Grondige metamorfose voor verouderd Waterlooplein in Amsterdam

woensdag 29 juni 2022
timer 2 min
Het Amsterdamse Waterlooplein heeft een grondige metamorfose ondergaan. Zowel op maaiveldniveau als ondergronds waren de voorzieningen verouderd en niet meer van deze tijd. Inmiddels is het plein omgetoverd tot een gezellig stadsplein met toekomstbestendige voorzieningen.

Het Waterlooplein behoort tot één van de bekendste pleinen van de hoofdstad. Op het plein staat zes dagen in de week een historische en unieke markt waar dagelijks veel bezoekers op af komen. Het oude plein had te kampen met achterstallig onderhoud en maakte een desolate en onveilige indruk. “De inrichting van zowel het maaiveld als ondergronds was versleten en niet meer van deze tijd”, vertelt Gerard Bakker, directievoerder van de gemeente Amsterdam. “De marktboxen die er stonden waren verouderd, evenals de ondergrondse stroomvoorzieningen. We hebben in een keer alles aangepakt, zo kunnen we de komende twintig jaar weer vooruit”, vertelt Bakker.  

Waterlooplein

Gezellig Stadsplein 

Het ontwerp van het vernieuwde plein heeft tot doel om er een aantrekkelijk en gezellig stadsplein te creëren waar het ook buiten de openingstijden van de markt aangenaam is. Daarom is er besloten de markt in te krimpen zodat er meer ruimte is ontstaan. De herinrichting is ook gebruikt om het plein en omgeving klimaat bestendig te maken. Er zijn meer bomen geplaatst die zorgen voor schaduw en verkoeling. Het plein heeft een gescheiden rioolstelsel gekregen waarmee het regenwater direct op de naastgelegen grachten wordt geloosd. Door het plein op bepaalde plekken te verhogen en door de inzet van strategische verkeerdrempels wordt voorkomen dat regenwater stroomt naar de lager gelegen zijstraten.  

De gemeente Amsterdam heeft aan PUTkast techniek gevraagd om de ondergrondse voorzieningen aan te leggen. In een vroeg tijdig stadium is het bedrijf benaderd door de gemeente om deel te nemen in het ontwerpteam. Zo kon alle benodigde expertise worden ingezet en was er optimale afstemming met alle betrokkenen. Ook de realisatie is door PUTkast techniek verzorgd. De gemeente en de civiele aannemer beschikten over een gespecialiseerde partner die zorgde dat de complexe techniek probleemloos werd gerealiseerd. Na de ingebruikname is PUTkast techniek verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud. Hierdoor houdt Amsterdam maximale grip op het eindresultaat.  

Toekomstbestendige voorzieningen  

De herinrichting van het plein is aangegrepen om de markt uit te rusten met toekomstbestendige energie- en watervoorzieningen. Nu heeft elke kraam en verkoopwagen in de nabijheid eigen individueel aansluitpunt. Deze zijn zo gepositioneerd dat lange kabels tot het verleden behoren en dat de kabels niet hoeven te kruizen met publieksgebied. Het plein is nu ook geschikt voor grotere evenementen. Het kostte in totaal twaalf jaar overleg voordat de eerste schop de grond in ging. In 2020 werd daadwerkelijk begonnen met de renovatie. “We hebben de marktlui nooit volledig op één lijn kunnen krijgen, maar dat is ook lastig met zo’n zestig kramen. Nu het vernieuwde Waterlooplein een tijdje in gebruik is, zien de marktkoopmensen het positief in. Het publiek komt weer terug en dan merk je dat ze tevreden zijn”, aldus Bakker. 

waterlooplein  

Vertrouwde oplossing 

Al meer dan 25 jaar zijn PUTkasten een vertrouwde oplossing om de markten en evenementen te voorzien van energie. Nadat Amsterdam ervaring had opgedaan met andere leveranciers heeft men besloten om voor PUTkast techniek te kiezen als exclusieve leverancier voor al haar stroomvoorzieningen. Alle nieuwe kasten worden voorzien van een SLIMME kast controller waarmee kasten op afstand te beheren zijn. Bakker is blij met de samenwerking met PUTkast techniek. “De kracht van PUTkast is dat het een platte organisatie is. Omdat je steeds met dezelfde mensen schakelt is er weinig kans op ruis op de lijn. Het rechtstreekse  contact zorgt ervoor dat je snel kunt schakelen. Ze ontzorgen ons als gemeente Amsterdam volledig. Zo hebben ze bijvoorbeeld ook contact met de energieleverancier en het waterbedrijf. Dat is voor ons heel erg fijn. Daarnaast houden ze zich aan de planning en hebben ze een mooi product”, besluit Bakker. 

PUTkast techniek 
Wormerveer 
075 - 750 22 14 
https://www.putkast.nl/  

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Samenwerken aan een toegankelijke openbare ruimte

26 jul om 09:38 uur
Om tot daadwerkelijke toegankelijkheid te komen, zou vanaf het allereerste moment van het ontwerp van de openbare…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Met LiDAR kunnen we voetgangers en fietsers van elkaar onderscheiden’

21 jul om 14:13 uurtimer2 min
Traffic-Care houdt zich al veertien jaar bezig met attentieverhogende maatregelen bij oversteekplaatsen. In die…
Lees verder »
flash_onNieuws

Groningse Leidraad Leefkwaliteit Openbare Ruimte valt in de prijzen

20 jul om 14:11 uurtimer2 min
De ontwerpleidraad Leefkwaliteit Openbare Ruimte ‘Nieuwe Ruimte’ van de gemeente Groningen heeft de Global…
Lees verder »
descriptionArtikel

Het is goed toeven op het Raadhuisplein en de Markt in Waalwijk

18 jul om 12:00 uur
Met de herinrichting van de twee centrale pleinen in Waalwijk; het Raadhuisplein en de Markt, wilde de gemeente…
Lees verder »
descriptionArtikel

The Green Mile: HvA helpt stad vergroenen

28 jun om 14:20 uurtimer3 min
Het doel van The Green Mile is om de Amsterdamse Stadhouderskade, een drukke, vervuilende en onveilige straat, te…
Lees verder »
descriptionArtikel

AFAS Experience Center - Leusden

13 jun om 11:04 uurtimer2 min
Een state of the art complex in opdracht van AFAS Software van 62.000 vierkante meter, waarvoor METTEN Stein+…
Lees verder »
descriptionArtikel

Van Grunsvenplein in Heerlen circulair heringericht

6 jun om 23:22 uurtimer3 min
Het Van Grunsvenplein in Heerlen wordt momenteel grondig gerenoveerd. Het nieuwe plein wordt duurzaam en circulair…
Lees verder »
descriptionArtikel

Duurzame herinrichting buitenruimte Provinciehuis Zwolle

6 jun om 23:09 uurtimer2 min
Na een ingrijpende renovatie van het gebouw moest ook de aangrenzende buitenruimte bij het Provinciehuis Zwolle…
Lees verder »