Hercules Speeltoestellen maakt eerste kwart eeuw vol

maandag 16 januari 2023
Afgelopen december is het 25 jaar geleden dat Hercules Speeltoestellen is opgericht. Begonnen als eenmanszaak startte John Bakker met de verkoop van houten speeltoestellen uit Oostenrijk. In de beginjaren waren vooral scholen de grootste afnemers, maar daarnaast hadden ook gemeenten en recreatiebedrijven interesse in de houten toestellen. Veel scholen maakten dankbaar gebruik van de mogelijkheid om de toestellen, onder deskundige leiding van Hercules, op het schoolplein te plaatsen en vaak ook de benodigde valdemping in de vorm van rubbervaldemping tegels te leggen.

Bij de start van het bedrijf, op het moment dat Wet Atractiebesluit Speeltoestellen werd ingesteld in 1997, is gelijk contact gezocht met de toenmalige branchevereniging (VLS), welke later is overgegaan in BV Spelen en Bewegen, waarvan Hercules nog altijd lid is. Goed contact met de collega’s, die je toch regelmatig tegenkomt hebben ze bij Hercules altijd belangrijk gevonden.

Gedurende de jaren zijn diverse zaken toegevoegd aan het assortiment, waarvan een aantal echte blijvers. Belangrijkste daarvan zijn de Jollebollen. Ronde EPDM-bollen in diverse maten, die de speelplek van net iets extra’s voorzien. Deze Jollebollen zijn inmiddels ook bij diverse collega’s in het programma opgenomen. Ook de Pleinplakkers vinden hun oorsprong bij Hercules. In 2002 door ons geïntroduceerd in de markt en inmiddels een begrip. Om organisatorische redenen zijn de Pleinplakkers overgedaan aan een collega, maar deze worden ook door Hercules nog altijd veel gebruikt.

Activiteiten uitgebreid

Inmiddels zijn de activiteiten van het bedrijf flink uitgebreid; zo wordt samen met zoon Jolle en Jaap de Wit de directie gevormd van het bedrijf. Hercules blijft de markt flink opschudden met een zeer uitgebreid programma kwaliteit speeltoestellen (Hercules is dé importeur van VinciPlay) welke tegen zeer concurrerende prijzen worden verkocht.

Veel gemeenten, speeltuinverenigingen, recreatiebedrijven merken nu dat ze bij Hercules Speeltoestellen veel meer speelplek met hun budget kunnen maken, maar ook de scholenmarkt is nog altijd een met enthousiasme bediende markt. Verder merken veel hoveniersbedrijven dat het met Hercules zeer goed samenwerken is.

Producent VinciPlay heeft naast hun standaard houten en stalen programma ook een zeer uitgebreid en hoog kwalitatief programma Robinia toestellen. Ook zijn heel veel toestellen in RVS basis te leveren. Nieuw is een serie toestellen waarvan de staanders gemaakt zijn uit textiel en folie afval en het plaatwerk van 100 procent gerecycled oceaanafval zoals oude visnetten en plasticsoep.

Inzet voor de toekomst

Inzet voor de komende jaren is om de Nederlandse markt verder te voorzien van inspirerende speel- en sportplekken. Naast de eigen medewerkers wordt middels een breed netwerk van professionele groenaannemers en hoveniersbedrijven de toestellen geplaatst. Voormontage wordt bijna altijd gedaan in de eigen productiehal. Aflevering van de toestellen op de bouwplaats wordt dan gedaan door onze eigen mensen om met de klant ter plekken nog even de laatste puntjes op de i te kunnen zetten.

Na een bescheiden jubileumfeestje waar het nieuwe logo van het bedrijf is gepresenteerd is Hercules Speeltoestellen klaar voor de toekomst. Voor 2023 staan al diverse mooie opdrachten bij scholen en gemeentes klaar om te worden geplaatst, waaronder een zeer uitgebreid calisthenics- en outdoor sportpark aan de Noord-Hollandse kust. Het blijft, ook na 25 jaar, een groot plezier om voor kinderen, maar ook volwassenen, mooie en avontuurlijke speel en sportplekken te mogen maken. Gezondheid, bewegen en lekker in de frisse buitenlucht spelen zal ook zeker in de komende tijd belangrijk blijven en wellicht nog belangrijker worden. Hercules Speeltoestellen werkt daar graag aan mee.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Pumptracks stimuleren beweging en gezondheid onder Gelderse jongeren

17 mei om 13:55 uur

Pumptracks bevorderen de beweging en gezondheid van jongeren in verschillende Gelderse gemeenten. Dit blijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »

Schoolplein uitnodigend ingericht met focus op groen

9 apr om 11:36 uur

Voor het Hilfertsheem College in Hilversum heeft VelopA het schoolplein ingericht met de imposante hoekbank uit…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ensberg-Kleijkers over vijf jaar Jantje Beton: ‘Als het met de kinderen goed gaat, gaat het met ons goed’

21 mrt om 11:07 uur

Op 20 maart nam Dave Ensberg-Kleijkers na vijf jaar afscheid van Jantje Beton. Hij gaat ‘terug naar het front’…

Lees verder »
descriptionArtikel

Airtrampolines blijven populair onder jong en oud

5 dec 2023

De airtrampoline is op veel campings en recreatieparken een vast onderdeel in de speeltuin. “Bij Ramegon horen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Buiten bewegen en ontmoeten voor tieners met de Hang Out!

21 nov 2023

Kinderen groeien op en rond de tijd dat ze de basisschool gaan verlaten, verandert ook de manier van…

Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Speel- en Speurkaart: maak van de vakantie een buitenbelevenis

20 okt 2023
Verveling. Het treft elk kind met enige regelmaat. Daar is natuurlijk niks mis mee, want, zo blijkt, verveling…
Lees verder »
descriptionArtikel

Speelbeheerders zoeken en vinden interactie tijdens Kennis 2-daagse van Speelplan

28 sep 2023

In iedere gemeente moet voldoende veilige speelruimte zijn, vindt Speelplan, het onafhankelijke ontwerp-,…

Lees verder »