Duurzaam straatmeubilair van beton

donderdag 9 december 2021
timer 4 min
Gemeenten, bedrijven en instellingen kiezen voor de openbare ruimte steeds vaker voor betonnen meubilair. Een logische keuze als men op zoek is naar een duurzame, onderhoudsvrije oplossing voor een uitnodigende ontmoetingsplek.

De manier waarop we werken is aan het veranderen. Vergaderen in de natuur, buiten lunchen met collega’s of verbinding zoeken met vrienden door te wandelen wordt steeds belangrijker. Dit nodigt uit om duurzame oplossingen te creëren die het buiten zijn te stimuleren. Door passend meubilair toe te voegen aan de openbare ruimte, wordt dat nog aantrekkelijker. 

Naturel of opvallend gekleurd 

Beton saai? Dat is verleden tijd. Beton heeft niet alleen een uitstraling die levendig en vol van structuur is, het is ook mooi en eerlijk materiaal. Het is een materiaalsoort dat prachtig kan harmoniëren met de natuur. Groen, gebouwen en kunstwerken komen beter naar voren in het straatbeeld vanwege de krachtige no-nonsense uitstraling. Naast naturelle kleuren wordt betonnen meubilair ook gemaakt in andere kleurvarianten. In een stedelijke omgeving kan juist een opvallend statement gemaakt worden met een felgekleurde betonnen bank of zitelement. 

Circulair en lange levensduur  

Er worden momenteel veel stappen gezet om circulair te gaan denken. Beton is wereldwijd een van de meest gebruikte materialen. Het kan in elke hoeveelheid worden geproduceerd waardoor afval wordt beperkt. Nadat betonnen meubilair aan het einde van zijn levensduur komt, kan het voor 100 procent worden hergebruikt. De technische levensduur is dan ook langer dan die van andere materiaalsoorten. Dit scheelt in gebruik van primaire grondstoffen en energieverbruik. 
 
Beton heeft veel voordelen als het gaat om de keuze voor straatmeubilair. Het is populair vanwege de sterkte en is bestand tegen weersinvloeden en vandalisme. Verder kunnen betonelementen voorzien worden van een anti graffiti coating. Betonnen meubilair kan dankzij het hoge gewicht los geplaatst worden en hoeft niet verankerd te worden. De zitelementen zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen, vormen en kleuren. Toepassingen van beton in de openbare ruimte biedt eindeloze mogelijkheden en is zeer populair. Het aantal projecten waarin betonnen straatmeubilair is gebruikt is het afgelopen jaar dan ook fors gestegen.  

Picknicken bij Haasje Over  

Voor het terras op de luchtbrug van Haasje Over in Eindhoven heeft Tjinco robuust, betonnen meubilair geleverd. De stoere Lamina banken en tafels sluiten perfect aan bij het industriële ontwerp van de glazen brug. Door de banken en tafels te combineren ontstaat er een natuurlijke picknickopstelling op hoog niveau! 

betonnen straatmeubilair

Betonnen zitkeien 

De betonnen zitelement voor het AFAS Experience Center geven met hun organische vormen een mooie uitstraling aan het Theaterplein. Er zijn meer dan 50 zitkeien geplaatst van de Spaanse firma Durbanis. De sociale ontmoetingsplekken die hiermee gecreëerd zijn, nodigen bezoekers uit om te relaxen of simpelweg te ontspannen. De massieve Supercell zitelementen zijn gemaakt van architectonisch en gezuurd beton in verschillende kleuren en maten. 

Beton met hout 

De Vora banken zijn een aanwinst voor het vernieuwde bezoekerscentrum van het Nationaal Monument Kamp Amersfoort. De banken passen perfect bij het gebouw en de natuurlijk groene omgeving eromheen. De rugloze Vora bank is een tijdloos ontwerp met een warme uitstraling. Een combinatie van een FSC-gecertificeerde houten zitting en een duurzaam onderstel van gewapend beton.   

betonnen straatmeubilair

Picknicktafels voor bedrijfstuin 

De keuze voor Oostwaarts Offices in Haarlem is gevallen op de beige betonnen Tour picknicktafels. De eendelige Tour picknicktafel is gemaakt van gewapend UHPC beton, gezuurd en waterproof gemaakt. De tafel heeft een stoere en toch natuurlijke uitstraling en de kleur sluit naadloos aan bij de omgeving. De picknicktafel is bijzonder zwaar (600 kilogram), vandalismebestendig en voorzien van anti graffiti coating.  
 
Tjinco bv 
Den Haag 
070 - 361 59 35 
www.tjinco.nl 

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 5 / 2021, thema duurzaamheid. Download hier gratis het magazine.

Meer artikelen met dit thema

Appartementencomplex met leeftuin in Gerbrandystraat in Utrecht

17 jun om 13:00 uurtimer3 min
Op de plek van het voormalige belastingkantoor aan de Gerbrandystraat in Utrecht staat een nieuw…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Omarm de circulaire economie, dan doen de inwoners dat ook’

30 mei om 12:51 uurtimer3 min
Straatmeubelfabrikant Falco maakt al jaren duurzame producten voor de openbare ruimte. Het familiebedrijf zet zich…
Lees verder »

Nieuw beweegplein met chillzone voor vmbo De Goudse Waarden

15 apr om 11:11 uurtimer3 min
Het logo ‘Gezonde School’ prijkt trots op de gevel van het gebouw. Werken aan gezondheid op school loont! Het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Parken in Leiden zorgen voor groen en blauw om de stadskern

14 apr om 11:53 uurtimer4 min
Een historisch rondje om de bijna 400 jaar oude binnenstad van Leiden; met de oplevering van het Lakenpark is het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Mobiliteitshubs as a service

3 apr om 21:17 uurtimer2 min
De mobiliteitshub is hét middel om (stedelijke) gebieden in de toekomst leefbaar en bereikbaar te houden. Maar…
Lees verder »
person_outlineBlog

Smart City, Smart Mobility, Smartphone vragen om Smart Choices

29 mrt om 11:37 uurtimer3 min
Heden ten dagen wordt alles gemeten en uitgedrukt in cijfers en euro’s. Rondje 29,04 sec, 812 bezette…
Lees verder »
descriptionArtikel

Emmeloord is multifunctionele parkeerplaats en aantrekkelijke verblijfslocatie rijker

18 mrt om 13:05 uurtimer3 min
De Deel in Emmeloord is onder handen genomen. Hierbij is de grijze omgeving opgedeeld in twee gebieden. Zo is aan…
Lees verder »

Haagse Sporttuin multifunctioneel sportcomplex

16 mrt om 12:13 uurtimer3 min
De Haagse Sporttuin Schilderswijk is na een grondige renovatie officieel heropend. Een multifunctioneel…
Lees verder »