Straatmeubilair van bamboe wint terrein in de openbare ruimte

maandag 19 september 2022
Bamboe is een duurzaam alternatief voor tropisch hardhout en daarnaast een hernieuwbare grondstof. FURNS Straatmeubilair wilt tijdens de vakbeurs Openbare Ruimte bamboe onder de aandacht brengen bij gemeenten en landschapsarchitecten.

Bij FURNS zijn ze inmiddels drie jaar bezig om duurzamere alternatieven te vinden voor tropisch hardhout. "De grondstoffen worden steeds schaarser en daarnaast willen we als bedrijf ook werken aan onze CO2-footprint", begint Van Duijnhoven. "We zijn een samenwerking aangegaan met het Nederlandse bedrijf MOSO. Zij hebben een fabriek in China waar het bamboe wordt verwerkt. De footprint van bamboe is beter dan die van tropisch hardhout. Bamboe is een hernieuwbare grondstof die wat continuer blijft groeien."

Bamboevariant als alternatief

"We hebben onlangs het volledige assortiment aangepast. Het straatmeubilair dat standaard bekleed werd met tropisch hardhout heeft nu ook een bamboevariant. Tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte willen we bamboe onder de aandacht brengen bij gemeenten en landschapsarchitecten. Er worden vaak hoge eisen gesteld aan het straatmeubilair in de openbare ruimte. Bamboe voldoet volledig aan deze eisen, het gaat veertig tot vijftig jaar mee, heeft een hoge esthetische waarde en is ook nog eens duurzaam."

"Tijdens de vakbeurs laten we bezoekers kennismaken met de MOSO Bamboo X-treme. Dankzij een speciaal gepatenteerde thermische behandeling en een zeer hoge persing zijn MOSO Bamboo X-treme meubelbalken zeer stabiel en duurzaam. Daarnaast zorgt de speciale behandeling ervoor dat de producten de hoogste duurzaamheidklasse hebben binnen de EU-wetgeving", vertelt Van Duijnhoven.   
 
Voor de buitenruimte van het kantoorpand van NVM Makelaars in Utrecht leverde FURNS, in opdracht van groenvoorzieningsbedrijf Van der Tol, onlangs straatmeubilair van bamboe. De complete inrichting van de buitenruimte heeft het bedrijf uit Uden mogen verzorgen; van verschillende zitelementen zoals banken en ronde picknicksets tot in de trap geïntegreerde cortenstalen elementen. De verschillende zitelementen werden gemaakt van de MOSO Bamboo X-treme-balken. 
 
Hoge mate van duurzaamheid 

Tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte laat FURNS de Storr collectie zien, straatmeubilair onder meer gemaakt van bamboe. “In deze collectie vallen ook onze greenpoints, de verplaatsbare boomeilanden met een geïntegreerde zitgelegenheid. De producten uit de Storr-collectie hebben een hoge mate van duurzaamheid. Zo is het framewerk van de afvalbakken gemaakt van aluminium dat honderd procent recyclebaar is en de picknicksets en banken zijn gemaakt uit verzinkt staal dat deels gewonnen wordt uit schroot”, aldus Van Duijnhoven.

Tijdens de vakbeurs presenteert FURNS ook een nieuw product. "Het gaat om een fietsoplaadpunt. Het is een tegenhanger van een fietsenrek alleen dan met de mogelijkheid om je fiets op te laden. Je ziet tegenwoordig verschillende fietsparkeeroplossingen waarbij het rek nauwelijks wordt gebruikt. Mensen zijn zo zuinig op hun elektrische fiets, dat ze het voertuig vaak naast een stalling plaatsen omdat ze bang zijn voor schade. Bij ons fietsoplaadpunt hoeft men de fiets alleen maar op de standaard te zetten", aldus Van Duijnhoven. 
 
Vakbeurs Openbare Ruimte 

Furns staat op de Vakbeurs Openbare Ruimte met een stand op Het Plein. Dat is een initiatief van een tiental aan elkaar complementaire bedrijven die elk specialist zijn op hun eigen gebied in de inrichting van de openbare ruimte. Van aankleding en aanleg tot waterafvoer. “Het Plein belooft dit jaar iets heel bijzonders te worden, een plek waar circulariteit, waterbeheersing en andere belangrijke thema's in verwerkt zijn”, licht Van Duijnhoven een tipje van de sluier toe.

Daarnaast wordt er vanuit FURNS een lezing gegeven over de vraag of bamboe het hardhout in de openbare ruimte kan vervangen? "We vertellen het proces waarin de grassoort van plant tot plank wordt omgetoverd en daarmee een neutrale CO2-footprint achterlaat op onze aardbodem. En we gaan het hebben over het toepassingsveld van de grondstof in de openbare ruimte", besluit Van Duijnhoven. 
 
FURNS  
Uden 
0413 – 395262 
https://furns.nl/nl/producten  

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Universiteit Twente innovatief met duurzaam buitenmeubilair

18 jun om 17:13 uur

Onlangs is het buitenmeubilair op de campus van de Universiteit Twente vervangen en uitgebreid. De enige echte…

Lees verder »
descriptionArtikel

3D-geprint straatmeubilair biedt veel voordelen

17 jun om 16:20 uur

Het 3D-printen van betonnen straatmeubilair en skate-objecten blijkt veel voordelen te bieden. “Je  hebt een…

Lees verder »

KLARA banken: elegantie in de buitenruimte

27 mei om 17:28 uur

Maak kennis met de KLARA banken-serie: elegant en slank vormgegeven banken en boombanken, die onderling perfect…

Lees verder »

Het belang van straatmeubilair: verrijken en verbeteren van de leefbaarheid

29 apr om 15:01 uur

De noodzaak van een goed functionerende buitenruimte, met voldoende zitmogelijkheden, groen en veilige en…

Lees verder »

Design Pixel overkapping voor het Alrijne ziekenhuis Leiderdorp

4 apr om 10:58 uur

Op het terrein van het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp is een prachtige Pixel fietsenstalling voor het…

Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »

Fila banken op het dak van een appartementencomplex

21 mrt om 12:34 uur

Groen vervult een belangrijke rol in de buitenruimte waarin we leven. Een groene omgeving is niet alleen mooi…

Lees verder »

Prestige project De Entree fietsenstalling

18 mrt om 17:29 uur

In het water, voor de hoofdingang van Amsterdam Centraal Station, op het deel dat tot juli 2018 dienst deed als…

Lees verder »