Castricums fietspad emissievrij aangelegd: ‘We zijn positief verrast’

vrijdag 7 juni 2024
Een fietspad aanleggen bij een Natura2000-gebied, dan komen er flink wat eisen om de hoek kijken. Om daaraan te kunnen voldoen, wilde de gemeente Castricum de herinrichting van twee fietspaden aan de Soomerwegh emissieloos laten uitvoeren. EasyPath bood uitkomst door haar modulaire betonelementen elektrisch met een stikstofdepositie van 0,0 te leggen.

Tekst: Mark Bos 

Zo duurzaam mogelijk het werk realiseren, dat is het algemene streven in de werkorganisatie van de BUCH-gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo. “Dat betekent onder andere afval weer als grondstof toepassen, verharding alleen waar nodig en anders vervangen door groen, de inzet van eerlijke materialen en het werk emissieloos uitvoeren”, vertelt Eugen Bakker, als projectleider betrokken bij de herinrichting van de fietspaden aan de Soomerwegh in Castricum. 

Dat laatste was een eis in het bestek van de vernieuwing van de fietspaden aan beide zijden van de Soomerwegh. Die moeten over een afstand van twee keer een kilometer op de schop omdat ze niet meer aan de criteria voldoen: de paden moeten breder omdat de toename van elektrische fietsen, bakfietsen, fatbikes en fietsen met kratten om meer ruimte vraagt. “Zodat de gebruikers elkaar veilig kunnen passeren. Daarnaast moet het comfort beter. Er lag asfalt dat door de wortelopdruk van de omliggende bomen opbolde”, zegt Bakker.  

De oplossing werd gevonden in de modulair te leggen prefab betonnen elementen van EasyPath, waarmee de BUCH-gemeenten al ervaring hebben. “Minder onderhoud en een lange levensduur, het gemak dat je er simpel bij kunt als je er toch nog een keer onder moet. En geen last meer van de wortelopdruk”, somt Bakker enkele voordelen op. “Daarnaast kunnen we, doordat we gebruik maken van die betonplaten, flink wat kolken laten verwijderen, zodat het hemelwater netjes in de berm afvloeit. Dat is goed voor de bomen en belast het riool minder. Het mes snijdt aan meerdere kanten.” 

ee

Aeriusberekeningen 

“We waren al veel aan het werk in de BUCH-gemeenten”, zegt Jim Brouwer, directeur bij EasyPath. “Bij de aanleg van een fietspad in het bos bij Heiloo hebben we een keer aan zo’n twintig man van onderhoud en beheer mogen laten zien wat we allemaal aanbieden en kunnen en daar werd enthousiast op gereageerd. Zo is het contact met Castricum en de Soomerwegh gelegd, waar wij in het bestek vooral ook aansloegen op de eis van het emissieloze aanbrengen.” 

Bakker: “Emissieloos is een eis van de gemeente omdat we hier in Natura2000-gebied zitten. We hebben berekeningen gemaakt van wanneer we het pad met conventionele middelen aan zouden leggen en dan kwamen we boven de norm uit. Vandaar de uitvraag om deels de aanleg elektrisch te realiseren, zodat we binnen de stikstofnorm konden blijven. Want mocht je erboven komen, dan moet je ecologisch vooronderzoek doen, met het risico dat je alsnog een natuurvergunning moet aanvragen en die afgewezen wordt.” 

EasyPath kon in die emissieloze wens voorzien. “Wij konden samen met KWS door middel van Aeriusberekeningen aantonen dat onze stikstofdepositie 0,0 is, zodat er geen vergunning hoefde te worden aangevraagd”, legt Brouwer uit. “Onze betonproducten liggen veel naast en in Natura2000-gebieden. We hebben het grote voordeel ten opzichte van asfalt dat we ter plaatse weinig materieel nodig hebben. Onze productie vindt plaats in de fabrieken, op locatie leveren we met een zo schoon mogelijke vrachtwagen de platen af en verder heb je alleen nog een shovel en een busje nodig om die platen te leggen. Hier leggen we alles elektrisch, zodat volgens de Aeriusberekeningen de stikstofdepositie ter plaatse 0,0 is.” 

Schaften tijdens het laden 

Het levert enthousiasme op bij opdrachtgever, aannemer en leverancier. “Het enige wat je nodig hebt, is een goede stroomaansluiting van 32 ampère en een shovelmachinist die er zin in heeft”, zegt Brouwer. KWS leverde beide en is zelf ook tevreden. Brouwer: “De shovelmachinist Paul Elting, van Elting Infra, is een echte dieselman, maar hij is positief verrast. Hier werkt hij met een kleine elektrische Volvo L25-shovel met een grote booster. Als het accupakket op 30 à 40 procent staat, gaat de legploeg even schaften en intussen laadt die booster in drie kwartier de accu op tot 80 procent. Zo kan hij de hele middag verder. Doordat die booster intussen weer bijlaadt, is er de hele dag feitelijk stroom en in de avond laadt de shovel ook weer op.” 

“Het is een leerproces voor iedereen”, vult Bakker aan. ”Ik sprak die shovelbestuurder, die dacht vooraf dat hij al snel aan de lader zou moeten, maar dat was helemaal niet zo. Hij paste zijn schafttijden erop aan. Ik was ook verrast door de snelheid van het werk, dat ging veel sneller dan gepland. En het was qua geluid ook wel lekker rustig”, lacht hij. 

Leerproces 

Bakker borduurt voort op het leerproces, dat is het duurzaam uitvoeren sowieso vindt hij. “Het kost overtuigingskracht richting college en raad, met de investeringsvoorstellen. De kosten van emissieloos uitvoeren zijn hoger, je moet adviseren en goed kunnen beargumenteren hoe de kosten zijn opgebouwd. We geven ook mee dat je nu nog in de beginfase van het elektrisch realiseren zit, maar dat we verwachten dat de kosten gaan dalen.” Brouwer beaamt dat. “Uiteindelijk kom je op termijn op dezelfde kosten uit. Een dieselshovel komt op 100.000 tot 120.000 euro, elektrisch op 250.000 tot 300.000 euro. Maar die heeft minder onderhoud nodig en als er meer vraag naar emissieloos komt, gaat die prijs ook naar beneden. Bovendien gaat het gemak ook meespelen en schrijdt de techniek voort.” 

Het ís soms ook moeilijk te verkopen”, meent Bakker. “Ook aan de Soomerwegh. Je bent emissieloos aan het aanleggen, terwijl het verkeer voorbijraast. Hoe verkoop je dat? Maar we zien het als voorbeeldfunctie, alles zo schoon en duurzaam mogelijk. Ook bijvoorbeeld in de tegels die vrijkwamen: die waren 6 centimeter dik, beheer wilde 8 centimeter. Maar die tegels waren echt nog prima, die gaan nog 30 jaar mee. Dus voor het voetpad dat we in verband met de verbreding moesten verleggen, hebben we de tegels hergebruikt en teruggelegd. En wat over is, wordt opgeslagen en elders hergebruikt.” 

Convenant 

Bakker is blij met de emissieloze oplossing aan de Soomerwegh, waar de werkzaamheden in januari zijn gestart en voor de zomer moeten zijn afgerond. “In het begin waren we huiverig: we mogen en kunnen niks meer met die stikstofregels. Maar gelukkig merken we dat aannemers ook steeds meer in die richting meegaan. Er hangt wel een prijskaartje aan, maar dat idee dat twee jaar geleden heerste van dat er niets meer mogelijk was, is weg en we zien voldoende mogelijkheden om dit soort projecten emissieloos uit te voeren. Daar ben ik blij om. De gemeenten willen onderling ook een convenant ondertekenen om in de hele keten van productie tot realisatie emissieloos te kunnen gaan bouwen.”  

Brouwer sluit af: “Wij zijn ook positief verrast, vooral ook over hoe eenvoudig het te realiseren is. Dat is ook een pluim aan KWS, dat goed meewerkte en voor een goede stroomaansluiting zorgde en voor het legbedrijf Elting Infra dat de uitdaging met ons aan wilde gaan. In het begin ziet iedereen beren en draken op de weg, maar het valt allemaal wel mee.” 

Easypath
088 015 6789
Heerenveen
www.easypath.nl 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

'Niet alleen de olie, maar ook het tandwiel zijn'

10 jun om 08:44 uur

Om het kantoorgedeelte van het warehouse langs de A15 bij Pernis een aantrekkelijke uitstraling te geven, kiest…

Lees verder »
descriptionArtikel

De evolutie van gemeentelijke mobiliteitsplannen

3 jun om 08:40 uur

Er zijn steeds meer verschuivingen in gemeentelijke mobiliteitsplannen, waarbij voornamelijk de nadruk van auto…

Lees verder »

Een druk­te van je­wel­ste on­der de grond

26 apr om 14:31 uur

Hoe goed heeft jouw gemeente alle kabels in beeld?

We zien het niet altijd, maar ze zijn er wel. Kabels…

Lees verder »
flash_onNieuws

Oud asfalt ter plekke omzetten in nieuw asfalt met de Asphalt Recycling Train

22 mrt om 13:37 uur

Rijkswaterstaat voert sinds kort een proef uit met de ‘Asphalt Recycling Train’ (ART). Deze machine ‘eet’ oud…

Lees verder »
descriptionArtikel

Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge

21 mrt om 09:58 uur

De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…

Lees verder »

Whitepaper: Alle fietsen in het rek met de FietsParKeur norm

23 feb om 13:40 uur

Hoe bereik je gewenst fietsparkeergedrag en hoe kies je bewust het geschikte fietsparkeersystemen?

Lees verder »
descriptionArtikel

Breda wil een stad in een park zijn en investeert miljoenen

15 feb om 13:08 uur

Om een leefbare gemeente te zijn die klaar is voor de toekomst, investeert Breda zestien mijloen euro in het…

Lees verder »
flash_onNieuws

Hendrik-Ido-Ambacht gebruikt virtueel advies voor aanplant bomen

30 jan om 09:58 uur

Om te kijken waar de aanplant van een boom de grootste meerwaarde heeft, gaat de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht…

Lees verder »