Duurzame herinrichting buitenruimte Provinciehuis Zwolle

maandag 6 juni 2022
timer 2 min
Na een ingrijpende renovatie van het gebouw moest ook de aangrenzende buitenruimte bij het Provinciehuis Zwolle opnieuw worden ingericht. De oorspronkelijke tuin was een ontwerp van Mien Ruys en was na bijna 50 jaar aan een opknapbeurt toe.

De nieuw in te richten buitenruimte moest, met behoud van het originele gedachtegoed, een ecologisch verantwoord en circulair ontwerp worden. Dit is onder andere gedaan door zoveel als mogelijk van de oorspronkelijke materialen te hergebruiken en door bij de beplanting te kiezen voor soorten die zowel kleur- als bloemrijk zijn en bijen, vlinders en vogels aantrekken. Na de ontwerpfase werd een lijst met betrekking tot de materialisatie opgesteld. Hierbij werd gezocht naar de beste producten en leveranciers om een verdere invulling te geven aan het ontwerp. Voor de nieuw te plaatsen verharding zochten ze naast bestrating ook naar trap- en zitelementen. Een belangrijke eis bij de keuze voor een materiaal was duurzaamheid.  
 
Met de buitenruimte als domein en de natuur als grootste inspiratiebron, is duurzaamheid al jarenlang een belangrijk thema voor Schellevis. Zo wordt er continu gekeken hoe de samenstelling van producten nog verder geoptimaliseerd kan worden. Dit zodat de impact op mens en milieu verder afneemt, zonder aan kwaliteit of uitstraling in te boeten. Zo zijn de gebruikte basismaterialen allemaal van natuurlijke afkomst en bestaat tegenwoordig meer dan een kwart van deze materialen uit gerecycled materiaal.  
 
Een andere reden om te kiezen voor Schellevis was dat de verschillende producten allemaal dezelfde uitstraling hebben en veelal in dezelfde kleuren beschikbaar zijn. Dit gaf de mogelijkheid om de terrassen, trappen en zitgedeeltes hiermee volledig in te richten. Wat de gevraagde balans en ondersteuning gaf aan het ontwerp. Door daarnaast op de terrassen de Schellevis grootformaat tegels (100x100) en een extra brede voeg toe te passen, behield men rust in het lijnenspel. Ook zorgt de brede voeg voor een goede afwatering, waardoor er geen extra afwateringsplan nodig is. Het resultaat is een duurzaam ingerichte buitenruimte waar mens en natuur jarenlang plezier van heeft. 

Schellevis 
Dussen 
0416 - 391 147 
https://www.schellevis.nl/  

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Grondige metamorfose voor verouderd Waterlooplein in Amsterdam

29 jun om 10:09 uurtimer2 min
Het Amsterdamse Waterlooplein heeft een grondige metamorfose ondergaan. Zowel op maaiveldniveau als ondergronds…
Lees verder »
descriptionArtikel

The Green Mile: HvA helpt stad vergroenen

28 jun om 14:20 uurtimer3 min
Het doel van The Green Mile is om de Amsterdamse Stadhouderskade, een drukke, vervuilende en onveilige straat, te…
Lees verder »
descriptionArtikel

AFAS Experience Center - Leusden

13 jun om 11:04 uurtimer2 min
Een state of the art complex in opdracht van AFAS Software van 62.000 vierkante meter, waarvoor METTEN Stein+…
Lees verder »
descriptionArtikel

Circulaire en klimaatadaptieve straatbakstenen worden de norm in de openbare ruimte

19 mei om 13:46 uurtimer4 min
Straatstenenfabrikant Vandersanden wil voorop lopen in de sector en bijdragen aan de duurzame transformatie van de…
Lees verder »

PUTkast techniek breidt assortiment uit door overname

16 mei om 13:49 uurtimer2 min
Onlangs heeft PUTkast techniek de vertegenwoordiging van het Duitse Moser Systemelektrik overgenomen van Cuprohaag…
Lees verder »
descriptionArtikel

Circulariteit is ook duurzaam omgaan met de materialen

16 mei om 11:59 uurtimer3 min
Firma Grijsen maakt werk van het thema circulariteit. Materialen krijgen een tweede leven en daarnaast heeft het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Molenplein in Made: van verkeersfunctie naar verblijfsfunctie

16 mei om 11:52 uurtimer3 min
Het centrum van het Brabantse Made is in verschillende fases opnieuw ingericht. Een blikvanger hierbij is het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Fontein Blauwe Golven in Arnhem gaat weer spuiten

10 mei om 00:06 uurtimer3 min
De Blauwe Golven in Arnhem worden de komende periode opgeknapt. Naast de aanpak van het kunstwerk en de…
Lees verder »