De investering meer dan waard

vrijdag 6 maart 2020
timer 4 min
De gemeente Ede maakte van de herinrichting van het centrum gebruik om op het Oude Kerkplein een evenementenkast van Orange Power Systems te plaatsen. De eerste ervaringen zijn uiterst positief, aldus Gerard van Soeren van de gemeente Ede.

Gerard van Soeren heeft een duobaan: hij is enerzijds vakbeheerder bij de gemeente Ede, waar hij alles beheert met een stekker, met uitzondering van riolen, de gemalen en de verkeersregelinstallaties. Als vakbeheerder heeft hij onder meer te maken met camera’s in de openbare ruimte, parkeermeters en evenementenkasten.

Daarnaast is hij werkzaam voor het ingenieursbureau van dezelfde gemeente, waar hij projecten begeleidt en toetst op het gebied van de openbare verlichting.

Upgrade

In Ede stond op een zevental plekken voedingspunten voor evenementen, die in 2017 en 2018 zijn geüpgraded zodat ze voldeden aan de NEN 3140, de norm die de bedrijfsvoering van elektrische installaties met laagspanning regelt. “Die upgrade hield onder meer in, dat de aarding goed was, dat de installatie automatisch gekeurd werd en dat de bijbehorende tekeningen op orde waren.” Toch bleef de gemeente Ede tegen bepaalde zaken aanlopen: “Een evenementenkast-oude-stijl vraagt tijd: er moet iemand namens de gemeente naartoe om met een sleutel de evenementenhouder toegang te geven tot de kast. Wanneer de kast vervolgens open is, zijn er allerlei contactdozen waar spanning op staat. En je moet een afspraak maken wanneer de kast weer moet worden afgesloten. Zo’n afspraak is weinig flexibel want wanneer de evenementenhouder om vijf uur ’s middags met de gemeenteambtenaar heeft afgesproken, maar vanwege tegenvallende klandizie liever al om drie uur de kast wil afsluiten kan dat vaak niet. En moet hij noodgedwongen twee uur wachten. Wij zijn daarom op zoek gegaan naar een slimmere en veiligere oplossing.”


Tegelijkertijd met die zoektocht speelde ook de herinrichting van Ede Centrum. Daarbij kwam ook de behoefte aan een extra evenementenkast op het Oude Kerkplein aan de orde. Uiteindelijk leidde het ertoe dat in september 2019 naast de kerk een evenementenkast van Orange Power Systems werd geplaatst. En dat is nog maar het begin, denkt Van Soeren: “Ik voorzie dat binnen een aantal jaren op meer locaties slimme kasten van Orange Power Systems komen te staan.”

Na de eerste maanden is Van Soeren uiterst positief over de evenementenkast van Orange Power Systems op het Oude Kerkplein: “Het is een grote stap vooruit in veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Het ontlast je als gemeente en dat is wat je als gemeente zoekt.” Hij legt uit, hoe het nu gaat: “Nadat iemand een evenement heeft aangemeld en de vergunning op orde heeft, kan hij zelf ter plaatse gaan en de kast bedienen met de app. Vervolgens krijgt hij pas spanning na zijn aanmelding en nadat er een stekker in zit. Trekt hij de stekker eruit, is de spanning er meteen weer af.”

Installatieverantwoordelijkheid

Van Soeren vindt het ook een groot voordeel dat de evenementenkast van Orange Power Systems dicht is en blijft, temeer daar de installatieverantwoordelijkheid bij de gemeente ligt. Franck Sicot, commercieel adviseur bij Orange Power Systems, vult aan: “Daarbij is het een groot voordeel dat bij onze kast veel data op afstand gemonitord kunnen worden.”

Sicot noemt naast veiligheid en het uitlezen op afstand nog een voordeel van de evenementenkast: “De kast wordt met behulp van een thermostaat geconditioneerd. Daar waar traditionele kasten te maken hebben met winter, water, condens en vocht, zijn onze kasten voorzien van alle apparatuur om optimaal te functioneren in de omgeving.”

Een ander voordeel van de evenementenkasten van Orange Power Systems is de modulaire opbouw. Van Soeren: “We hebben in Ede uiteenlopende evenementen qua grootte. In het verleden moesten wij dat op het Oude Kerkplein vaak opvangen met aggregaten. Nu kunnen wij gewoon de evenementenkast van Orange Power Systems op- of afschalen.”

Van Soeren vindt uiteindelijk de veiligheid het allerbelangrijkste aan de evenementenkast van Orange Power Systems: “Natuurlijk zijn de besparing door efficiencywinst en de modulariteit grote voordelen, maar aan een mensenleven hangt geen prijskaartje. Al kun je met zo’n kast maar één ernstig ongeval voorkomen, dan is het de investering al meer dan waard.”

Dit artikel verscheen in Straatbeeld 1 / 2020. Download het magazine hier.

Meer artikelen met dit thema

Een slimme stad, hoe doe je dat?

11 mei om 16:04 uurtimer2 min
Yvonne Kemmerling is voorzitter van de Future City Foundation, een organisatie die zich bezighoudt met…
Lees verder »

Interactieve fontein in Leuven zorgt voor spectaculaire watershow

10 mei om 09:47 uurtimer2 min
Rots Maatwerk heeft in opdracht van de Belgische stad Leuven een interactieve fontein aangelegd op het H.…
Lees verder »

Denemarken maakt werk van groene norm

19 apr om 08:00 uurtimer2 min
De Groene Norm is een initiatief van Green Cities Europe. De norm is met name gericht op politici, ambtenaren,…
Lees verder »

Amsterdamse Hemelwaterverordening moet zorgen voor droge voeten

9 apr om 08:00 uurtimer2 min
Als het aan de gemeente Amsterdam ligt wordt voor nieuwbouw en panden die een ingrijpende verbouwing ondergaan,…
Lees verder »

Miljoeneninvestering voor klimaatadaptatie in Overijssel

1 apr om 08:00 uurtimer2 min
De provincie Overijssel gaat extra investeren in projecten om hitte, droogte en wateroverlast in de provincie…
Lees verder »

'Wees niet bang om fouten te maken, fouten zijn een zegen'

31 mrt om 00:00 uurtimer4 min
Straatbeeld organiseerde in samenwerking met het platform BuitenSpelen en BouwCirculair op 30 maart de…
Lees verder »

Keynote Peter van Assche; 'design, invent, build'

26 mrt om 00:00 uurtimer2 min
De afsluitende keynote van de Verbindingsdag Circulaire Openbare Ruimte wordt verzorgd door Peter van Assche,…
Lees verder »

'Louise Vet minister van openbare ruimte'

25 mrt om 00:00 uurtimer2 min
Louise Vet wordt de nieuwe minister van Openbare Ruimte. Althans als het ligt aan de deelnemers aan een webinar…
Lees verder »