De buitenbank van de toekomst

donderdag 20 januari 2022
timer 4 min
De aanschaf van circulair straatmeubilair is onlosmakelijk verbonden met het creëren van een duurzame, toekomstbestendige stad. Immers: het blijven inkopen van producten waarvan de materialen niet worden hergebruikt, draagt bij aan het uitputten van de aarde, klimaatopwarming en de toename van afval.

Iedere gemeente die ‘groen’ wil zijn, doet er daarom goed aan om niet alleen actie te ondernemen op het gebied van klimaatadaptatie en energiebesparing, maar ook op circulair inkoopbeleid. 

Van afval naar straatmeubilair 

De openbare ruimte is bij uitstek een domein waarin gemeenten een verschil kunnen maken. Gemeenten hebben veel invloed op de inrichting van de openbare ruimte en daarmee de aanschaf van banken, picknicktafels en vuilnisbakken. Deze producten zijn uitermate geschikt om van circulair materiaal te maken. Bovendien hebben gemeenten zicht op de lokale reststromen, die hiervoor als grondstof kunnen dienen. Denk bijvoorbeeld aan snoeiafval, rioolslib of afgedankt straatmeubilair. Door deze lokale reststromen aan te wenden voor de productie van lokaal straatmeubilair. Zo verklein je zowel de hoeveelheid gebruikte primaire grondstoffen, als de hoeveelheid gemeentelijk afval én sluit je de kringloop.
  
cirsit

Biobased en circulair 

Een product dat optimaal gebruikmaakt van lokale reststromen is de buitenbank Circsit: het meest innovatieve straatmeubilair van dit moment. De biobased buitenbank is nog maar kort in productie en heeft nu al verschillende prijzen gewonnen op het gebied van circulariteit, waaronder de Upcycle competitie van gemeente Almere. De ontwerper van het product is VelopA, een bedrijf dat al jaren duurzaam straatmeubilair ontwerpt op basis van ontwerpen en materialen die goed te recyclen zijn. Nieuw aan deze bank is dat deze is gemaakt van circulair biocomposiet, ontwikkeld door partner npsp. Dit biocomposiet is vervaardigd uit lokale, natuurlijke reststromen: vezels van gemaaid riet en kalk uit waterzuiveringsinstallaties, aangevuld met een klein gedeelte biohars.  
 
De lange levensduur van biocomposiet maakt het uitermate geschikt voor het maken van straatmeubilair. Een bank van dit circulaire materiaal gaat minstens twee keer zo lang mee als een bankje van hout. Biocomposiet is daarnaast corrosie-, oxidatie- en kalkaanslagvrij, blijft hard en gaat niet doorhangen. Het behoudt dus zijn oorspronkelijke vorm. Ook neemt de CO2-negatieve Circsit geen vocht op. In tegenstelling tot hout, is het materiaal in een mum van tijd weer droog, vooral als het zonnetje er even op staat.  

cirsit

Innovatief design 

Niet alleen het materiaal, maar ook het ontwerp van de Circsit is vernieuwend. De meeste banken bestaan uit planken, maar Feiko Withagen, productontwerper van VelopA, had een ander idee. “Planken zijn overal net zo dik, terwijl bij een bank de belasting niet overal hetzelfde is. Bovendien gaat er bij het zagen van planken altijd materiaal verloren. Daarom ontwierp ik een zitgedeelte van losse ribben, die niet worden gezaagd maar geperst. Op plaatsen waar het nodig is, zijn de ribben dikker, op plaatsen waar het niet nodig is, zijn ze dunner of hol. Zo bespaar je grondstof. Ook kun je de ribben los vervangen, zodat je bij een kleine beschadiging niet het hele zitgedeelte hoeft te vernieuwen. Als de bank als geheel eenmaal zijn gebruikscyclus heeft doorlopen, zijn alle materialen los te schroeven en is het biocomposiet weer tot nieuw meubilair te persen.” 

Sitting as a service 

Ook onderscheidend is de mogelijkheid om de bank te leasen, zodat de materialen aan het einde van de levensloop weer teruggaan naar VelopA, die er weer nieuwe banken van maakt. Op deze manier is de cirkel rond en is hergebruik gegarandeerd. Dit businessmodel noemt VelopA ook wel Sitting as a Service (SaaS), als een ludieke variant op Product as a Service (PaaS). Het voordeel van deze constructie is dat het de ontwerper uitdaagt om een product te ontwerpen dat zo lang mogelijk meegaat. En waarvan de materialen weer goed te scheiden en opnieuw te gebruiken zijn. In het geval van de Circsit betekent het leasesysteem ook dat het onderhoud van geleasede banken voor de rekening van VelopA is, omdat zij eigenaar van de banken blijft. Dat is voor het bedrijf geen punt, volgens ontwerper Withagen: “Omdat het materiaal zo sterk is, zijn de banken vrijwel onderhoudsvrij.” 
 
Circulair is de norm voor een leefbare toekomst. Meer weten over de Circsit? Of samen met VelopA nadenken over circulaire oplossingen voor de openbare ruimte? Neem dan contact op met VelopA.  
 
VelopA 
Leiderdorp  
071 - 541 0321 
www.velopa.nl/go-circular 

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 6, thema trends. Download hier het magazine.  

Meer artikelen met dit thema

Nieuw beweegplein met chillzone voor vmbo De Goudse Waarden

15 apr om 11:11 uurtimer3 min
Het logo ‘Gezonde School’ prijkt trots op de gevel van het gebouw. Werken aan gezondheid op school loont! Het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Parken in Leiden zorgen voor groen en blauw om de stadskern

14 apr om 11:53 uurtimer4 min
Een historisch rondje om de bijna 400 jaar oude binnenstad van Leiden; met de oplevering van het Lakenpark is het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Mobiliteitshubs as a service

3 apr om 21:17 uurtimer2 min
De mobiliteitshub is hét middel om (stedelijke) gebieden in de toekomst leefbaar en bereikbaar te houden. Maar…
Lees verder »
person_outlineBlog

Smart City, Smart Mobility, Smartphone vragen om Smart Choices

29 mrt om 11:37 uurtimer3 min
Heden ten dagen wordt alles gemeten en uitgedrukt in cijfers en euro’s. Rondje 29,04 sec, 812 bezette…
Lees verder »
descriptionArtikel

Emmeloord is multifunctionele parkeerplaats en aantrekkelijke verblijfslocatie rijker

18 mrt om 13:05 uurtimer3 min
De Deel in Emmeloord is onder handen genomen. Hierbij is de grijze omgeving opgedeeld in twee gebieden. Zo is aan…
Lees verder »

Haagse Sporttuin multifunctioneel sportcomplex

16 mrt om 12:13 uurtimer3 min
De Haagse Sporttuin Schilderswijk is na een grondige renovatie officieel heropend. Een multifunctioneel…
Lees verder »
descriptionArtikel

Urban chess populair in de openbare ruimte

31 jan om 11:02 uurtimer2 min
Schaken in de openbare ruimte is een trend. Steeds meer gemeenten en scholen plaatsen een schaakset. “Er worden…
Lees verder »
descriptionArtikel

Fietsrevolutie inspireert tot innovatief duurzaam fietsparkeersysteem

26 jan om 14:36 uurtimer4 min
Wie door een willekeurige stad loopt of over een schoolplein, kan er niet omheen. Geparkeerde fietsen zover het…
Lees verder »