Slimme afvalbak zorgt voor efficiënte afvalverzameling

woensdag 26 mei 2021
timer 5 min
De WasteMate is een slimme en duurzame afvalbak werkzaam op basis van zonne-energie. De data gedreven afvalbak zorgt voor minder onnodige vervoersbewegingen en verzamelt vier tot acht keer het oorspronkelijke afvalvolume.

Kees Koppen is werkzaam bij Procomat B.V., de producent van de WasteMate. Hij zegt over de slimme afvalbakken: “We zijn sinds 2014 bezig met het ontwikkelen van slimme persafvalbakken. Het concept is eenvoudig. Wat je thuis doet met het aanduwen van het afval in de Kliko, zo werken onze afvalbakken ook. De WasteMate is data gedreven. Dat zorgt ervoor dat je als beheerder altijd real time mee kunt kijken. Waar je vroeger op vaste momenten naar een afvalbak reed, hoef je nu alleen maar de bakken te legen als deze echt vol zijn.”

Armada Mobility is de Nederlandse distributeur van de WasteMate. Roman Druszecki zegt over het belang van de WasteMate. “Als je kijkt naar waar de toekomst naar toe gaat, neem bijvoorbeeld de Green Deals en het data gedreven beheer van de openbare ruimte, dan heeft de WasteMate vele pluspunten. De afvalbak zorgt niet alleen voor het terugdringen van het zwerfafval , maar het zorgt er ook voor dat voertuigen niet onnodig in beweging zijn. Het betekent dat je direct een positieve bijdrage levert aan de lokale luchtkwaliteit.”

Volume

De Limburgse gemeente Horst aan de Maas maakt op strategische plekken gebruik van de WasteMate. Vera van Hut van deze gemeente zegt over de voordelen van de slimme afvalbak: “We zijn qua oppervlakte de grootste gemeente van Limburg. Als je van het ene naar het andere uiteinde van de gemeente moet, ben je wel een halfuurtje onderweg. We hebben ook prullenbakken in de buitengebieden staan. Dan is het handig om in een app te kunnen zien wanneer afvalbakken echt vol zijn, zodat ze geen onnodige kilometers hoeven te rijden. Daarnaast heeft de prullenbak een handig formaat, maar je kunt er toch veel volume in kwijt. Dat is voor locaties als winkelcentra en speeltuinen erg handig. Je wil niet op een kleine oppervlak vijf prullenbakken plaatsen. Dan is het gewoon tof dat je een afvalbak hebt die zelfpersend is en voldoende volume kan wegdrukken.”  

Wastemate
Vlnr: Roman Druszecki (Armada Mobility), Kees Koppen (Procomat B.V.) en Vera van Huet (gemeente Horst a/d Maas)

Efficiënt 

De persmodule van de WasteMate zorgt ervoor dat afvalinzameling tot wel 85 procent efficiënter plaats kan vinden vergeleken met reguliere afvalverwerkers voor de openbare ruimte. De WasteMate kan zonder handen worden bediend door het voetpedaal onderaan de afvalbak. De afvalbakken zijn gemaakt in standaard Klikoformaten van 120 en 240 liter. Door de duobak-installatie kunnen meerdere producten worden verzameld om zo gescheiden het afval te verzamelen. De afvalbak verzamelt vier tot acht keer het oorspronkelijke afvalvolume voordat het legen van de container noodzakelijk is. “Het hangt van verschillende factoren af, maar gemiddeld halen we een één-op-zes reductie met onze afvalbakken”, vertelt Koppen. “Je hoeft dus een keer of vijf minder te rijden, afhankelijk of je met een vrachtwagen leegt of niet. De gemeente Horst aan de Maas maakt gebruik van vuilniszakken in de containers. De zakken worden geleegd en vervangen door medewerkers van de gemeente. In het kader van de Arbo wil je de zakken dan niet te zwaar maken. Je gaat rekening houden met wat verantwoord is, dan kom je ongeveer uit op 3 a 4 keer minder rijden dan normaal.”
 
De WasteMate draait volledig op zonne-energie. Er zit een accu in waarin de energie wordt opgeslagen. Voor de WasteMate zijn geen voedingskabels nodig. De afvalbak is daarom zeer eenvoudig te installeren of te verplaatsen. De afvalbak is een mooi voorbeeld van een smart city product. De WasteMate is gekoppeld aan het  CleanCityManager platform van Procomat B.V.. Gemeenten hebben door het platform altijd real time inzicht in hoe vol de afvalbak is. Zo kan een beheerder precies zien wanneer de bak geleegd moet worden. De constructie van de afvalbak is goed bestand tegen beschadigingen en vandalisme. Eveneens kan de inwerpklep om veiligheidsredenen op afstand worden afgesloten.

Slimme toepassingen

Er wordt gewerkt om slimme toepassingen toe te voegen aan de WasteMate, vertelt Koppen. “We zijn aan het onderzoeken of we bijvoorbeeld een usb-poort kunnen toevoegen om snel een telefoon op te laden in bijvoorbeeld parken. Daarnaast denken we aan het installeren van sensoren die de luchtkwaliteit meten.” Druszecki voegt eraan toe: “Je kunt ook denken aan sensoren voor verkeers-tellingen, waardoor je verkeersstromen in kaart kunt brengen en eerder knelpunten kunt constateren. In de toekomst kan dit zeker voor grote steden interessant zijn.” 

Armada Mobility
Nieuwegein
030 - 246 95 00
https://www.armadamobility.nl/ 

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 2, thema slimme openbare ruimte. Download hier gratis het magazine!

Meer artikelen met dit thema

Verouderd winkelcentrum in Dommelen ondergaat ware metamorfose

29 sep om 13:05 uurtimer4 min
Winkelcentrum De Belleman in Dommelen, gemeente Valkenswaard, heeft op initiatief van de winkeliers een ware…
Lees verder »

Maakt u ook een lijstje?

28 sep om 16:01 uurtimer4 min
Wat zullen jullie genoten hebben van het jaarlijkse bezoek aan de Vakbeurs Openbare Ruimte, na het jaarlijkse…
Lees verder »

Betonnen zitelementen voor het AFAS Experience Center

24 sep om 14:26 uurtimer2 min
Het nieuwe duurzame AFAS Experience Center is een ambitieus en hightech nieuwbouwproject van AFAS Software. Het…
Lees verder »

Maatschappelijk bewuste dienstverlener met totaaloplossingen voor de openbare buitenruimte

21 sep om 14:53 uurtimer2 min
VConsyst Outdoor is een nieuw marktteam dat is ontstaan vanuit de overnames van Koninklijke Bammens en Jan Kuipers…
Lees verder »

Circulair, demontabel en CO2-neutraal straatmeubilair

9 sep om 10:34 uurtimer3 min
De medewerkers van ING Amsterdam aan het Haarlerbergpark kunnen genieten van een prachtige buitenruimte. In het…
Lees verder »

Meubilair met industriële uitstraling voor Haasje Over

9 aug om 17:16 uurtimer3 min
Haasje Over is een stoer gebouw dat past bij het industriële karakter in de wijk Strijp-S in Eindhoven. De basis…
Lees verder »

Veilig en schadevrij parkeren van e-bikes

27 mei om 11:01 uurtimer2 min
Het aandeel elektrische fietsen groeit enorm in Nederland. De elektrische fiets wordt steeds vaker gebruikt als (…
Lees verder »

Organische banken voor NS-station Driebergen-Zeist

22 mrt om 00:00 uurtimer2 min
Station Driebergen-Zeist heeft een ware metamorfose ondergaan. Zo is het aantal sporen uitgebreid van drie naar…
Lees verder »