Duurzaam straatmeubilair van beton

donderdag 9 december 2021
timer 4 min
Gemeenten, bedrijven en instellingen kiezen voor de openbare ruimte steeds vaker voor betonnen meubilair. Een logische keuze als men op zoek is naar een duurzame, onderhoudsvrije oplossing voor een uitnodigende ontmoetingsplek.

De manier waarop we werken is aan het veranderen. Vergaderen in de natuur, buiten lunchen met collega’s of verbinding zoeken met vrienden door te wandelen wordt steeds belangrijker. Dit nodigt uit om duurzame oplossingen te creëren die het buiten zijn te stimuleren. Door passend meubilair toe te voegen aan de openbare ruimte, wordt dat nog aantrekkelijker. 

Naturel of opvallend gekleurd 

Beton saai? Dat is verleden tijd. Beton heeft niet alleen een uitstraling die levendig en vol van structuur is, het is ook mooi en eerlijk materiaal. Het is een materiaalsoort dat prachtig kan harmoniëren met de natuur. Groen, gebouwen en kunstwerken komen beter naar voren in het straatbeeld vanwege de krachtige no-nonsense uitstraling. Naast naturelle kleuren wordt betonnen meubilair ook gemaakt in andere kleurvarianten. In een stedelijke omgeving kan juist een opvallend statement gemaakt worden met een felgekleurde betonnen bank of zitelement. 

Circulair en lange levensduur  

Er worden momenteel veel stappen gezet om circulair te gaan denken. Beton is wereldwijd een van de meest gebruikte materialen. Het kan in elke hoeveelheid worden geproduceerd waardoor afval wordt beperkt. Nadat betonnen meubilair aan het einde van zijn levensduur komt, kan het voor 100 procent worden hergebruikt. De technische levensduur is dan ook langer dan die van andere materiaalsoorten. Dit scheelt in gebruik van primaire grondstoffen en energieverbruik. 
 
Beton heeft veel voordelen als het gaat om de keuze voor straatmeubilair. Het is populair vanwege de sterkte en is bestand tegen weersinvloeden en vandalisme. Verder kunnen betonelementen voorzien worden van een anti graffiti coating. Betonnen meubilair kan dankzij het hoge gewicht los geplaatst worden en hoeft niet verankerd te worden. De zitelementen zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen, vormen en kleuren. Toepassingen van beton in de openbare ruimte biedt eindeloze mogelijkheden en is zeer populair. Het aantal projecten waarin betonnen straatmeubilair is gebruikt is het afgelopen jaar dan ook fors gestegen.  

Picknicken bij Haasje Over  

Voor het terras op de luchtbrug van Haasje Over in Eindhoven heeft Tjinco robuust, betonnen meubilair geleverd. De stoere Lamina banken en tafels sluiten perfect aan bij het industriële ontwerp van de glazen brug. Door de banken en tafels te combineren ontstaat er een natuurlijke picknickopstelling op hoog niveau! 

betonnen straatmeubilair

Betonnen zitkeien 

De betonnen zitelement voor het AFAS Experience Center geven met hun organische vormen een mooie uitstraling aan het Theaterplein. Er zijn meer dan 50 zitkeien geplaatst van de Spaanse firma Durbanis. De sociale ontmoetingsplekken die hiermee gecreëerd zijn, nodigen bezoekers uit om te relaxen of simpelweg te ontspannen. De massieve Supercell zitelementen zijn gemaakt van architectonisch en gezuurd beton in verschillende kleuren en maten. 

Beton met hout 

De Vora banken zijn een aanwinst voor het vernieuwde bezoekerscentrum van het Nationaal Monument Kamp Amersfoort. De banken passen perfect bij het gebouw en de natuurlijk groene omgeving eromheen. De rugloze Vora bank is een tijdloos ontwerp met een warme uitstraling. Een combinatie van een FSC-gecertificeerde houten zitting en een duurzaam onderstel van gewapend beton.   

betonnen straatmeubilair

Picknicktafels voor bedrijfstuin 

De keuze voor Oostwaarts Offices in Haarlem is gevallen op de beige betonnen Tour picknicktafels. De eendelige Tour picknicktafel is gemaakt van gewapend UHPC beton, gezuurd en waterproof gemaakt. De tafel heeft een stoere en toch natuurlijke uitstraling en de kleur sluit naadloos aan bij de omgeving. De picknicktafel is bijzonder zwaar (600 kilogram), vandalismebestendig en voorzien van anti graffiti coating.  
 
Tjinco bv 
Den Haag 
070 - 361 59 35 
www.tjinco.nl 

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 5 / 2021, thema duurzaamheid. Download hier gratis het magazine.

Meer artikelen met dit thema

Design Pixel overkapping voor het Alrijne ziekenhuis Leiderdorp

4 apr om 10:58 uur

Op het terrein van het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp is een prachtige Pixel fietsenstalling voor het…

Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »

Fila banken op het dak van een appartementencomplex

21 mrt om 12:34 uur

Groen vervult een belangrijke rol in de buitenruimte waarin we leven. Een groene omgeving is niet alleen mooi…

Lees verder »

Prestige project De Entree fietsenstalling

18 mrt om 17:29 uur

In het water, voor de hoofdingang van Amsterdam Centraal Station, op het deel dat tot juli 2018 dienst deed als…

Lees verder »

Veilig en droog fietsen parkeren bij station Amersfoort Schothorst

12 mrt om 11:01 uur

Bij station Amersfoort Schothorst is een nieuwe tijdelijke fietsenstalling geopend, waar fietsers hun rijwiel…

Lees verder »

Romantisch parkmeubilair voor het Vondelpark

27 feb om 11:13 uur

Het Vondelpark wordt gerenoveerd met als doel om het park te behouden als Rijksmonument en geschikt te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Hengelo kiest voor betaling via Marktstroom.nl

23 feb om 08:36 uur

Bij de herinrichting van het marktplein in het centrum van Hengelo was een optimale elektriciteitsvoorziening…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Wij willen gemeenten verder helpen bij verduurzamen en vergroenen’

10 jan om 14:12 uur

De druk om te vergroenen neemt de laatste jaren steeds verder toe. Problemen als hittestress en wateroverlast…

Lees verder »