Duurzaam straatmeubilair van beton

donderdag 9 december 2021
timer 4 min
Gemeenten, bedrijven en instellingen kiezen voor de openbare ruimte steeds vaker voor betonnen meubilair. Een logische keuze als men op zoek is naar een duurzame, onderhoudsvrije oplossing voor een uitnodigende ontmoetingsplek.

De manier waarop we werken is aan het veranderen. Vergaderen in de natuur, buiten lunchen met collega’s of verbinding zoeken met vrienden door te wandelen wordt steeds belangrijker. Dit nodigt uit om duurzame oplossingen te creëren die het buiten zijn te stimuleren. Door passend meubilair toe te voegen aan de openbare ruimte, wordt dat nog aantrekkelijker. 

Naturel of opvallend gekleurd 

Beton saai? Dat is verleden tijd. Beton heeft niet alleen een uitstraling die levendig en vol van structuur is, het is ook mooi en eerlijk materiaal. Het is een materiaalsoort dat prachtig kan harmoniëren met de natuur. Groen, gebouwen en kunstwerken komen beter naar voren in het straatbeeld vanwege de krachtige no-nonsense uitstraling. Naast naturelle kleuren wordt betonnen meubilair ook gemaakt in andere kleurvarianten. In een stedelijke omgeving kan juist een opvallend statement gemaakt worden met een felgekleurde betonnen bank of zitelement. 

Circulair en lange levensduur  

Er worden momenteel veel stappen gezet om circulair te gaan denken. Beton is wereldwijd een van de meest gebruikte materialen. Het kan in elke hoeveelheid worden geproduceerd waardoor afval wordt beperkt. Nadat betonnen meubilair aan het einde van zijn levensduur komt, kan het voor 100 procent worden hergebruikt. De technische levensduur is dan ook langer dan die van andere materiaalsoorten. Dit scheelt in gebruik van primaire grondstoffen en energieverbruik. 
 
Beton heeft veel voordelen als het gaat om de keuze voor straatmeubilair. Het is populair vanwege de sterkte en is bestand tegen weersinvloeden en vandalisme. Verder kunnen betonelementen voorzien worden van een anti graffiti coating. Betonnen meubilair kan dankzij het hoge gewicht los geplaatst worden en hoeft niet verankerd te worden. De zitelementen zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen, vormen en kleuren. Toepassingen van beton in de openbare ruimte biedt eindeloze mogelijkheden en is zeer populair. Het aantal projecten waarin betonnen straatmeubilair is gebruikt is het afgelopen jaar dan ook fors gestegen.  

Picknicken bij Haasje Over  

Voor het terras op de luchtbrug van Haasje Over in Eindhoven heeft Tjinco robuust, betonnen meubilair geleverd. De stoere Lamina banken en tafels sluiten perfect aan bij het industriële ontwerp van de glazen brug. Door de banken en tafels te combineren ontstaat er een natuurlijke picknickopstelling op hoog niveau! 

betonnen straatmeubilair

Betonnen zitkeien 

De betonnen zitelement voor het AFAS Experience Center geven met hun organische vormen een mooie uitstraling aan het Theaterplein. Er zijn meer dan 50 zitkeien geplaatst van de Spaanse firma Durbanis. De sociale ontmoetingsplekken die hiermee gecreëerd zijn, nodigen bezoekers uit om te relaxen of simpelweg te ontspannen. De massieve Supercell zitelementen zijn gemaakt van architectonisch en gezuurd beton in verschillende kleuren en maten. 

Beton met hout 

De Vora banken zijn een aanwinst voor het vernieuwde bezoekerscentrum van het Nationaal Monument Kamp Amersfoort. De banken passen perfect bij het gebouw en de natuurlijk groene omgeving eromheen. De rugloze Vora bank is een tijdloos ontwerp met een warme uitstraling. Een combinatie van een FSC-gecertificeerde houten zitting en een duurzaam onderstel van gewapend beton.   

betonnen straatmeubilair

Picknicktafels voor bedrijfstuin 

De keuze voor Oostwaarts Offices in Haarlem is gevallen op de beige betonnen Tour picknicktafels. De eendelige Tour picknicktafel is gemaakt van gewapend UHPC beton, gezuurd en waterproof gemaakt. De tafel heeft een stoere en toch natuurlijke uitstraling en de kleur sluit naadloos aan bij de omgeving. De picknicktafel is bijzonder zwaar (600 kilogram), vandalismebestendig en voorzien van anti graffiti coating.  
 
Tjinco bv 
Den Haag 
070 - 361 59 35 
www.tjinco.nl 

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 5 / 2021, thema duurzaamheid. Download hier gratis het magazine.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

De buitenbank van de toekomst

20 jan om 13:42 uurtimer4 min
De aanschaf van circulair straatmeubilair is onlosmakelijk verbonden met het creëren van een duurzame,…
Lees verder »
descriptionArtikel

Straatmeubilair van gerecycled kunststof: circulairder kan het niet

12 jan om 12:27 uurtimer3 min
MI Groep heeft een andere bedrijfsnaam: Recycled Outdoor Solutions (R.O.S.) “Deze naam dekt beter de lading van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Informatiezuilen wijzen de weg in stadscentrum Zwolle

12 jan om 11:23 uurtimer2 min
In 2018 is het centrum van Zwolle voorzien van informatiezuilen. In opdracht van de gemeente Zwolle heeft Jesse…
Lees verder »
descriptionArtikel

Fietskluis is een meerwaarde om fietsgebruik te faciliteren

7 jan om 14:25 uurtimer2 min
De TopSafe fietskluizen van Armada Mobility worden steeds vaker ingezet in de openbare ruimte. Fietsen kunnen…
Lees verder »
descriptionArtikel

Greenpoints ideale oplossing om openbare ruimte te vergroenen

6 jan om 12:07 uurtimer5 min
De greenpoints van FURNS nemen een vlucht in de openbare ruimte. De eenvoudig te verplaatsen plantenbanken zijn de…
Lees verder »

Waarom straatmeubilair zo belangrijk is

6 dec 2021 timer2 min
Straatmeubilair omvat logischerwijs al het meubilair dat we in de openbare ruimte tegenkomen. Het is een vast…
Lees verder »
descriptionArtikel

Speels design voor het Speelhuisplein in Helmond

3 dec 2021 timer2 min
Directeur Jochem Otten van het Speelhuis wilde meer leven op het plein voor zijn theater. Hij had zijn plan…
Lees verder »
descriptionArtikel

Bos en Lommerplein huiskamer van de buurt

1 dec 2021 timer3 min
Een transformatie van een kaal plein naar een huiskamer van de buurt. De herontwikkeling van het plein aan de Bos…
Lees verder »