Tegels vluchten voor planten op plein vakbeurs Openbare Ruimte

maandag 5 september 2022
Het Plein is een van de hoogtepunten van de jaarlijkse vakbeurs Openbare Ruimte, die dit jaar, samen met de vakbeurs Mobiliteit, op 5 en 6 oktober in de Utrechtse Jaarbeurs plaatsvindt. Ieder jaar levert een andere architect een ontwerp aan en voor de editie van 2022 is dat Jeroen Marseille van Marseille Buiten. Hij komt met een ontwerp met tegels die op de vlucht slaan voor planten.

Het Plein geldt tijdens de vakbeurs als inspiratieplein, waar de bezoeker de aspecten die bij de inrichting van de openbare ruimte komen kijken in samenhang ziet met het totale beeld. Marseille beschouwt de opdracht om dit voor 2022 te ontwerpen als een ereklus. "De hele vakwereld komt naar deze beurs en Het Plein wordt als het hoogtepunt van de vakbeurs gezien. Daarom vind ik het ontzettend leuk dat wij dit mogen doen."

Afwatering, hitte en circulariteit

Marseille hield rekening met bekende vakthema’s als afwatering, circulariteit, hergebruik en hoe om te gaan met de hitte en verstening. Ook de omgeving, met het plafond van de Jaarbeurs en het pad met tapijttegels eromheen als gegeven, werd meegenomen. 

"We hebben daarom een driedimensionale oplossing bedacht zodat de bezoeker toch meer de ervaring beleeft echt op een plein te staan. Het Plein is 6,5 x 22 meter met daaromheen een pad. Aan dat pad staan de stands van de deelnemers aan Het Plein. Er is ook een verhoging bedacht en wanneer je daarop staat, kijk je over de stands heen. Daarnaast is water een onderdeel van Het Plein, daar kun je in de perceptie spannende dingen mee doen", legt Marseille uit.

Uitdagen van de bezoeker

"Bij een willekeurig plein denkt men vaak aan de basic 30x30 tegel, het oermateriaal voor pleinen. Ik dacht: wat gebeurt er nou als we gebruikte tegels als het ware opduwen vanuit de zijkanten? Er ontstaan een soort randen waarop je kunt zitten, de tegels zelf geven hergebruik weer, door de bolling heb je een uitzicht over de beursvloer én deze kan gebruikt worden om water vanaf te laten stromen."

"Zo vraag je iets van de bezoeker; klim er maar op, ontdek het maar. En er ontstaat een andere perceptie van de ruimte. Dat is wat wij als ontwerpers ook doen: met plannen probeer je vaak de perceptie van mensen te beïnvloeden door de ingreep die je doet. Door het gebruik van de anonieme, hergebruikte 30x30 tegel drukt niemand z’n stempel op dit plein. Het is een plein van en voor iedereen."

Tegels bieden ruimte aan beplanting

Als je van de voorkant naar de achterkant van het inspiratieplein loopt, dan verplaats je je van de oude naar de nieuwe wereld, met minder steen en meer groen. In het ontwerp van Marseille lijken de tegels aan de achterkant te ontsnappen en ruimte te bieden aan beplanting. “Dat is een gek beeld, een beeld waar je een foto van maakt en dat tegelijkertijd de synergie tussen de verharding en de beplanting weergeeft. Je kunt erin zien dat de beplanting de verharding wegdrukt en de ruimte overneemt,“ licht Marseille toe. “En het schept een beeld dat alle thema’s van Het Plein in zich heeft: leefbaarheid, duurzaamheid, circulariteit en innovatie."

Het Plein is een initiatief van meerdere bedrijven, in aanbod complementair, die zich bezighouden met de inrichting van openbare ruimten, zoals pleinen. Het Plein is ontstaan in 2017. Deelnemers van Het Plein zijn: DDC Heinenoord, De Enk Groen en Golf, SmitsRinsma (oprichter), Van de Moortel, METTEN Stein+Design, Rots Maatwerk (oprichter), Aquaco, TreeBuilders, Furns en ecoDynamic.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Door co-creatie gedragen herinrichting De Kwakel méér dan geslaagd 

17 jul om 12:01 uur

De Kwakel (gemeente Uithoorn) heeft een nieuw dorpscentrum. Met de herinrichting heeft het centrum een heuse…

Lees verder »
descriptionArtikel

In co-creatie naar een parkachtig nieuw visitekaartje voor Oldemarkt

9 jul om 09:00 uur

Een plein als een niet representatieve blikvanger voor het dorp. Sterker, dat eentje die een doorn en in het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Marktplein in Steenderen voelt voor inwoners als ‘ons dorpsplein’

1 jul om 10:32 uur

 Het marktplein in het centrum van Steenderen in de Achterhoek was voorheen vooral een parkeerplaats waar…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Niet alleen de olie, maar ook het tandwiel zijn'

10 jun om 08:44 uur

Om het kantoorgedeelte van het warehouse langs de A15 bij Pernis een aantrekkelijke uitstraling te geven, kiest…

Lees verder »
rrr
descriptionArtikel

De invloeden van klimaat en groen op toegankelijkheid

28 mei om 11:17 uur
Dat het thema klimaat en groen van Straatbeeld nummer 1 van dit jaar op meerdere manieren invloed heeft op…
Lees verder »
flash_onNieuws

Eindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers

19 apr om 19:41 uur

Eindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…

Lees verder »
descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »
descriptionArtikel

Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade

8 apr om 09:51 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's te…
Lees verder »