OVLNL-IGOV Kenniscafé in Leeuwarden

vrijdag 18 maart 2022
timer 4 min
Op 25 maart organiseert OVLNL-IGOV een kenniscafe in Leeuwarden. Na afloop is er een diner en een innovatietour waarin 10 studententeams hun oplossingen voor duurzame verlichting laten zien. Daarnaast wordt in Leeuwarden van 24 tot en met 26 maart het LUNA Nights Festival gehouden.

Locatie: De Kanselarij Turfmarkt 11, 8911 KS Leeuwarden
Aanvang: 15.00 uur

15.00 uur – 15.40 uur Onderwerp: UGR-Buiten (Nico de Kruijter, De Kruijter public lighting)
Nico de Kruijter is al meer dan 24 jaar een pionier op gebied van verlichting en lichttechniek. Als bedreven adviseur ziet Nico de uitdaging in nieuwe ideeën en ontwikkelingen. Zijn bijdrage op gebied van openbare verlichting is dan ook legio en met de komst van de LED-techniek heeft Nico nog meer zijn focus gelegd om de kwaliteit van deze verlichting en hoe we deze kunnen definiëren en kwantificeren. Door de specifieke inrichting van LED-armaturen waren de huidige methoden voor het definiëren van verblinding achterhaald en niet meer accuraat. Dit heeft er toe geleid dat Nico op het idee kwam om de verblinding van LED-armaturen te definiëren met de UGRbuiten (Unified Glare Rating). Deze methodiek biedt de mogelijkheid om het lichthinder onafhankelijk en correct de definiëren volgens de zienswijze van Nico. Tijdens OVLNL Kenniscafé zal Nico zijn zienswijze presenteren. Na deze inleidende presentatie gaan we met onze tafelgasten interactief praten over dit onderwerp

15:40 uur – 16.20 uur Onderwerp: Onderzoek Licht & toegankelijkheid (Frouck De Boer, Koninklijke Visio & Richard Boerop, Clafis Ingenieus)
Richard Boerop heeft zijn ruime ervaring opgedaan in de openbare verlichting in eerste instantie vanuit de rol als leverancier en vervolgens heeft hij de overstap gemaakt naar de advieswereld. Als Projectmanager verlichting is Richard momenteel trekker van de binnenkort gepubliceerde en nieuwe CROW publicatie “Op weg naar een toegankelijke openbare ruimte – integrale aanpak openbare verlichting”. Vorig IGOV Kenniscafé heeft Richard een introductie gedaan op dit onderwerp. Het aangekondigde onderzoek geleid door de TU Eindhoven is inmiddels gestart en de eerste bevindingen zijn gedaan. Tijdens deze sessie neemt Richard ons mee in dit onderzoek. Daarnaast krijgen we letterlijk en figuurlijk een andere kijk op het onderwerp. 

Frouck de Boer neemt als toegankelijkheidsadviseur en ergotherapeut ons mee in de wereld van visuele beperkingen. Hoe wordt onze openbare ruimte ervaren en welke invloed heeft de openbare verlichting op deze beleving? Iets wat de meeste beheerders en adviseurs zich moeilijk kunnen voorstellen maar een wereld die we voor goed omgevingsgericht lichtontwerp wel dienen te begrijpen. Frouck de Boer heeft ruime ervaring als toegankelijkheidsadviseur en is betrokken geweest bij diverse onderzoeken en advieswerkzaamheden zowel in de openbare ruimte als binnen gebouwen. Zo is ze onder andere betrokken geweest bij een artikel over licht en gezondheid. Richard en Frouck nemen ons mee in hun wereld en gaan het gesprek met ons aan.

16.20 uur – 17.00 uur Onderwerp: A Cities’ Guide tot Smart Lighting (Msc Philip Ross, Studio Philip Ross)
Door zijn gecombineerde achtergrond als industrieel ontwerper/ingenieur (MSc TU Delft, cum laude), onderzoeker (PhD TU/e, cum laude) en praktiserend ontwerper/kunstenaar, kan hij zijn inspiratie en inzichten uit deze verschillende vakgebieden op nieuwe manieren combineren. Philip is actief op al deze gebieden waaronder het ontwerpen van Smart Lighting, het ontwerpen van slimme armaturen, het leiden van de ontwikkeling van Smart Lighting living labs, het schrijven van publicaties en het creëren van kunstwerken voor internationale lichtfestivals. De gemene delers zijn licht, interactiviteit, nieuwe technologieën en menselijk gedrag. Een belangrijke drijfveer in zijn werk is de overtuiging dat Smart Lighting betrekking moet hebben op waarden en de kracht heeft om een positieve sociale impact te hebben. 

Vanuit LUCI is Philip betrokken bij de publicatie A Cities’ Guide to Smart Lighting. De uitdagingen en mogelijkheden die steden hebben om dit goed en zorgvuldig te integreren zijn legio. Philip neemt ons mee op reis hoe ook steden in Nederland hier een goede en gefundeerde invulling aan kunnen geven.

Via OVLNL TV is het kenniscafé gratis te volgen.

Na afloop van de middag bieden we je een diner aan en aansluitend de Innovatie tour. Een tour door Leeuwarden waarin 10 studententeams hun oplossingen voor duurzame verlichting laten zien. We sluiten de avond af om 21:00 uur.

LUNA Nights festival

Van 24 t/m 26 maart vindt in Leeuwarden het LUNA Nights festival plaats. Grote media- en lichtkunstenaars uit binnen- en buitenland nemen 's avonds de stad over om hun artistieke licht te laten schijnen. Tijdens dit festival zullen de tien studententeams die meegedaan hebben aan de Light Challenge hun oplossingen voor duurzame verlichting laten zien. De Light Challenge is een ontwerpwedstrijd die nieuwe generaties uitdaagt om tot innovatieve concepten te komen voor verlichting. Innofest helpt de studententeams met het testen van hun prototypes.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bewegingssensoren laten gemeente Helmond maximaal besparen

3 apr om 09:57 uur

De gemeente Helmond is al zo’n tien jaar bezig met het ‘verslimmen’ van de openbare ruimte. Op het gebied van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zó maak je impact in je eigen gemeente

25 mrt om 09:41 uur

Wil jij ook je gemeente mooier, groener en slimmer maken? Kom naar de kennissessie van Signify op 16 april in…

Lees verder »
flash_onNieuws

An ode to darkness, speciale editie van 'Scape Magazine

19 mrt om 13:32 uur

'Scape, het internationale tijdschrift voor landschapsarchitectuur en stedenbouw - wijdt een gehele editie aan…

Lees verder »
descriptionArtikel

Minder is meer voor duurzame buitenruimtes

8 mrt om 09:12 uur

Een fraaie, goed ontworpen buitenruimte speelt een cruciale rol in hoe we een stad, dorp, of landelijk gebied…

Lees verder »
rrrrrrrr
descriptionArtikel

Innovatie in openbare verlichting: doorontwikkeling armaturen

20 jan om 10:00 uur
De rol van openbare verlichting in de transitie naar duurzaamheid en circulariteit is cruciaal. Het gebruik van…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Column Chantal Verspaille: Laadpalen

19 jan om 12:15 uur
Chantal Verspaille is schepen in een Vlaamse stad en schrijft regelmatig een column voor Straatbeeld. Dit keer…
Lees verder »
eeeeeeee
descriptionArtikel

Lichtmasten die de biodiversiteit bevorderen

17 jan om 11:05 uur
Valmont komt met een nieuw product op de markt genaamd LINNÉ. Dit in samenwerking met een Frans bureau voor Design…
Lees verder »
flash_onNieuws

Ledlampen moeten zebrapaden Harlingen beter zichtbaar maken

12 jan om 12:07 uur

Op initiatief van raadslid Antoinette Berkhouwer is in Harlingen een eerste zebrapad voorzien van…

Lees verder »