Slim beheer van stroomkasten

maandag 7 maart 2022
timer 4 min
Met de komst van SLIMME kast is het mogelijk om publieke stroomkasten volledig op afstand online te beheren. Dit kunnen elektra kasten voor markten en evenementen zijn, maar ook walstroomkasten, standplaatsen en laadpunten behoren tot de mogelijkheden. Zowel nieuwe als bestaande kasten zijn eenvoudig te voorzien van een SLIMME kast unit. Met deze toevoeging wordt inzicht verkregen in verbruik en kosten bespaard.

Een SLIMME kast unit is een minicomputer die op locatie wordt toegevoegd in een elektra kast. Lokaal worden meetgegevens en sturingen verwerkt en opgeslagen. Deze unit communiceert permanent draadloos met een centrale server waardoor gebruikers via het online portaal eenvoudig toegang hebben tot alle gegevens.  
 
Het portaal biedt optimale inzicht en beheer. Zo wordt het stroomverbruik live zichtbaar, maar ook het totale historisch verbruik is tot op het uur nauwkeurig te herleiden. Ook wordt er gekeken naar de fasebelasting van elke kast. Dit voorkomt onnodige uitval. De aansluitwaarde van de kast wordt permanent gemonitord met de werkelijke aansluitbehoefte. Dit leidt tot optimalisatie en besparing van vaste lasten. Ook is het systeem voorzien van een aantal live-meldingen zoals inbraak en stroomdiefstal. Het systeem heeft de beschikking over netwachters. Mocht de spanning wegvallen dan krijgt te beheerder een melding dat de voeding is weggevallen.  

Agenda 

De agenda is een belangrijke tool in het platform. In plaats van dat de contactdozen permanent aan te laten staan, worden ze nu gericht ingeschakeld via de agenda. De beheerder dient via de eenvoudige agenda te plannen wanneer een kast gebruikt mag worden. Hiermee wordt onvoorziene stroomafname vermeden en exact geregistreerd wanneer en wie welke afname heeft gedaan. Deze informatie kan gebruikt worden voor technische analyses en voor eventuele verrekening van de stroomkosten. Ook biedt de agenda de mogelijkheid om kasten en contactdozen te reserveren voor bepaalde afnemers. Daarnaast zorgt het systeem ervoor dat ongeplande (illegale) stroomafnames direct worden gemeld. Dit biedt de beheerder de mogelijkheid om direct ter plaatse te gaan en passende acties te ondernemen.  

walstroom

Plattegrond 

Het SLIMME kast platform biedt de beheerders een handige interactieve plattegrond. Deze geeft een compleet overzicht van alle kasten. Met één muisklik is te zien waar deze kasten staan en welke functionaliteit deze bieden (aantal en type contactdozen). Ook is live te zien of de kast in gebruik is en door wie. Het is mogelijk om deze plattegrond op de eigen website van de gemeente te zetten. Hiermee kunnen andere gebruikers in de openbare ruimte direct zien welke kasten men waar heeft. Zo kunnen aannemers, evenementorganisatoren of verkoopwagens eenvoudig gebruik maken van de publieke stroomkasten. Dit voorkomt de inzet van overlast veroorzakende aggregaten.  

Online sleutelbeheer 

Een kast voorzien van SLIMME kast unit kan eenvoudig worden uitgebreid met een elektronisch slot. De kast kan dan met een sleutel en/of via een App worden geopend. Zo kan de beheerder eenvoudig aangeven wie, wanneer welke kasten mag openen. Dit zorgt voor een veiligere situatie en vereenvoudigd het toegangsbeheer. Uiteindelijk scheelt dit in de beheerskosten. Ook is het mogelijk om de kasten te voorzien van deurcontacten. Dit in combinatie met sleutelbeheer zorgt voor een verbetering van de veiligheid. Op het moment dat er een kast ongepland wordt geopend, krijgt bijvoorbeeld de beheerder of Boa een live melding van poging tot inbraak. Dit biedt de mogelijkheid om de schadeveroorzakers op heterdaad te betrappen. 

stroomkast

Exploitatie stroomverbruik 

Ook is het mogelijk om SLIMME kast uit te breiden naar de max versie. Bij deze variant worden alle contactdozen individueel gemeten en geschakeld. Via de handige STROOMkast-App kunnen afnemers eenvoudig zelf een contactdoos activeren. Men kan live zien wat de kosten zijn. Aan het einde van het gebruik wordt er door het systeem automatisch een gespecificeerde factuur naar de afnemer gestuurd. Deze kosten worden door SLIMME kast geïnd. Elke maand ontvangt de gemeente een gespecificeerd overzicht van alle transacties en worden de opbrengsten automatisch uitgekeerd.  
 
Hiermee wordt het volledige debiteurenbeheer en de administratie uit handen genomen. Omdat bij deze variant ook de afnemers via de App beveiligingen kunnen herstellen is de zelfredzaamheid maximaal. Per afnemer wordt er ook bijgehouden wanneer en hoeveel deze een beveiliging hersteld. Dit geeft inzicht in de kwaliteit van de installaties van de afnemer. Hier kan een beheerder desgewenst zijn voordeel mee doen om te zorgen dat de kwaliteit en veiligheid wordt verbeterd. De gemeente heeft bij STROOMkast geen omkijken meer en is maximaal ontzorgt.  

PUTkast techniek 
Wormerveer 
075 – 750 22 14 
www.stroomkast.nl  

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 1/2022, thema slimme openbare ruimte. Download hier het magazine.

Meer artikelen met dit thema

Een druk­te van je­wel­ste on­der de grond

26 apr om 14:31 uur

Hoe goed heeft jouw gemeente alle kabels in beeld?

We zien het niet altijd, maar ze zijn er wel. Kabels…

Lees verder »
flash_onNieuws

Oud asfalt ter plekke omzetten in nieuw asfalt met de Asphalt Recycling Train

22 mrt om 13:37 uur

Rijkswaterstaat voert sinds kort een proef uit met de ‘Asphalt Recycling Train’ (ART). Deze machine ‘eet’ oud…

Lees verder »
descriptionArtikel

Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge

21 mrt om 09:58 uur

De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…

Lees verder »

Whitepaper: Alle fietsen in het rek met de FietsParKeur norm

23 feb om 13:40 uur

Hoe bereik je gewenst fietsparkeergedrag en hoe kies je bewust het geschikte fietsparkeersystemen?

Lees verder »
descriptionArtikel

Breda wil een stad in een park zijn en investeert miljoenen

15 feb om 13:08 uur

Om een leefbare gemeente te zijn die klaar is voor de toekomst, investeert Breda zestien mijloen euro in het…

Lees verder »
flash_onNieuws

Hendrik-Ido-Ambacht gebruikt virtueel advies voor aanplant bomen

30 jan om 09:58 uur

Om te kijken waar de aanplant van een boom de grootste meerwaarde heeft, gaat de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht…

Lees verder »
ddd
descriptionArtikel

Een vernieuwd Straatbeeld in 2024: wat kun je verwachten en bijdragen?

25 jan om 14:54 uur
In de wereld van de openbareruimtemaker is het nooit saai. Ook in 2024 zijn er weer volop uitdagingen om de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Er zit muziek in het circulaire materialendepot van Haarlemmermeer

8 jan om 13:51 uur

Een succes, zo betitelt de gemeente Haarlemmermeer het circulaire materialendepot, dat ze in 2023 in gebruik…

Lees verder »