Het straatbeeld verandert. Mede door de klimaatdoelen van 2050, om CO2 neutraal te zijn, zijn er steeds meer lage-emissiezones. Hierdoor kopen steeds meer mensen een elektrische auto. Maar ook je woonplaats heeft meer invloed op je autoverzekering dan je misschien denkt. Niet alleen bepaalt het adres deels de hoogte van de premie, ook het type dekking heeft daar invloed op. Want wie dagelijks door smalle, drukke stadsstraten rijdt, loopt nu eenmaal andere risico’s dan iemand die voornamelijk over landwegen rijdt.
Hoe je woonomgeving én klimaatdoelen jouw autoverzekering beïnvloeden

Lage emissiezone
Het is je vast niet ontgaan. De milieuregels worden aangescherpt. Steeds meer gemeenten werken met zogenoemde groene en blauwe milieuzones. Hierbij wordt naar de emissieklasse van jouw auto gekeken. Dit heeft betrekking op hoe schoon je auto is. Afhankelijk van de score mag jouw auto wel of niet in een bepaald gebied rijden.
Meer elektrische auto’s, andere risico’s
Strengere milieuregels kunnen een reden zijn om een elektrische auto te kopen. Maar hier komen ook kosten bij kijken. Elektrische auto’s hebben vaak een hogere nieuwwaarde dan traditionele auto’s. In het geval van schade liggen de kosten voor reparatie hoger. Dit heeft ook weer invloed op de hoogte van de premie.
Independer, licht dit verder toe: “Het duurste onderdeel van je elektrische auto is de accu. Vaak geldt: hoe groter de auto, hoe groter de accu. Als er iets aan de accu gerepareerd moet worden, liggen de kosten hoger dan bij een gewone auto. Er zijn nog een aantal andere punten waarmee je rekening moet houden als je je elektrische auto wil verzekeren.”
Dit is een reden waarom veel mensen niet kiezen voor een elektrische auto. Maar er zijn een aantal voordelen die de kosten aanzienlijk drukken:
- Opladen is goedkoper dan tanken.
- Tot 2030 krijg je korting op de motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting).
- Minder onderhoud. Doordat elektrische auto’s minder bewegende onderdelen hebben, is het onderhoud goedkoper.
Stad versus platteland: je autoverzekering
Buiten de steden zijn de milieuregels minder streng. Toch zijn er andere factoren in de omgeving die invloed hebben op jouw premie. Met andere woorden, jouw woonplaats heeft ook invloed op de premiehoogte. In dichtbevolkte steden zoals Rotterdam en Den Haag zijn de premies voor autoverzekeringen aanzienlijk hoger dan in landelijke gebieden. Hoe kan dat? Dat heeft alles te maken met risico. In een drukke stad is het risico op een ongeluk groter. Er is meer verkeersdrukte en een verhoogde kans op schade en diefstal. Het premieverschil kan per verzekeraar verschillen. Regelmatig je autoverzekering vergelijken voorkomt dat je een onnodig hoge premie betaalt.
Meer risico is meer dekking
Daar komt nog iets bij. Doordat volgens de verzekeraar het risico op schade in sommige gebieden hoger ligt, kan het verstandig zijn om voor meer dekking te kiezen. Dit is vaak dus het geval als je in een (drukke) stad woont. Een uitgebreidere dekking zoals WA+ of zelfs allrisk verzekering kan dan verstandig zijn. Wel is het belangrijk dat dit aansluit bij de staat van jouw auto. Hoewel de woonplaats een belangrijke rol speelt, is het niet zinvol om een hoge dekking af te sluiten wanneer jouw auto al wat ouder is.
Bron: Independer