Groen en duurzaam Majoppeveld in stroomversnelling

maandag 19 oktober 2020
timer 3 min
Majoppeveld, het bedrijventerrein ten noord-oosten van Roosendaal en doorsneden door de snelweg A58 zet koers op een duurzame toekomst. De ondernemers van het bedrijventerrein nemen zelf het initiatief, ze zetten breed in op verduurzaming. Van circulaire bedrijfsprocessen tot energieopwekking en welzijn van de medewerkers.

Ook met de omgeving wordt samengewerkt; overschotten in energie bij omringende boeren wordt op het bedrijventerrein benut. Op het gebied van klimaat heeft de ondernemersvereniging idverde Advies (tot 1-10-2020 BTL Advies) gevraagd een masterplan op te stellen voor de vergroening van het bedrijventerrein.

Een toekomstperspectief met concrete uitgangspunten voor en door de bedrijven om gefaseerd de omvorming te realiseren. De opgave was breder dan alleen maatregelen om toekomstige klimaatveranderingen op te kunnen vangen. idverde Advies heeft de vele voordelen van een groene omgeving meegenomen in de planvorming. Een aantrekkelijk vestingsklimaat voor ondernemers, een gezond werkklimaat voor werknemers, een welkome omgeving voor bezoekers waren naast de mogelijkheden om wateroverlast, hitte en droogte te temperen, de pijlers bij het opstellen van het Masterplan. 


Doel van het masterplan is om zoveel mogelijk grijs oppervlak om te vormen naar groen oppervlak. De ondernemersvereniging heeft het onderhoud van de openbare ruimte overgenomen van de gemeente om met het budget meer kwaliteit te realiseren. Naast de openbare ruimte wil de vereniging de vele bedrijfsterreinen en gebouwen ook meenemen in deze koers. Daarvoor is draagvlak en initiatief bij de individuele ondernemers noodzakelijk. Zij moeten overtuigd worden van de nut en noodzaak om te willen investeren in een groen bedrijfsterrein. Om hierbij te helpen heeft idverde Advies een toolbox opgesteld met daarin voorbeelden van maatregelen waarmee ook de ondernemer profiteert van de voordelen van een groene omgeving. '


Het totale masterplan geeft aanleiding het karakter van Majoppeveld te versterken. idverde heeft het bedrijventerrein op basis van het onderliggende landschap en het huidige gebruik verdeeld in vijf deelgebieden met ieder een eigen karakteristieke uitwerking van maatregelen. In het deelgebied waar veel bezoekers komen bepalen vaste planten het beeld, terwijl in het gebied wat op de oorspronkelijke zandgrond ligt, juist wadi’s en kruidenrijke bermen het toekomstbeeld bepalen. 

Het masterplan is met enthousiasme ontvangen door de ondernemersvereniging. Met dit plan onder de arm overtuigen zij ondertussen gemeente en bedrijven om zich in te zetten voor de realisatie van deze groene toekomstvisie. Er zijn al ondernemers die concrete groenplannen op hun eigen terrein willen uitvoeren en de provincie ziet Majoppeveld als voorbeeldproject voor duurzame bedrijventerreinen. “Majoppeveld heeft de ambitie om één van de aantrekkelijkste bedrijvenparken van West-Brabant te worden”, zegt Pieter Wierckx, parkmanager Majoppeveld. “Middels een Toekomstbestendig activiteitenplan worden jaarlijks plannen concreet gemaakt en ingevuld. Majoppeveld heeft als één van de eerste bedrijvenparken een eigen energieplatform waarbij ondernemers aan elkaar energie leveren.

idverde Advies
Vestiging Den Bosch
073 205 11 00
www.idverde.nl


Lees ook: De sterren staan goed voor de groensector 

Meer artikelen met dit thema

‘We kunnen weer dromen van een mooie beurs’

21 jun om 11:41 uurtimer3 min
Beursorganisator ExpoProof heeft groen licht gekregen om op 22 en 23 september de Vakbeurs Openbare Ruimte te…
Lees verder »

Vernieuwde richtlijn voor routegeleiding voor blinden en slechtzienden

21 jun om 10:08 uurtimer2 min
PBTconsult, specialist op het gebied van fysieke toegankelijkheid van de gebouwde omgeving, heeft de vernieuwde…
Lees verder »

Slimme én toegankelijke openbare ruimte

7 jun om 12:02 uurtimer4 min
Toen ik het thema van deze uitgave vernam, slimme openbare ruimte, buitelden er direct allerlei dromen, wensen,…
Lees verder »

Kwaliteitsmeting van de groene buitenruimte in Zaanstad

4 jun om 12:45 uurtimer4 min
De gemeente Zaanstad heeft een groene openbare ruimte hoog op de agenda staan. Om die reden is in 2020 gestart met…
Lees verder »

De innovatieve en duurzame eigenschappen van beton

31 mei om 16:07 uurtimer4 min
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker bij keuze voor bestrating en vooral bij architecten neemt de vraag toe naar…
Lees verder »

Bruggencollege in het teken van biobased materialen

31 mei om 13:33 uurtimer3 min
Bruggencampus Flevoland/Floriade organiseert op 1 juni het vierde Bruggencollege. Tijdens deze bijeenkomst wordt…
Lees verder »

Amsterdams Leidseplein heeft een nieuw jasje

27 mei om 17:25 uurtimer2 min
In het verleden struikelden bezoekers van het Leidseplein in Amsterdam soms over de fietsen en brommers. Dat is…
Lees verder »

Publicatie over vergroenen bedrijventerreinen met inspirerende voorbeelden

27 mei om 14:45 uurtimer2 min
Stichting Steenbreek en de provincie Zuid-Holland maken werk van het vergroenen van bedrijventerreinen. Een eerste…
Lees verder »