.

Bij een zitgelegenheid hoort ook de mogelijkheid om je afval weg te gooien. Hiervoor zijn twee afvalbakken ontworpen, bestaande uit een 100L en een 200L versie. Uitgangspunten bij deze afvalbakken waren: gebruiksvriendelijkheid, robuustheid, beheerbaarheid en kostenefficiëntie. Tevens bestaat er de mogelijkheid om te kiezen voor een sticker van een iepenblad op de afvalbak. Met deze kleurstelling zorg je ervoor dat de afvalbak opvalt en dus makkelijker gevonden wordt. Bovendien past deze uitstraling beter in een groene omgeving. De afvalbakken uit de Puccinimethode zijn duurzaam en in hoge mate bestand tegen vandalisme.

Als laatste product in de familie levert Erdi het RVS rijwielbijzethekje dat ooit is ontstaan als vervanger van de brugleuning. Uitgangspunt van de hekjes is dat zij een lange levensduur hebben, veilig en eenvoudig zijn in gebruik, geen schade toebrengen aan de geparkeerde fiets en efficiënt te beheren zijn. Het huidige rijwielbijzethekje, om de fiets aan vast te zetten, is gemaakt van roestvast staal. Het standaard RVS hekje oogt misschien simpel om te maken. Echter de details zoals de strakke radiussen en vloeiende lassen zorgen juist voor de uitstraling en kwaliteit die dit duurzame product verdiend.

Toekan fietsenrek

Naast uniformiteit in de stad is circulariteit een van de grootste uitdagingen voor de komende decennia. Erdi is zich hier ook van bewust. Bij de ontwikkeling van het fietsenrek Toekan was circulariteit het uitgangspunt. Hierbij werd niet alleen rekening gehouden met de materialen, maar is er ook gekeken naar de levensduur van het fietsenrek. De wielschalen zijn zo ontworpen dat ze veel sterker zijn en meer vandalismebestendig als vele andere in de markt. Daarnaast zijn de wielschalen uitwisselbaar voor onderhoud en hergebruik op een ander rek waar ze een tweede levenscyclus krijgen. De Toekan fietsstandaard voldoet aan de Fietsparkeurnorm en is geschikt voor vrijwel alle gangbare fietsen. De fiets staat stabiel en kan veilig worden verankerd aan de aanbindstaander.

Erdi
Zaandam
075 - 6 17 33 57
https://www.erdi.nl/

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 06/2020. Lees meer van Straatbeeld in onze digitale bibliotheek.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

De buitenbank van de toekomst

20 jan om 13:42 uurtimer4 min
De aanschaf van circulair straatmeubilair is onlosmakelijk verbonden met het creëren van een duurzame,…
Lees verder »
descriptionArtikel

Straatmeubilair van gerecycled kunststof: circulairder kan het niet

12 jan om 12:27 uurtimer3 min
MI Groep heeft een andere bedrijfsnaam: Recycled Outdoor Solutions (R.O.S.) “Deze naam dekt beter de lading van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Informatiezuilen wijzen de weg in stadscentrum Zwolle

12 jan om 11:23 uurtimer2 min
In 2018 is het centrum van Zwolle voorzien van informatiezuilen. In opdracht van de gemeente Zwolle heeft Jesse…
Lees verder »
descriptionArtikel

Fietskluis is een meerwaarde om fietsgebruik te faciliteren

7 jan om 14:25 uurtimer2 min
De TopSafe fietskluizen van Armada Mobility worden steeds vaker ingezet in de openbare ruimte. Fietsen kunnen…
Lees verder »
descriptionArtikel

Greenpoints ideale oplossing om openbare ruimte te vergroenen

6 jan om 12:07 uurtimer5 min
De greenpoints van FURNS nemen een vlucht in de openbare ruimte. De eenvoudig te verplaatsen plantenbanken zijn de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Duurzaam straatmeubilair van beton

9 dec 2021 timer4 min
Gemeenten, bedrijven en instellingen kiezen voor de openbare ruimte steeds vaker voor betonnen meubilair. Een…
Lees verder »

Waarom straatmeubilair zo belangrijk is

6 dec 2021 timer2 min
Straatmeubilair omvat logischerwijs al het meubilair dat we in de openbare ruimte tegenkomen. Het is een vast…
Lees verder »
descriptionArtikel

Speels design voor het Speelhuisplein in Helmond

3 dec 2021 timer2 min
Directeur Jochem Otten van het Speelhuis wilde meer leven op het plein voor zijn theater. Hij had zijn plan…
Lees verder »