Slimme afvalbak zorgt voor efficiënte afvalverzameling

woensdag 26 mei 2021
timer 5 min
De WasteMate is een slimme en duurzame afvalbak werkzaam op basis van zonne-energie. De data gedreven afvalbak zorgt voor minder onnodige vervoersbewegingen en verzamelt vier tot acht keer het oorspronkelijke afvalvolume.

Kees Koppen is werkzaam bij Procomat B.V., de producent van de WasteMate. Hij zegt over de slimme afvalbakken: “We zijn sinds 2014 bezig met het ontwikkelen van slimme persafvalbakken. Het concept is eenvoudig. Wat je thuis doet met het aanduwen van het afval in de Kliko, zo werken onze afvalbakken ook. De WasteMate is data gedreven. Dat zorgt ervoor dat je als beheerder altijd real time mee kunt kijken. Waar je vroeger op vaste momenten naar een afvalbak reed, hoef je nu alleen maar de bakken te legen als deze echt vol zijn.”

Armada Mobility is de Nederlandse distributeur van de WasteMate. Roman Druszecki zegt over het belang van de WasteMate. “Als je kijkt naar waar de toekomst naar toe gaat, neem bijvoorbeeld de Green Deals en het data gedreven beheer van de openbare ruimte, dan heeft de WasteMate vele pluspunten. De afvalbak zorgt niet alleen voor het terugdringen van het zwerfafval , maar het zorgt er ook voor dat voertuigen niet onnodig in beweging zijn. Het betekent dat je direct een positieve bijdrage levert aan de lokale luchtkwaliteit.”

Volume

De Limburgse gemeente Horst aan de Maas maakt op strategische plekken gebruik van de WasteMate. Vera van Hut van deze gemeente zegt over de voordelen van de slimme afvalbak: “We zijn qua oppervlakte de grootste gemeente van Limburg. Als je van het ene naar het andere uiteinde van de gemeente moet, ben je wel een halfuurtje onderweg. We hebben ook prullenbakken in de buitengebieden staan. Dan is het handig om in een app te kunnen zien wanneer afvalbakken echt vol zijn, zodat ze geen onnodige kilometers hoeven te rijden. Daarnaast heeft de prullenbak een handig formaat, maar je kunt er toch veel volume in kwijt. Dat is voor locaties als winkelcentra en speeltuinen erg handig. Je wil niet op een kleine oppervlak vijf prullenbakken plaatsen. Dan is het gewoon tof dat je een afvalbak hebt die zelfpersend is en voldoende volume kan wegdrukken.”  

Wastemate
Vlnr: Roman Druszecki (Armada Mobility), Kees Koppen (Procomat B.V.) en Vera van Huet (gemeente Horst a/d Maas)

Efficiënt 

De persmodule van de WasteMate zorgt ervoor dat afvalinzameling tot wel 85 procent efficiënter plaats kan vinden vergeleken met reguliere afvalverwerkers voor de openbare ruimte. De WasteMate kan zonder handen worden bediend door het voetpedaal onderaan de afvalbak. De afvalbakken zijn gemaakt in standaard Klikoformaten van 120 en 240 liter. Door de duobak-installatie kunnen meerdere producten worden verzameld om zo gescheiden het afval te verzamelen. De afvalbak verzamelt vier tot acht keer het oorspronkelijke afvalvolume voordat het legen van de container noodzakelijk is. “Het hangt van verschillende factoren af, maar gemiddeld halen we een één-op-zes reductie met onze afvalbakken”, vertelt Koppen. “Je hoeft dus een keer of vijf minder te rijden, afhankelijk of je met een vrachtwagen leegt of niet. De gemeente Horst aan de Maas maakt gebruik van vuilniszakken in de containers. De zakken worden geleegd en vervangen door medewerkers van de gemeente. In het kader van de Arbo wil je de zakken dan niet te zwaar maken. Je gaat rekening houden met wat verantwoord is, dan kom je ongeveer uit op 3 a 4 keer minder rijden dan normaal.”
 
De WasteMate draait volledig op zonne-energie. Er zit een accu in waarin de energie wordt opgeslagen. Voor de WasteMate zijn geen voedingskabels nodig. De afvalbak is daarom zeer eenvoudig te installeren of te verplaatsen. De afvalbak is een mooi voorbeeld van een smart city product. De WasteMate is gekoppeld aan het  CleanCityManager platform van Procomat B.V.. Gemeenten hebben door het platform altijd real time inzicht in hoe vol de afvalbak is. Zo kan een beheerder precies zien wanneer de bak geleegd moet worden. De constructie van de afvalbak is goed bestand tegen beschadigingen en vandalisme. Eveneens kan de inwerpklep om veiligheidsredenen op afstand worden afgesloten.

Slimme toepassingen

Er wordt gewerkt om slimme toepassingen toe te voegen aan de WasteMate, vertelt Koppen. “We zijn aan het onderzoeken of we bijvoorbeeld een usb-poort kunnen toevoegen om snel een telefoon op te laden in bijvoorbeeld parken. Daarnaast denken we aan het installeren van sensoren die de luchtkwaliteit meten.” Druszecki voegt eraan toe: “Je kunt ook denken aan sensoren voor verkeers-tellingen, waardoor je verkeersstromen in kaart kunt brengen en eerder knelpunten kunt constateren. In de toekomst kan dit zeker voor grote steden interessant zijn.” 

Armada Mobility
Nieuwegein
030 - 246 95 00
https://www.armadamobility.nl/ 

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 2, thema slimme openbare ruimte. Download hier gratis het magazine!

Meer artikelen met dit thema

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »

Fila banken op het dak van een appartementencomplex

21 mrt om 12:34 uur

Groen vervult een belangrijke rol in de buitenruimte waarin we leven. Een groene omgeving is niet alleen mooi…

Lees verder »

Prestige project De Entree fietsenstalling

18 mrt om 17:29 uur

In het water, voor de hoofdingang van Amsterdam Centraal Station, op het deel dat tot juli 2018 dienst deed als…

Lees verder »

Veilig en droog fietsen parkeren bij station Amersfoort Schothorst

12 mrt om 11:01 uur

Bij station Amersfoort Schothorst is een nieuwe tijdelijke fietsenstalling geopend, waar fietsers hun rijwiel…

Lees verder »

Romantisch parkmeubilair voor het Vondelpark

27 feb om 11:13 uur

Het Vondelpark wordt gerenoveerd met als doel om het park te behouden als Rijksmonument en geschikt te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Hengelo kiest voor betaling via Marktstroom.nl

23 feb om 08:36 uur

Bij de herinrichting van het marktplein in het centrum van Hengelo was een optimale elektriciteitsvoorziening…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Wij willen gemeenten verder helpen bij verduurzamen en vergroenen’

10 jan om 14:12 uur

De druk om te vergroenen neemt de laatste jaren steeds verder toe. Problemen als hittestress en wateroverlast…

Lees verder »

De Gedenktuin; een plek waar kinderen kunnen spelen, ontdekken en herdenken

9 jan om 11:43 uur

Ons hart gaat sneller kloppen als we mogen samenwerken, als er aandacht is voor vorm, materiaal, kleur en…

Lees verder »