Stadsrenovatie en maatwerk – Keulen (D) en Made (NL)

maandag 28 februari 2022
timer 4 min
Als het aankomt op vastgoed en ruimtelijke ontwikkeling, is duurzaamheid vandaag geen trend meer maar de norm. Dat weerspiegelt zich zowel in ecologisch verantwoorde materiaalkeuzes als in stadsvernieuwing en herbestemming. Verouderde openbare ruimtes, vervallen gebouwen en oude sites worden opgewaardeerd en krijgen soms een andere functie. Daarnaast zijn ook de vereisten aan de openbare ruimte flink veranderd. Toegankelijkheid en veiligheid zijn belangrijke nieuwe topics geworden.

Vaak slaan de ondernemers, eigenaren en gemeentes de handen ineen om de gebieden een fikse upgrade te geven. Beleving komt voorop te staan, waarmee beoogd wordt de gemiddelde verblijfsduur van de bezoekers te verlengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gezellige pleinen met zitgelegenheid, beplanting en waterpartijen.

Herbestemming Alte Walzhalle Keulen

De Rheinische Gummiwarenfabrik, opgericht door Franz Clouth, schreef bijna 140 jaar industriële geschiedenis in Köln voordat de productie in 2005 werd stopgezet. En ineens was het stil op het bedrijfsterrein, dat als een stad in een stad decennialang een eigen leven leidde. De stad Keulen verwierf het terrein van 14,5 hectare en lanceerde een stedenbouwkundige wedstrijd met als doel om van het voormalige industrieterrein een nieuw, waardevol stukje stad te maken: het Clouth Quarter.

koln

De herbestemming omvat kantoor- en woningbouw maar ook ruimtes voor de meer creatieve sector. De Alte Walzhalle – Halle 17, is onderdeel van het Clouth Quarter. Kenmerkend voor dit ontwerp is dat het voortbouwt op de bestaande constructies en zo de monumentale hallen, wanden en poortgebouwen integreert in de nieuwe planning. De bestrating moest natuurlijk bij oud en nieuw passen en daarom werd er door Jürgensen Architekten gekozen voor de klinker Brikk uit het METTEN programma. 

Eind 2019 is een levendige en diverse wijk met zo'n 1200 appartementen, 500 werkplekken, kunstenaarsateliers en ruimte voor creatieve beroepen, gastronomie en sfeervolle open ruimtes opgeleverd in een spannend scenario van oud en nieuw. De monumentale industriële gebouwen verrijken dit kleurrijke beeld met het historische niveau.

Renovatie dorpskern Made, Nederland

Het is inspirerend te zien hoe een nieuwe buitenruimte inrichting met aandacht voor klimaat verandering en een generatie bestendige leefomgeving, handen en voeten krijgt bij de kleinere gemeenten in Nederland. De gemeente Drimmelen in Brabant is bij de herinrichting van het centrumgebied in Made een goed voorbeeld hiervan. Men heeft hier in het plan aspecten als duurzaamheid, demografische ontwikkeling en ondersteuning van de lokale middenstand gecombineerd.

Made

Tijdens het overleg met bewoners en de middenstand in het voortraject kwamen er een aantal zaken naar voren: Er bleek behoefte aan een bredere invulling van het Molenplein zodat het niet alleen de rol van een aangename ontmoetingsplek zou gaan vervullen, maar ook gebruikt zou kunnen worden voor evenementen zoals Kermis, braderieën en niet in de laatste plaats het Carnaval.

Uitgangspunten voor het hele concept werden o.a.: het creëren van een samenhangend verblijfsgebied met één uitstraling en inrichting, het behoud van voldoende parkeergelegenheid, een betere toegankelijkheid voor fietsers en voetgangers en het plein een centrale plaats geven in deze herinrichting. Kortom: aantrekkelijk voor bewoners, consumenten en winkeliers. Daarnaast was er een ander heel belangrijk aspect: de klimaatadaptatie oftewel het werken aan klimaatbestendigheid. Het Molenplein is niet alleen een aangename verblijfsplek geworden met een verkoelende waterpartij, maar herbergt nu ook een verzonken waterinfiltratiebassin van 300 m3 welke gevoed wordt door de afwatering van de Marktstraat en het Molenplein zelf.

Met het oog op een goede toegankelijkheid en het feit dat er grotere evenementen op het plein zouden moeten kunnen plaatsvinden werd er gekozen voor een bestrating die hier tegenop gewassen is. De Boulevard stenen van METTEN waren hierop het antwoord. Het egale steenoppervlak en de gegarandeerde glijweerstand in combinatie met de vellingkant vrije randen geven een comfortabele en veilige begaanbaarheid voor voetgangers, fietsers en automobilisten. De afwerking van de steen, Fein samtiert©, met CleanTop© bescherming maakt het onderhoud simpel. En de stenen in banenverband verwerkt in de dikte van 12 cm zijn ook nog eens bestand tegen hoge duw- en zetkrachten.

Met de uitvoering van dit inspirerende plan laat de gemeente Drimmelen zien hoe kleinere gemeenten ook hun invulling geven aan actuele vraagstukken.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Circulaire en klimaatadaptieve straatbakstenen worden de norm in de openbare ruimte

19 mei om 13:46 uurtimer4 min
Straatstenenfabrikant Vandersanden wil voorop lopen in de sector en bijdragen aan de duurzame transformatie van de…
Lees verder »

PUTkast techniek breidt assortiment uit door overname

16 mei om 13:49 uurtimer2 min
Onlangs heeft PUTkast techniek de vertegenwoordiging van het Duitse Moser Systemelektrik overgenomen van Cuprohaag…
Lees verder »
descriptionArtikel

Circulariteit is ook duurzaam omgaan met de materialen

16 mei om 11:59 uurtimer3 min
Firma Grijsen maakt werk van het thema circulariteit. Materialen krijgen een tweede leven en daarnaast heeft het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Molenplein in Made: van verkeersfunctie naar verblijfsfunctie

16 mei om 11:52 uurtimer3 min
Het centrum van het Brabantse Made is in verschillende fases opnieuw ingericht. Een blikvanger hierbij is het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Fontein Blauwe Golven in Arnhem gaat weer spuiten

10 mei om 00:06 uurtimer3 min
De Blauwe Golven in Arnhem worden de komende periode opgeknapt. Naast de aanpak van het kunstwerk en de…
Lees verder »

Panoramakijker met gesproken tekst

2 mei om 17:22 uurtimer2 min
Euroscope Benelux is reeds op vele plaatsen aanwezig met panoramakijkers waarmee u al dan niet tegen betaling van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Enschede wapent zich tegen wateroverlast en hittestress

31 mrt om 11:12 uur
De Overijsselse stad Enschede kampt al decennialang met wateroverlast. Deze waterproblematiek wordt grotendeels…
Lees verder »
person_outlineBlog

Smart City, Smart Mobility, Smartphone vragen om Smart Choices

29 mrt om 11:37 uurtimer3 min
Heden ten dagen wordt alles gemeten en uitgedrukt in cijfers en euro’s. Rondje 29,04 sec, 812 bezette…
Lees verder »