Toegankelijkheid in het nieuwe normaal

vrijdag 22 januari 2021
timer 4 min
Denise Janmaat stelt vast dat de toegankelijkheid in 2020 flink onder vuur is komen te liggen. Door het uitvoeren van de coronamaatregelen is er aan toegankelijkheid ingeleverd. En daarmee zijn mensen met een beperking afhankelijker geworden.

Tekst: Denise A.M. Janmaat, directeur Nederlands Instituut voor Toegankelijkheid

Toen de maatregelen in maart moesten worden ingesteld, waren ze snel nodig en werd er niet overal nagedacht over de gevolgen ervan voor de toegankelijkheid voor mindervaliden. Daardoor ontstonden er smallere doorgangen of minder makkelijk of niet te maken bochten op diverse plekken in de openbare ruimte en bij toegangen van supermarkten en winkels.

Improvisatie

Omdat alles zo snel moest gebeuren en er vaak ter plekke geïmproviseerd moest worden, kan ik me voorstellen dat niet iedereen die dat moest aanbrengen alle kennis had over toegankelijkheid. Inmiddels zijn we echter al vele maanden verder en hebben vele gebruikers hun gemeente en de winkeliers geattendeerd op de aandachtspunten en zouden die dus opgelost kunnen zijn. Dat is nog niet overal het geval. Ik geef u graag inzicht aan de hand van een paar voorbeelden.

Gehandicaptenparkeerplaatsen

De zwaar getroffen horeca mocht buiten grote(re) terrassen maken om gasten te kunnen ontvangen. Een belangrijk initiatief om hen de mogelijkheid te bieden toch nog omzet te maken. Wat daarbij regelmatig gebeurde, was dat er parkeerplaatsen werden opgeofferd om dat terras voor de deur te kunnen aanbrengen. Op zich geen probleem, ware het niet dat het ook in een flink aantal gevallen gehandicaptenparkeerplaatsen betrof. Die werden afgesloten, maar er werden geen vervangende parkeerplaatsen dicht in de buurt aangebracht. Dat is wel een probleem.

Het aantal gehandicaptenparkeerplaatsen is in de meeste gemeenten al niet heel groot en als er dan nog een paar wegvallen, is dat een groot gemis en beperkt het de mobiliteit van de gebruikers aanzienlijk. Vooral omdat de spreiding ervan juist zo belangrijk is om de diverse locaties in een gemeente op bereikbare afstand te brengen.

Daarom doe ik hier graag een oproep om in de komende dagen even te inventariseren of dit in uw gemeente ook het geval is en hoe dit is opgelost. Het zou fijn zijn als u dan direct vlakbij deze nu opgeofferde gehandicaptenparkeerplaatsen, nieuwe laat aanbrengen.

Routegeleiding

In de meeste gemeenten werd het ook noodzakelijk om in het centrum de voetgangersstromen te gaan sturen. Bijvoorbeeld door belijning aan te brengen waardoor er tweerichtingsverkeer aangeduid kan worden.

In de stijl van de stad heeft de gemeente Tiel het heel ludiek opgelost. Zij hebben hun befaamde Flipje de rol van routegeleider gegeven. In de straten zijn Flipjes geplaatst die het voetgangersverkeer scheiden. Heel leuk. 

Overal, maar vooral in smallere straten zoals op de foto, levert het echter wel een risico op voor blinden en slechtzienden. Met hun taststok zullen zij voelen dat er iets in hun route staat. Bijna op datzelfde moment hebben ze echter grote kans al de uitgestoken hand/vinger van Flipje in hun gezicht te krijgen. Zeker omdat ze aan hun rechterkant zien dat daar ook een reclamebord staat dat ze willen ontwijken. Door een witte cirkel om de sokkel aan te brengen op de volle breedte van het beeld, zorgt dat ervoor dat gebruikers wijder om het beeld heenlopen. Het lost alleen het probleem voor blinden niet op en ook de zeer slechtzienden zullen dit vermoedelijk niet of te laat opmerken. Mede gezien de aansprakelijkheid reden om hier een oplossing voor te vinden.

Naar het oude

Nog steeds hoop ik dat we spoedig teruggaan naar het ‘oude normaal‘ en de afstandsmaatregelen kunnen verdwijnen. Dat biedt meer ruimte om de mensen met een beperking hun vertrouwde routes te laten gebruiken, de geleidelijnen weer te kunnen benutten zoals ze gewend waren, en hun onafhankelijkheid terug te geven.

Tot die tijd hoop ik dat u bij elke keuze die u maakt om maatregelen te treffen, telkens ook denkt aan de gevolgen voor mensen met een beperking en hoe u hen kunt helpen toch zelfstandig hun weg te blijven volgen. Ik wens ons allen een gezond en toegankelijk 2021.

Meer artikelen met dit thema

Vermindering geluidsniveau dankzij stille straatklinkers

10 jun om 11:50 uurtimer3 min
Een experiment met stille straatklinkers in de Rotterdamse wijk Overschie toont veelbelovende resultaten. De…
Lees verder »

Slimme én toegankelijke openbare ruimte

7 jun om 12:02 uurtimer4 min
Toen ik het thema van deze uitgave vernam, slimme openbare ruimte, buitelden er direct allerlei dromen, wensen,…
Lees verder »

Column Chantal Verspaille: Meerjarenplan

4 jun om 13:07 uurtimer2 min
Chantal Verspaille is schepen in een Vlaamse stad. Ze vertelt in ieder magazine over haar belevenissen.
Lees verder »

Publicatie over vergroenen bedrijventerreinen met inspirerende voorbeelden

27 mei om 14:45 uurtimer2 min
Stichting Steenbreek en de provincie Zuid-Holland maken werk van het vergroenen van bedrijventerreinen. Een eerste…
Lees verder »

Ondergrondse aansluitingen zorgen voor duurzaam beheer openbare ruimte

20 mei om 00:00 uurtimer2 min
PowerPut is een door CBM Montfoort ontwikkeld totaalconcept om de klant beter te ondersteunen in de verduurzaming…
Lees verder »

Methode brengt klimaatadaptief vermogen van een ontwerp in kaart

19 mei om 11:29 uurtimer3 min
We staan voor een enorme uitdaging: klimaatverandering. We krijgen steeds meer te maken met klimaatopgaven als…
Lees verder »

‘Je ziet ons vooral op plaatsen waar opdrachtgevers iets opvallends willen creëren’

17 mei om 14:55 uur
METTEN Stein+Design ontwikkelt hoogwaardige en duurzame betonstenen voor de openbare ruimte. Bij het Duitse…
Lees verder »

Met slimme kasten wordt stroom beheersbaar gemaakt

17 mei om 11:25 uurtimer5 min
Met SLIMME kast van het bedrijf PUTkast techniek worden de energiekosten voor evenementen, markten, havens en…
Lees verder »