Veilig oversteken door knipperende verlichting in wegdek

dinsdag 23 januari 2024
Twee jaar geleden liep Traffic Care tegen een groot probleem aan bij hun oplossing voor het met ledverlichting veiliger maken van oversteekplaatsen: hun toenmalige leverancier stopte met de ontwikkeling en assemblage van de ledlampen, waardoor er geen lampen meer verkrijgbaar waren, terwijl er wel vraag naar was vanuit zowel de Nederlandse als Belgische klanten. Traffic-Care besloot daarom een eigen lamp te ontwikkelen. We zijn nu twee jaar verder en maken met Mike de Lie de balans op.

“Het was natuurlijk een enorme omschakeling toen we twee jaar geleden vrij abrupt geen gebruik meer konden maken van de lampen van onze leverancier, met wie we al sinds 2007 werkten”, kijkt Mike de Lie, directeur van Traffic Care terug. “Toch hebben we van de nood een deugd gemaakt en zijn we zelf aan de slag gegaan met het ontwerpen en fabriceren van nieuwe ledlampen. Door de jaren heen hadden we toch aardig wat punten ontdekt waardoor de lampen geoptimaliseerd zouden kunnen worden. 

En dan heeft elk nadeel toch zijn voordeel, zegt De Lie. ”We hebben deze punten gelijk doorgevoerd op het moment dat we zelf de lampen zijn gaan ontwikkelen en assembleren. Op dit moment hebben we alle aanpassingen kunnen realiseren die we wilden doorvoeren en gezien de ervaringen van de prototypes van 2021 weten we zeker dat onze huidige lamp doet wat we vanaf het begin af aan wilden bewerkstelligen.” 

Onafhankelijk 
Bijkomend voordeel van het zelf ontwikkelen en assembleren van de lampen is ook dat je niet afhankelijk bent van andere partijen. “Als we tegenwoordig ergens tegenaan lopen, kunnen we het gelijk aanpassen, omdat we alles helemaal zelf in de hand hebben. We hebben enorm ons best gedaan om de lampen te verbeteren in de afgelopen jaren en zijn dan ook zeer trots dat dit in de praktijk zo goed uitpakt. 

Veilig oversteken  
Nu de donkere maanden van het jaar weer zijn aangebroken blijkt wel dat goede verlichting, zoals die van de Zebra-Safe installatie van Traffic-Care, onmisbaar is. “Onze Zebra-Safe installatie zorgt ervoor dat fietsers en voetgangers ook in het donker veilig kunnen oversteken”, legt De Lie uit.  Zeker omdat het in deze maanden al veel eerder donker is dan in de rest van het jaar, is deze installatie een goede toevoeging aan de verkeersveiligheid. Ook tegenwoordig fietsen mensen nog steeds vaak zonder licht of zijn ze erg donker gekleed. Hierdoor vallen ze helemaal niet op en gebeuren er sneller ongelukken. 

foto bij nacht 700

Met dit systeem kunnen we dat (zoveel mogelijk) voorblijven. De installatie werkt zo dat  een fietser of voetganger op een grote afstand wordt gedetecteerd bij de oversteekplaats. De automobilisten zien vervolgens knipperende ledlampen die ze alert maken. Ze komen dan in actie en kunnen voorrang verlenen waar nodig, zodat iedereen veilig kan aankomen op het adres waar ze moeten zijn. 

Ook overdag functioneel 
Hoewel de installatie dus goed werkt in het donker, wil De Lie benadrukken dat het systeem ook overdag wel degelijk een functie heeft. “Sterker nog, in eerste instantie was de installatie ook daadwerkelijk ontworpen om de fietsers en voetgangers óók overdag veilig te laten oversteken”, legt De Lie uit. “Het is namelijk heel prettig voor fietsers en voetgangers als de automobilisten tijdig door de knipperende lichtsignalen in het wegdek op de hoogte worden gesteld van het feit dat er iemand op het punt staat over te steken. Dit vergroot de verkeersveiligheid en zorgt ervoor dat iedereen, ’s avonds én overdag, veilig kan oversteken.” 

Traffic Care
Den Hout
0162 – 43 41 31
traffic-care.nl

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Eindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers

19 apr om 19:41 uur

Eindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Samen herstellen we de waterkringloop

8 apr om 09:25 uur
Hevige regenbuien en extreme droogte zorgen ervoor dat we steeds beter moeten nadenken over een klimaatbestendige…
Lees verder »

Klimaat Expo: Hemelwater afvoeren zonder buizen met de kolkgoot van Nering Bögel

2 apr om 08:52 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen weer verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's…
Lees verder »
descriptionArtikel

Circulaire waterberging onder asfalt met duurzame keuzes in Oss

26 mrt om 08:49 uur

Het bedrijventerrein Moleneind in Oss ondergaat een opmerkelijke metamorfose richting duurzaamheid. De…

Lees verder »
flash_onNieuws

Oud asfalt ter plekke omzetten in nieuw asfalt met de Asphalt Recycling Train

22 mrt om 13:37 uur

Rijkswaterstaat voert sinds kort een proef uit met de ‘Asphalt Recycling Train’ (ART). Deze machine ‘eet’ oud…

Lees verder »

BUITENkast techniek neemt Metternich en Kienhuis over

23 jan om 08:50 uur
BUITENkast techniek, toonaangevend in technisch straatmeubilair, heeft recentelijk de aandelen van Metternich en…
Lees verder »

Greenline, de nieuwe generatie grasvoegensteen

23 okt 2023

De Greenline- Grasvoegensteen is ontwikkeld met het oog op een stedelijke omgeving waarin architecten en…

Lees verder »
fff
descriptionArtikel

Circulaire waterbergende wegfundering in Culemborg

20 okt 2023
In Culemborg ontvouwt zich een vooruitstrevend project dat de standaard van waterbeheer en duurzaamheid verlegt.…
Lees verder »