Straatmeubilair van bamboe wint terrein in de openbare ruimte

maandag 19 september 2022
Bamboe is een duurzaam alternatief voor tropisch hardhout en daarnaast een hernieuwbare grondstof. FURNS Straatmeubilair wilt tijdens de vakbeurs Openbare Ruimte bamboe onder de aandacht brengen bij gemeenten en landschapsarchitecten.

Bij FURNS zijn ze inmiddels drie jaar bezig om duurzamere alternatieven te vinden voor tropisch hardhout. "De grondstoffen worden steeds schaarser en daarnaast willen we als bedrijf ook werken aan onze CO2-footprint", begint Van Duijnhoven. "We zijn een samenwerking aangegaan met het Nederlandse bedrijf MOSO. Zij hebben een fabriek in China waar het bamboe wordt verwerkt. De footprint van bamboe is beter dan die van tropisch hardhout. Bamboe is een hernieuwbare grondstof die wat continuer blijft groeien."

Bamboevariant als alternatief

"We hebben onlangs het volledige assortiment aangepast. Het straatmeubilair dat standaard bekleed werd met tropisch hardhout heeft nu ook een bamboevariant. Tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte willen we bamboe onder de aandacht brengen bij gemeenten en landschapsarchitecten. Er worden vaak hoge eisen gesteld aan het straatmeubilair in de openbare ruimte. Bamboe voldoet volledig aan deze eisen, het gaat veertig tot vijftig jaar mee, heeft een hoge esthetische waarde en is ook nog eens duurzaam."

"Tijdens de vakbeurs laten we bezoekers kennismaken met de MOSO Bamboo X-treme. Dankzij een speciaal gepatenteerde thermische behandeling en een zeer hoge persing zijn MOSO Bamboo X-treme meubelbalken zeer stabiel en duurzaam. Daarnaast zorgt de speciale behandeling ervoor dat de producten de hoogste duurzaamheidklasse hebben binnen de EU-wetgeving", vertelt Van Duijnhoven.   
 
Voor de buitenruimte van het kantoorpand van NVM Makelaars in Utrecht leverde FURNS, in opdracht van groenvoorzieningsbedrijf Van der Tol, onlangs straatmeubilair van bamboe. De complete inrichting van de buitenruimte heeft het bedrijf uit Uden mogen verzorgen; van verschillende zitelementen zoals banken en ronde picknicksets tot in de trap geïntegreerde cortenstalen elementen. De verschillende zitelementen werden gemaakt van de MOSO Bamboo X-treme-balken. 
 
Hoge mate van duurzaamheid 

Tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte laat FURNS de Storr collectie zien, straatmeubilair onder meer gemaakt van bamboe. “In deze collectie vallen ook onze greenpoints, de verplaatsbare boomeilanden met een geïntegreerde zitgelegenheid. De producten uit de Storr-collectie hebben een hoge mate van duurzaamheid. Zo is het framewerk van de afvalbakken gemaakt van aluminium dat honderd procent recyclebaar is en de picknicksets en banken zijn gemaakt uit verzinkt staal dat deels gewonnen wordt uit schroot”, aldus Van Duijnhoven.

Tijdens de vakbeurs presenteert FURNS ook een nieuw product. "Het gaat om een fietsoplaadpunt. Het is een tegenhanger van een fietsenrek alleen dan met de mogelijkheid om je fiets op te laden. Je ziet tegenwoordig verschillende fietsparkeeroplossingen waarbij het rek nauwelijks wordt gebruikt. Mensen zijn zo zuinig op hun elektrische fiets, dat ze het voertuig vaak naast een stalling plaatsen omdat ze bang zijn voor schade. Bij ons fietsoplaadpunt hoeft men de fiets alleen maar op de standaard te zetten", aldus Van Duijnhoven. 
 
Vakbeurs Openbare Ruimte 

Furns staat op de Vakbeurs Openbare Ruimte met een stand op Het Plein. Dat is een initiatief van een tiental aan elkaar complementaire bedrijven die elk specialist zijn op hun eigen gebied in de inrichting van de openbare ruimte. Van aankleding en aanleg tot waterafvoer. “Het Plein belooft dit jaar iets heel bijzonders te worden, een plek waar circulariteit, waterbeheersing en andere belangrijke thema's in verwerkt zijn”, licht Van Duijnhoven een tipje van de sluier toe.

Daarnaast wordt er vanuit FURNS een lezing gegeven over de vraag of bamboe het hardhout in de openbare ruimte kan vervangen? "We vertellen het proces waarin de grassoort van plant tot plank wordt omgetoverd en daarmee een neutrale CO2-footprint achterlaat op onze aardbodem. En we gaan het hebben over het toepassingsveld van de grondstof in de openbare ruimte", besluit Van Duijnhoven. 
 
FURNS  
Uden 
0413 – 395262 
https://furns.nl/nl/producten  

Meer artikelen met dit thema

person_outlineBlog

Column Ton Kooymans: Hoogste tijd voor verandering

26 sep om 13:37 uur
Het valt me op dat met name in de zuidelijke landen veel gemeenten hun openbare ruimte weloverwogen en smaakvol…
Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe speeltoestellenlijn van gerecycled kunststof op Vakbeurs Openbare Ruimte

19 sep om 12:54 uur
Jaarlijks richt BOERplay de openbare ruimte in voor onder andere gemeentes, recreatiebedrijven, scholen en…
Lees verder »

Appartementencomplex met leeftuin in Gerbrandystraat in Utrecht

17 jun om 13:00 uurtimer3 min
Op de plek van het voormalige belastingkantoor aan de Gerbrandystraat in Utrecht staat een nieuw…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Omarm de circulaire economie, dan doen de inwoners dat ook’

30 mei om 12:51 uurtimer3 min
Straatmeubelfabrikant Falco maakt al jaren duurzame producten voor de openbare ruimte. Het familiebedrijf zet zich…
Lees verder »

Nieuw beweegplein met chillzone voor vmbo De Goudse Waarden

15 apr om 11:11 uurtimer3 min
Het logo ‘Gezonde School’ prijkt trots op de gevel van het gebouw. Werken aan gezondheid op school loont! Het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Parken in Leiden zorgen voor groen en blauw om de stadskern

14 apr om 11:53 uurtimer4 min
Een historisch rondje om de bijna 400 jaar oude binnenstad van Leiden; met de oplevering van het Lakenpark is het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Mobiliteitshubs as a service

3 apr om 21:17 uurtimer2 min
De mobiliteitshub is hét middel om (stedelijke) gebieden in de toekomst leefbaar en bereikbaar te houden. Maar…
Lees verder »
person_outlineBlog

Smart City, Smart Mobility, Smartphone vragen om Smart Choices

29 mrt om 11:37 uurtimer3 min
Heden ten dagen wordt alles gemeten en uitgedrukt in cijfers en euro’s. Rondje 29,04 sec, 812 bezette…
Lees verder »