Vlissingen brengt sfeer langs de Schelde

maandag 20 januari 2020
timer 4 min
In het voorjaar van 1987 maakten we na een rockconcert in het Vlissingse hotel Britannia een wandelingetje langs de Boulevard. Er was weinig romantisch aan dit strand bij nacht. De schepen van en naar Antwerpen, misschien, die langs voeren als een kerstlampjessnoer. We hoorden het dreigende klotsen van de Westerschelde. Alleen in de verte, bij de hoogbouw rond de Gevangentoren, zagen we belofte van stedelijk leven. Toen we na een uurtje terugkeerden bij Britannia bleek mijn fiets gestolen.

Auteur: Jos Oude Holtkamp


Slechts een jaar heb ik destijds in Vlissingen gewerkt en in de zomer van 2019 was ik voor het eerst in 32 jaar terug op het station daar, symbool bij uitstek van de naam Zeeland. Het spoor eindigt er, je kunt nog verder met de boot, als je naar de Overkant wilt, zoals Zeeuws-Vlaanderen op Walcheren heet. 
Op weg naar de binnenstad passeer ik, met een glimlach om de herinnering, winkels en naambordjes met die echte Zeeuwse namen. Berrevoets, Dalebout, Dingemanse, Dunnewind. 

‘Bijna kosmopolitisch’ 

Vlissingen haalt het wat schoonheid betreft niet bij Middelburg (waar ik destijds woonde) en pretendeert dat ook niet, maar het heeft z'n pittoreske plekjes en verrassende gevels. Het is een open stad, 'bijna kosmopolitisch' noteerde dichter en recensent Hans Warren zelfs in een van zijn dagboeken. Een haven- en werkstad met een even noeste als prettige mentaliteit.    
Op caféterrassen zijn plantenbakken met helmgras geplaatst, waardoor bezoekers zich in een duinpaviljoen wanen.   


De kop van de Walstraat, het winkelhart, heeft ten opzichte van 30 jaar geleden een totale metamorfose ondergaan. De vervallen toestand van toen is veranderd in een plein met aantrekkelijke winkels, een speelse waterpartij en volop horeca en zitgelegenheid, waar deze middag verschillende straatmuzikanten hun avondeten bijeen spelen. 

De ziel van de stad 

Maar ik kom niet voor het hart, ik kom voor de ziel. Aan het eind van de Badhuisstraat bestijg ik de kolossale trap naar de Boulevard. Destijds liep ik hier vaak in de middagpauze. Op en neer tot Britannia, dat was vanuit de Walstraat net te doen. Overdag was het er goed toeven, niet alleen in lente en zomer. Britannia was met het omringende appartementencomplex de hoogste bebouwing hier, maar had allang niet meer de grandeur van het populaire hotel dat het ooit was. De Boulevard in 1987, dat was de uitkijk op de wereld, met een leuk strand en een reep asfalt waar de jongens van het Maritiem Instituut De Ruyter graag hun bammetjes aten tussen de middag. Jongens die op hun beurt alle aandacht hadden van Nicolien, die eigenlijk Nico heette en zijn bijnaam dankte aan de even bonte als weelderige Fabiola-achtige uitdossingen waarin ze door de stad paradeerde. "Spettúrrrrrrs!" riep ze dan de matrozen toe. En de jongens: "Hé, Nicolien!" Ze vonden het prachtig.

‘Brit is back’ 

In 2019 rest van het voormalige hotel alleen het paviljoen, de flats eromheen ogen triester dan ooit, naast de recentere hoogbouw ernaast. Maar niet lang meer. 'Brit is back' kondigen grote borden de aanstaande nieuwbouw aan, waarvoor een bijna futuristisch ontwerp klaarligt.  Van het roemruchte hotel Britannia is het alleen het paviljoen met toegangstrap nog over. Maar de nieuwbouw kondigt zich aan. 


Ik zie stad en Boulevard terug op een fraaie zomerdag: op het Nollenstrand richting
Dishoek spelen jongens en meisjes, net als toen - met hun ouders heb ik misschien nog ooit een biertje gedronken, maar in een zoveel bruisender sfeer dan destijds. Langs de hele Boulevard is ruimte voor horeca gemaakt, met over de strandstrook hellende terrasjes. De omgeving van de Gevangenpoort in de verte oogt als dorpsflatjes ten opzichte van de hoge nieuwbouw die hier verrezen is. Opvallende architectuur die de Boulevard een eigen uitstraling geeft. Maar het is meer: een totaalconcept met details waar zorgvuldig over is nagedacht. Een Boulevard waar je ook 's avonds gezellig kunt eten of romantisch flaneren. Dat was wel eens anders... 


Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 06/2019. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek


Vlissingen brengt sfeer langs de Schelde

De Boulevard langs de Westerschelde in Vlissingen. Links de restanten van hotel Brittannia. Langs de rand van het wandelgebied is de kustlijn verbeeld met in strandzand gemetselde kiezels uit de branding. Uiterst rechts, naast de markante hoogbouw, i

Meer artikelen met dit thema

Noord-Brabant maakt werk van verduurzamen bedrijventerreinen

2 aug om 17:05 uurtimer3 min
De provincie Noord-Brabant geeft een impuls aan verduurzaming en vergroening van bedrijventerreinen.
Lees verder »

Duurzame intenties baksteenfabrikanten

30 jul om 15:06 uurtimer3 min
Baksteenfabrikanten Caprice, Rodruza, Vandersanden en Wienerberger hebben gezamenlijk de intentie om tot een…
Lees verder »

Bossche draken spuwen weer water

28 jul om 17:39 uurtimer3 min
De Bossche draak is terug op het Stationsplein in Den Bosch. Bijna anderhalve jaar is er gewerkt aan de renovatie…
Lees verder »

Beheer bepaalt of openbare ruimte toegankelijk blijft

26 jul om 14:07 uurtimer4 min
Er kan nóg zoveel aandacht in het ontwerp worden besteed aan de toegankelijkheid, als het niet strak beheerd wordt…
Lees verder »

Opvallend passende uitstraling voor nieuwe woonwijk

21 jul om 12:04 uurtimer2 min
Op de Leeuweriksweide in de fraaie nieuwe wijk Beekweide in Renswoude is onlangs een bijzondere en uitdagende…
Lees verder »

Göteburg ambieert de beste regenstad ter wereld te worden

14 jul om 08:00 uurtimer5 min
In het Zweedse Göteburg regent het veertig procent van de tijd. Genoeg aanleiding voor de stad om hier gebruik van…
Lees verder »

Onderdoorgang station Almere Buiten krijgt panoramadak

9 jul om 09:13 uur
Nog even en dan drijft er een wolkenlucht boven je hoofd in de onderdoorgang van Station Almere Buiten. Social…
Lees verder »

Winkelcentrum Anklaar: verblijfsplek geschikt voor evenementen

7 jul om 09:45 uurtimer4 min
Winkelcentrum Anklaar in Apeldoorn is vanaf de grond opnieuw opgebouwd. Mede door een ondergrondse parkeergarage…
Lees verder »