Inrichting openbare ruimte thema tijdens Nationaal Voetgangerscongres

vrijdag 24 september 2021
timer 3 min
Op 7 oktober organiseert uitgeverij Acquire het Nationaal Voetgangerscongres. Tijdens het congres worden er verschillende sessies gegeven over het thema inrichting van de openbare ruimte ruimte.

De vierde editie van het Nationaal Voetgangerscongres wordt gehouden in New Babylon in Den Haag. Er worden verschillende inspirerende keynotes gegeven door aansprekende namen. Zo komt Helge Hillnhütter, professor aan de Norwegian University of Science and Technology, vertellen over hoe overheden hun steden loopvriendelijker kunnen inrichten. Bruno Bruins komt spreken over hoe je de politiek kunt overtuigen om steden en dorpen loopvriendelijker in te richten. Gedeputeerde Anne Koning van de provincie Zuid-Holland vertelt meer over het belang van lopen voor een gezonde, vitale samenleving? Lees hier haar voorbeschouwing.

Vier sessierondes

Tussen de verschillende keynotes door, zijn er vier sessierondes. In iedere ronde worden er sessies gegeven die raakvlakken hebben met de inrichting van de openbare ruimte. Een overzicht:

  • Sessieronde 1: Eric Terlien van de provincie Zuid-Holland. In deze sessie gaan we samen aan de slag om erachter te komen wat voetgangers letterlijk en figuurlijk beweegt. Waarom lopen we ergers heen? Wanneer gaan we stilstaan? Waarom gaan we ergens wel of niet zitten? De ruimtelijke inrichting is belangrijk, maar nog veel meer factoren beïnvloeden ons als voetganger en als mens. Onderzoek van William H. Whyte (1980) naar het menselijke gedrag op straat is een van de handvatten. Doe jij ook mee? 
     
  • Sessieronde 2: Emile Oostenbrink (CROW) en Annemieke Molster (Molster Stedenbouw​). Voetpaden staan regelmatig vol met obstakels, zoals lantaarnpalen, verkeersborden, geparkeerde fietsen en terrasstoelen. Dit gaat ten koste van de ruimte die bedoeld is voor voetgangers om te kunnen lopen. Zeker op plekken waar de ruimte toch al beperkt is, geeft dit problemen en maakt de aanwezigheid van obstakels lopen minder prettig, gevaarlijk en soms zelfs onmogelijk. In deze sessie gaan we in op de problematiek rond obstakels en dragen we oplossingen aan om te komen tot voldoende vrije doorloopruimte, niet alleen in de ontwerpfase, maar ook daarna. De sessie sluit aan op het pas verschenen CROW-rapport over dit onderwerp. 
     
  • Sessieronde 3: Martin Goosen (Wageningen Universiteit). Gemeenten die werken aan kwaliteitsverbetering van de voetgangersinfrastructuur kunnen aan de slag met de door Wageningen Environmental Research ontwikkelde loopscore. Er is een lijst met 160 indicatoren gemaakt om de beloopbaarheid te bepalen en vervolgens is onderzocht welke (GIS)-data beschikbaar zijn om de indicatoren te meten. Op basis van de te verzamelen data kan voor elke gemeente een loopscore worden berekend op voetgangersniveau. De resultaten geven concreet aan waar gericht beleid nodig is om de randvoorwaarden voor lopen te verbeteren. Ook kan de loopscore gebruikt worden als monitoringstool. De loopscore is een nuttig instrument maar maatwerk blijft echter nodig.
     
  • Sessieronde 4: Inneke Spapé (SOAB) en Cecile van der Linden (gemeente Apeldoorn). TroepVanDeStoep is méér dan een concept voor een obstakelaanpak om onze steden en dorpen voor voetgangers veiliger, inclusiever en aantrekkelijker te maken. Natuurlijk helpt de TroepVanDeStoep-Scan om een herinterichten straat te beoordelen op voetgangersvriendelijkheid: van stoepbreedte tot aanwezige voorzieningen (dus breder dan alleen technische eisen). Maar vooral nieuw is het denken zoals we voor autoverkeer doen: met een Duurzaam Veilig-categorisering die er voor autoverkeer wel is. SOAB ontwikkelde samen met de gemeenten Katwijk en Apeldoorn een voor Nederland nieuwe categorisering van voetgangersstraten. Vreemd toch: die was er nog niet voor voetgangers…. Maar vanaf nu wel! Daarover meer…

Bekijk hier het volledige programma en meld je aan voor het congres.

Meer artikelen met dit thema

Vernieuwd stationsgebied visitekaartje voor stad Zwolle

11 okt om 15:50 uurtimer3 min
De herinrichting van het stationsplein in Zwolle is gereed. De ronkende bussen en het vele verkeer rondom het…
Lees verder »

Duurzame verhardingen met cementloze bindmiddelen

4 okt om 09:33 uurtimer3 min
We leven in een tijd waarin steeds hogere eisen aan milieu en duurzaamheid worden gesteld, waardoor je als…
Lees verder »

Zwolle krijgt groene passerelle over het spoor

30 sep om 11:24 uurtimer3 min
De gemeente Zwolle heeft het ontwerp gepresenteerd van de groene passerelle over het spoor. De nieuwe brug biedt…
Lees verder »

Verouderd winkelcentrum in Dommelen ondergaat ware metamorfose

29 sep om 13:05 uurtimer4 min
Winkelcentrum De Belleman in Dommelen, gemeente Valkenswaard, heeft op initiatief van de winkeliers een ware…
Lees verder »

Nieuw: de laadpaal voor auto én boot

21 sep om 14:47 uurtimer2 min
Seijsener introduceert een gecombineerde laadpaal voor boten en auto’s. De laadpaal wordt uitgerust met…
Lees verder »

Biobased verkeersbord gemaakt van lokale reststromen

21 sep om 14:36 uurtimer2 min
Nabasco®Sign is ons biobased verkeersbord dat bestaat uit Nederlands riet, kalk en hars. Er wordt bij de…
Lees verder »

Hoge nood aan toiletten in de natuur 

21 sep om 13:09 uurtimer2 min
Er is in Nederland een groot tekort aan wc's in natuur- en recreatiegebieden. Een heleboel mensen, bijvoorbeeld…
Lees verder »

Nauwkeurig digitaal inmeten

21 sep om 12:38 uurtimer2 min
marXact maakt centimeter nauwkeurig digitaal inmeten makkelijk en betaalbaar voor elke grondwerker die een…
Lees verder »