Intelligente kast: volledige ontzorging en beter inzicht in stroomverbruik

vrijdag 17 september 2021
timer 4 min
De intelligente kasten van Orange Power Systems ontzorgen gemeenten volledig. Marktexploitanten kunnen zelf door middel van een app een contactdoos aanzetten. Zowel gemeenten als gebruikers hebben beter inzicht in het stroomverbruik en kosten worden op een eerlijke manier verrekend.

“Wij maken voor onze kasten onderscheid tussen drie systemen: basis, slim en intelligent”, begint Sjors van de Zanden van Orange Power Systems te vertellen. “Dat geldt voor zowel de Topkasten als de Grondkasten. Aan de buitenzijde ogen de Topkasten allemaal hetzelfde, maar onder de motorkap zitten de nodige verschillen. Al onze kasten zijn uiteraard veilig in gebruik. De basisuitvoering is een één-op-één vervanging van de huidige kasten. De slimme kast is connected. Alle kasten zijn dan met één druk op de knop in te schakelen op afstand. Het verbruik wordt gemeten als de kast aangezet wordt en is hiermee dus op afstand te monitoren. Onze intelligente kast is ook connected maar is per contactdoos en dus niet per kast te bedienen.” 
 
Grootste voordeel van de intelligente kast is dat gemeenten volledig worden ontzorgd. Van de Zanden: “Ze hoeven zich niet meer druk te maken over bijvoorbeeld de exploitatie of de veiligheid. Nu is het vaak zo dat de marktmeester de kast opent en de contactdozen inschakelt. Soms ontstaat kortsluiting en dan moet de marktmeester de schakelaar weer inzetten. Al deze handelingen zijn niet meer nodig. Door middel van een app kunnen contactdozen worden in- en uitgeschakeld. Aan het einde van de maand krijgen gebruikers een factuur en deze wordt verrekend op verbruik. Het is een eerlijke manier van verrekenen. Mensen worden ook bewuster van het stroomgebruik en ze krijgen inzicht in de footprint die ze achterlaten.” Voordat de marktexploitant een stroompunt activeert, wordt er gecommuniceerd wat het kWh- en starttarief is. Na het gebruik ziet de ondernemer exact wat het totale verbruik is geweest en wat de kosten daarvoor zijn. Ook gemeenten kunnen op ieder moment zien wat het verbruik per contactpunt is. 

Registratie 

De intelligente kast wordt geleverd met een uniek duaal activatieprotocol. Zodra de contactdoos een stekker heeft gedetecteerd kan het stroompunt door middel van een app worden geactiveerd. Een marktmeester is bij het activeren van een stroompunt niet meer nodig. “Geregeld geeft een marktmeester de sleutel van een kast aan de marktkoopman die als eerste ter plaatse is. Maar dan wordt er soms niet stilgestaan bij de elektrotechnische kennis van de marktkoopman. Het is soms wachten op ongelukken. Dat willen we met onze kasten voorkomen. Ons systeem werkt met een registratieplicht. Er wordt vastgelegd wie de gebruiker is en je hebt onze app nodig om een contactpunt aan te zetten”, aldus Van de Zanden.  
 
Bij de intelligente Topkast en Grondkast zijn alle contactdozen uitgerust met een auto-reset aardlekbeveiliging. In het verleden moest er een monteur komen om de beveiliging te herstellen. Dat is nu niet meer het geval omdat de kast dicht blijft. De gebruiker kan zelf het probleem oplossen. Alle fouten en handelingen van de gebruiker worden geregistreerd in de backoffice.  

Orange power
Sjors van de Zanden: 'Ons motto is: we doen het niet voor gemeenten, maar samen met gemeenten.'

Modulair 

De intelligente kasten zijn ook te gebruiken om elektrische voertuigen mee op te laden. “Wij hebben onze kast nu zo ontworpen dat deze modulair is”, legt Van de Zanden uit. “Dat zorgt er ook voor dat ze niet alleen te gebruiken zijn tijdens evenementen. Het is mogelijk om elementen toe te voegen. Als je één dag in de week markt hebt, kunnen de kasten de overige zes dagen worden ingezet om elektrische voertuigen op te laden.” 
 
Orange Power Systems heeft een octrooi op het intelligente systeem. Van de Zanden: “Maandelijks handelen wij tussen 1000 en 1500 transacties af. De investering voor een intelligente kast is hoger dan een basis kast, maar biedt voor zowel gemeenten als gebruiker veel voordelen. Het is gebruikelijk om een deel van de investering te verrekenen in het stroomtarief. Zo is de investering binnen twee of drie jaar terugverdiend. We merken dat steeds meer gemeenten overstappen naar het intelligente systeem. Niet alleen de elektrische kasten, maar ook de waterkranen op de markt zijn te koppelen aan ons systeem. Zo kun je veel beter verrekenen wat de waterkosten zijn per marktexploitant.” Bij Orange Power vinden ze het belangrijk om samen met gemeenten naar een opdracht te kijken. “Er zit veel lokale kennis bij gemeenten. Door gebruik te maken van deze input kom je tot een veel beter plan van aanpak. Ons motto is: we doen het niet voor gemeenten, maar samen met gemeenten”, zo besluit Van de Zanden. 

Orange Power Systems 
Vught 
073 - 747 0180 
https://orangepowersystems.nl/  

Meer artikelen met dit thema

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger

23 feb om 11:20 uur

Van de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…

Lees verder »
descriptionArtikel

De ideale samenruimte vraagt om een andere kijk

3 feb om 10:42 uur

Het leven speelt zich grotendeels buitenshuis af, overal waar mensen samenkomen. Deze samenruimtes zijn goed…

Lees verder »
eee
descriptionArtikel

Groene oase maakt van Raalte weer een stralend dorpshart

21 jan om 16:03 uur
Het centrum van Raalte heeft een metamorfose ondergaan. Het is getransformeerd van een versteende omgeving naar…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Verduurzamen van de buitenruimte met groen, blauw én grijs

18 jan om 12:07 uur
Bij het ontwerpen, realiseren en in stand houden van de openbare ruimte is veel aandacht voor verduurzaming. Dit…
Lees verder »

De Gedenktuin; een plek waar kinderen kunnen spelen, ontdekken en herdenken

9 jan om 11:43 uur

Ons hart gaat sneller kloppen als we mogen samenwerken, als er aandacht is voor vorm, materiaal, kleur en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Inwoners Hoogkerk verbeteren leefbaarheid met eigen burgerbegroting

2 jan om 09:17 uur

Hoe zou het zijn als je als inwoner van een dorp of stad geheel of gedeeltelijk kunt meebeslissen over waar het…

Lees verder »

West End Square in Dallas brengt boeiende balans tussen geschiedenis, innovatie en natuur

8 dec 2023

Het West End Historic District in Dallas (VS), ooit een buurt met oude pakhuizen en fabrieken, is nu een…

Lees verder »