Met slimme kasten wordt stroom beheersbaar gemaakt

maandag 17 mei 2021
timer 5 min
Met SLIMME kast van het bedrijf PUTkast techniek worden de energiekosten voor evenementen, markten, havens en ambulante handel eenvoudig te beheren en op maat af te rekenen. Het slimme product voor de openbare ruimte levert tijd- en kostenbesparing op en zorgt voor controle op installaties.

Onder klanten van PUTkast techniek bestaat een grote behoefte om bestaande kasten slimmer te maken. Kasten worden in rap tempo uitgerust met een slimme unit, vertelt Marco Ekelmans, directeur van PUTkast techniek: “Steeds meer gemeenten willen meer grip en inzicht op het stroomverbruik. Dit terwijl men vaak hetzelfde werk met minder mensen moet doen. Dit vraagt om automatisering. Wij hebben ervoor gekozen om deze technologie in eigen beheer van A tot Z te ontwikkelen. Zo is de SLIMME kast unit geschikt gemaakt voor vrijwel elke bestaande situatie. Circulair denken wordt steeds belangrijker. We willen de bestaande kasten graag hergebruiken door deze te retrofitten en slimmer te maken. Bij nieuwe kasten wordt een groot deel meteen slim gemaakt.” 

Agendafunctie

Iedere STRAATkast en PUTkast kan worden uitgerust met een slimme unit. Dit is een compacte processor die onder meer meterstanden verwerkt, de schakelaar aanstuurt, lokale opslag van gegevens verzorgt en de communicatie onderhoudt met de centrale server. Beheerders kunnen via de cloud-software van SLIMME kast inloggen in het systeem. Dit kan via een desktop, laptop, tablet of smartphone. Met de agendafunctie kunnen activiteiten worden ingesteld waardoor de kasten op de gewenste tijden stroom leveren. Ekelmans: “Stel, een viskraam vraagt een vergunning aan om op elke vrijdag gebruik te maken van een kast. Door de agendafunctie kun je eenvoudig de kast op de gewenste tijden aanzetten. Je hebt dan ook geen last meer van illegale afname. Mocht het nou zo zijn dat er op dezelfde locatie een kermis wordt gehouden, dan geeft het systeem meteen een melding dat er overlap is met de viskraam. De verbruikerskosten worden  automatisch berekend en kunnen desgewenst ook worden verrekend.” 

Beheersbaar 

Sensoren in de deur van de SLIMME kast zorgen ervoor dat een beheerder meldingen ontvangt als er illegaal stroom wordt afgetapt. De slimme kasten worden alleen vrijgegeven als de beheerder daar toestemming voor verleend heeft. Traditionele kasten staan eigenlijk altijd aan. “Stroom wordt nu beheersbaar gemaakt”, zegt Ekelmans. “Daarnaast kunnen kosten makkelijk worden beheerd. Neem bijvoorbeeld gemeente Utrecht. Zij vinden evenementen een belangrijke toegevoegde waarde leveren aan de stad,  De gemeente hecht ook veel waarde aan schone lucht.  Daarom stellen zij veel stroomkasten ter beschikking waar evenementen duurzaam op kunnen aansluiten. Hiervoor wordt per kWh-uur een speciaal tarief in rekening gebracht die een bijdrage leveren aan alle beschikbare voorzieningen. Gemeenten kunnen het beheer zo veel beter optimaliseren.” 

Ontzorging

De SLIMME kast heeft drie maatwerkniveaus; Basis, Compleet en Max. Laatstgenoemde is de meest uitgebreide functie en zorgt voor een volledige ontzorging voor gemeenten. Ekelmans: “Via de website stroomkast.nl wordt een account aangemaakt en kunnen gebruikers zich aanmelden. Ze krijgen dan een melding wat de tarieven zijn. Via een unieke code bij elke contactdoos kan de gebruiker de betreffende contactdoos aanzetten. Aan het einde meldt de gebruiker zich af en ontvangt men een gedetailleerde rekening. Wij nemen alle administratie op ons en innen het geld. Aan het einde van de maand maken wij de geïnde bedragen over aan de betreffende gemeente. In feite verzorgen wij het totale debiteurenbeheer inclusief het weren van wanbetalers.” 

slimme kast den helder 
De gemeente Den Helder maakt gebruik van SLIMME kast. Bestaande bovengrondse kasten waren aan vervanging toe en zo kwam de gemeente terecht bij PUTkast techniek. “We wilden graag ondergrondse kasten hebben, mede omdat het straatbeeld daar mooier van wordt”, vertelt Freek van Zoest van de gemeente Den Helder. “De PUTkasten zitten in de grond en zijn nauwelijks zichtbaar. Daarnaast hebben bovengrondse kasten geregeld te maken met vandalisme of aanrijdingen. We zijn overgestapt op het slimme systeem, omdat we beter inzicht willen krijgen in het energieverbruik tijdens bijvoorbeeld de wekelijkse markt of andere evenementen.”  
 
Bedrijven dienen een aanvraag in bij de gemeente om een contactpunt te mogen gebruiken. Van Zoest beoordeelt vervolgens of de aanvraag akkoord is. Het slimme systeem geeft de gemeenten betere inzichten in het energieverbruik. Van Zoest: “Oude installaties gaven vaak veel discussie. Daar hebben we nu geen last meer van. Ik kan nu precies zien wat er gebeurt op een zaterdag als er markt is.” Van Zoest spreekt van een goede samenwerking met PUTkast techniek: “Er wordt altijd adequaat gereageerd, met een goede en duidelijke communicatie. Dat vind ik ook belangrijk, er moeten geen misverstanden ontstaan.” 

PUTkast techniek   
Wormerveer     
075 750 22 14     
www.putkast-techniek.nl     

Meer artikelen met dit thema

Overdekte wachtruimte voor Rotterdamse watertaxi

27 sep om 16:05 uurtimer2 min
Aan de Rotterdamse Piet Smitkade, vlakbij het Feyenoordstadion, kunnen reizigers sinds afgelopen zomer…
Lees verder »

Expertcolumn Harold Soffner

14 sep om 15:53 uurtimer3 min
Harold Soffner is Teamcoach ‘Beheer en Realisatie’ bij de gemeente Bernheze. In zijn expertcolumn kijkt hij terug…
Lees verder »

Acquire verbindt tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte

10 sep om 12:12 uurtimer3 min
Ook dit jaar organiseren wij vanuit uitgeverij Acquire een aantal kennissessies tijdens de Vakbeurs Openbare…
Lees verder »

Biobased verkeersborden nu ook cradle to cradle gecertificeerd

9 sep om 09:38 uurtimer3 min
Elk jaar worden er in de markt honderdduizenden verkeersborden vervangen en daarmee kan een duurzaam alternatief…
Lees verder »

Inwoners steeds alerter op vuil en afval op straat

8 sep om 14:20 uurtimer3 min
Afgelopen maand werd de miljoenste melding geregistreerd bij Fixi, het online platform waarmee inwoners problemen…
Lees verder »

Beheer met meerwaarde

30 aug om 13:51 uurtimer3 min
Op donderdag 25 november is het weer tijd voor het jaarlijkse feestje voor de beheerder van de fysieke…
Lees verder »

Alkmaar kiest voor digital twin in ambitie naar duurzaamste stad van Nederland

30 aug om 13:21 uurtimer3 min
Digital twins helpen overheden bij het ontwikkelen van beleid voor de fysieke leefomgeving, en stellen bestuurders…
Lees verder »

Amsterdam maakt gebruik van stille elektrische bloemgieter

13 aug om 14:53 uurtimer2 min
De gemeente Amsterdam zet een elektrisch voertuig in om bloembakken op een duurzame manier van water te voorzien.
Lees verder »