Hercules Speeltoestellen maakt eerste kwart eeuw vol

maandag 16 januari 2023
Afgelopen december is het 25 jaar geleden dat Hercules Speeltoestellen is opgericht. Begonnen als eenmanszaak startte John Bakker met de verkoop van houten speeltoestellen uit Oostenrijk. In de beginjaren waren vooral scholen de grootste afnemers, maar daarnaast hadden ook gemeenten en recreatiebedrijven interesse in de houten toestellen. Veel scholen maakten dankbaar gebruik van de mogelijkheid om de toestellen, onder deskundige leiding van Hercules, op het schoolplein te plaatsen en vaak ook de benodigde valdemping in de vorm van rubbervaldemping tegels te leggen.

Bij de start van het bedrijf, op het moment dat Wet Atractiebesluit Speeltoestellen werd ingesteld in 1997, is gelijk contact gezocht met de toenmalige branchevereniging (VLS), welke later is overgegaan in BV Spelen en Bewegen, waarvan Hercules nog altijd lid is. Goed contact met de collega’s, die je toch regelmatig tegenkomt hebben ze bij Hercules altijd belangrijk gevonden.

Gedurende de jaren zijn diverse zaken toegevoegd aan het assortiment, waarvan een aantal echte blijvers. Belangrijkste daarvan zijn de Jollebollen. Ronde EPDM-bollen in diverse maten, die de speelplek van net iets extra’s voorzien. Deze Jollebollen zijn inmiddels ook bij diverse collega’s in het programma opgenomen. Ook de Pleinplakkers vinden hun oorsprong bij Hercules. In 2002 door ons geïntroduceerd in de markt en inmiddels een begrip. Om organisatorische redenen zijn de Pleinplakkers overgedaan aan een collega, maar deze worden ook door Hercules nog altijd veel gebruikt.

Activiteiten uitgebreid

Inmiddels zijn de activiteiten van het bedrijf flink uitgebreid; zo wordt samen met zoon Jolle en Jaap de Wit de directie gevormd van het bedrijf. Hercules blijft de markt flink opschudden met een zeer uitgebreid programma kwaliteit speeltoestellen (Hercules is dé importeur van VinciPlay) welke tegen zeer concurrerende prijzen worden verkocht.

Veel gemeenten, speeltuinverenigingen, recreatiebedrijven merken nu dat ze bij Hercules Speeltoestellen veel meer speelplek met hun budget kunnen maken, maar ook de scholenmarkt is nog altijd een met enthousiasme bediende markt. Verder merken veel hoveniersbedrijven dat het met Hercules zeer goed samenwerken is.

Producent VinciPlay heeft naast hun standaard houten en stalen programma ook een zeer uitgebreid en hoog kwalitatief programma Robinia toestellen. Ook zijn heel veel toestellen in RVS basis te leveren. Nieuw is een serie toestellen waarvan de staanders gemaakt zijn uit textiel en folie afval en het plaatwerk van 100 procent gerecycled oceaanafval zoals oude visnetten en plasticsoep.

Inzet voor de toekomst

Inzet voor de komende jaren is om de Nederlandse markt verder te voorzien van inspirerende speel- en sportplekken. Naast de eigen medewerkers wordt middels een breed netwerk van professionele groenaannemers en hoveniersbedrijven de toestellen geplaatst. Voormontage wordt bijna altijd gedaan in de eigen productiehal. Aflevering van de toestellen op de bouwplaats wordt dan gedaan door onze eigen mensen om met de klant ter plekken nog even de laatste puntjes op de i te kunnen zetten.

Na een bescheiden jubileumfeestje waar het nieuwe logo van het bedrijf is gepresenteerd is Hercules Speeltoestellen klaar voor de toekomst. Voor 2023 staan al diverse mooie opdrachten bij scholen en gemeentes klaar om te worden geplaatst, waaronder een zeer uitgebreid calisthenics- en outdoor sportpark aan de Noord-Hollandse kust. Het blijft, ook na 25 jaar, een groot plezier om voor kinderen, maar ook volwassenen, mooie en avontuurlijke speel en sportplekken te mogen maken. Gezondheid, bewegen en lekker in de frisse buitenlucht spelen zal ook zeker in de komende tijd belangrijk blijven en wellicht nog belangrijker worden. Hercules Speeltoestellen werkt daar graag aan mee.

Meer artikelen met dit thema

rerer
descriptionArtikel

Speel- en Speurkaart: maak van de vakantie een buitenbelevenis

20 okt om 10:52 uur
Verveling. Het treft elk kind met enige regelmaat. Daar is natuurlijk niks mis mee, want, zo blijkt, verveling…
Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Spelen, dat is een vak apart 

20 sep om 10:46 uur
  Speelplan staat ook dit jaar weer op de vakbeurs openbare ruimte. Ze horen al jaren bij de vaste groep…
Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Gouda is meest speelvriendelijke gemeente van Nederland

23 mei om 09:21 uur
Tijdens een feestelijke uitreiking is op het stadhuis van Leiden op 22 mei de Jantje Beton Prijs voor meest…
Lees verder »
descriptionArtikel

Bureau Koppelaar nieuwe naam voor ontwerp en adviesbureau van Eelco Koppelaar

11 mei om 12:05 uur

Het onafhankelijk ontwerp- en adviesbureau voor de speel-, beweeg- en…

Lees verder »
flash_onNieuws

Meer inzet gemeenten gevraagd voor een veilige openbare sportomgeving

5 apr om 11:07 uur
Ruim de helft van de gemeenten richt de openbare ruimte zo in dat mensen daar veilig kunnen sporten en bewegen.…
Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe natuurspeeltuin en vergroend schoolplein geopend in Bredase wijk

16 mrt om 10:12 uur

In de Bredase wijk Doornbos-Linie is op 15 maart een nieuwe natuurspeeltuin geopend. Met het nieuwe vergroende…

Lees verder »
descriptionArtikel

Intensieve samenwerking tussen W&H Sports & Buitensportplan

14 feb om 09:54 uur
W&H Sports en Buitensportplan - een zusterbedrijf van Speelplan - slaan de handen ineen. Ze werken intensief…
Lees verder »

Veilige tegels voor kinderen, mens en milieu

5 feb om 16:04 uur
EPDM- & Multiplay-tegels van Recycled Outdoor Solutions gaan steeds vaker een belangrijke rol spelen op de…
Lees verder »