Tegels vluchten voor planten op plein vakbeurs Openbare Ruimte

maandag 5 september 2022
Het Plein is een van de hoogtepunten van de jaarlijkse vakbeurs Openbare Ruimte, die dit jaar, samen met de vakbeurs Mobiliteit, op 5 en 6 oktober in de Utrechtse Jaarbeurs plaatsvindt. Ieder jaar levert een andere architect een ontwerp aan en voor de editie van 2022 is dat Jeroen Marseille van Marseille Buiten. Hij komt met een ontwerp met tegels die op de vlucht slaan voor planten.

Het Plein geldt tijdens de vakbeurs als inspiratieplein, waar de bezoeker de aspecten die bij de inrichting van de openbare ruimte komen kijken in samenhang ziet met het totale beeld. Marseille beschouwt de opdracht om dit voor 2022 te ontwerpen als een ereklus. "De hele vakwereld komt naar deze beurs en Het Plein wordt als het hoogtepunt van de vakbeurs gezien. Daarom vind ik het ontzettend leuk dat wij dit mogen doen."

Afwatering, hitte en circulariteit

Marseille hield rekening met bekende vakthema’s als afwatering, circulariteit, hergebruik en hoe om te gaan met de hitte en verstening. Ook de omgeving, met het plafond van de Jaarbeurs en het pad met tapijttegels eromheen als gegeven, werd meegenomen. 

"We hebben daarom een driedimensionale oplossing bedacht zodat de bezoeker toch meer de ervaring beleeft echt op een plein te staan. Het Plein is 6,5 x 22 meter met daaromheen een pad. Aan dat pad staan de stands van de deelnemers aan Het Plein. Er is ook een verhoging bedacht en wanneer je daarop staat, kijk je over de stands heen. Daarnaast is water een onderdeel van Het Plein, daar kun je in de perceptie spannende dingen mee doen", legt Marseille uit.

Uitdagen van de bezoeker

"Bij een willekeurig plein denkt men vaak aan de basic 30x30 tegel, het oermateriaal voor pleinen. Ik dacht: wat gebeurt er nou als we gebruikte tegels als het ware opduwen vanuit de zijkanten? Er ontstaan een soort randen waarop je kunt zitten, de tegels zelf geven hergebruik weer, door de bolling heb je een uitzicht over de beursvloer én deze kan gebruikt worden om water vanaf te laten stromen."

"Zo vraag je iets van de bezoeker; klim er maar op, ontdek het maar. En er ontstaat een andere perceptie van de ruimte. Dat is wat wij als ontwerpers ook doen: met plannen probeer je vaak de perceptie van mensen te beïnvloeden door de ingreep die je doet. Door het gebruik van de anonieme, hergebruikte 30x30 tegel drukt niemand z’n stempel op dit plein. Het is een plein van en voor iedereen."

Tegels bieden ruimte aan beplanting

Als je van de voorkant naar de achterkant van het inspiratieplein loopt, dan verplaats je je van de oude naar de nieuwe wereld, met minder steen en meer groen. In het ontwerp van Marseille lijken de tegels aan de achterkant te ontsnappen en ruimte te bieden aan beplanting. “Dat is een gek beeld, een beeld waar je een foto van maakt en dat tegelijkertijd de synergie tussen de verharding en de beplanting weergeeft. Je kunt erin zien dat de beplanting de verharding wegdrukt en de ruimte overneemt,“ licht Marseille toe. “En het schept een beeld dat alle thema’s van Het Plein in zich heeft: leefbaarheid, duurzaamheid, circulariteit en innovatie."

Het Plein is een initiatief van meerdere bedrijven, in aanbod complementair, die zich bezighouden met de inrichting van openbare ruimten, zoals pleinen. Het Plein is ontstaan in 2017. Deelnemers van Het Plein zijn: DDC Heinenoord, De Enk Groen en Golf, SmitsRinsma (oprichter), Van de Moortel, METTEN Stein+Design, Rots Maatwerk (oprichter), Aquaco, TreeBuilders, Furns en ecoDynamic.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Watercompensatie met open water versterkt verdroging

29 sep om 13:45 uur
Nederland staat wereldwijd bekend om zijn strijd tegen het water. We zijn goed in het bergen en afvoeren van grote…
Lees verder »
person_outlineBlog

Column Ton Kooymans: Hoogste tijd voor verandering

26 sep om 13:37 uur
Het valt me op dat met name in de zuidelijke landen veel gemeenten hun openbare ruimte weloverwogen en smaakvol…
Lees verder »
flash_onNieuws

Energieleverende geluidsschermen in Alkmaar

23 sep om 15:17 uur
Alkmaar gaat in twee stadswijken energieleverende geluidsschermen installeren. In een pilotproject wil de gemeente…
Lees verder »
flash_onNieuws

Utrecht investeert in leefbare en levendige stad

21 sep om 16:22 uur
Utrecht gaat in 2023 46 miljoen euro extra uittrekken voor parken, sportplekken, fietsroutes en fietsenstallingen…
Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuw Brigo-armatuur verlicht Amsterdam

21 sep om 13:41 uur
Duurzaamheid, energiebesparing en CO2-reductie zijn belangrijke thema’s binnen gemeenten en openbare verlichting.…
Lees verder »
flash_onNieuws

Ruimtelijke condities bevorderen sociale samenhang in een buurt

13 sep om 14:08 uur
Benut de bouwopgave en energietransitie als kans om de sociale buurtwaarde te stimuleren. Daartoe roepen de Raad…
Lees verder »
descriptionArtikel

Groeneplaats in Den Burg voldoet weer aan hedendaagse eisen

13 sep om 12:06 uur
De grootste plaats op het Waddeneiland Texel is Den Burg. Een plaats met een rijke historie die terug gaat tot de…
Lees verder »
flash_onNieuws

Groningen houdt kwaliteit stadsvijvers op peil

13 sep om 09:00 uur
Stadsvijvers hadden het door de aanhoudende warmte en droogte zwaar in de afgelopen maanden. Groningen wist de…
Lees verder »