Stadsrenovatie en maatwerk – Keulen (D) en Made (NL)

maandag 28 februari 2022
timer 4 min
Als het aankomt op vastgoed en ruimtelijke ontwikkeling, is duurzaamheid vandaag geen trend meer maar de norm. Dat weerspiegelt zich zowel in ecologisch verantwoorde materiaalkeuzes als in stadsvernieuwing en herbestemming. Verouderde openbare ruimtes, vervallen gebouwen en oude sites worden opgewaardeerd en krijgen soms een andere functie. Daarnaast zijn ook de vereisten aan de openbare ruimte flink veranderd. Toegankelijkheid en veiligheid zijn belangrijke nieuwe topics geworden.

Vaak slaan de ondernemers, eigenaren en gemeentes de handen ineen om de gebieden een fikse upgrade te geven. Beleving komt voorop te staan, waarmee beoogd wordt de gemiddelde verblijfsduur van de bezoekers te verlengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gezellige pleinen met zitgelegenheid, beplanting en waterpartijen.

Herbestemming Alte Walzhalle Keulen

De Rheinische Gummiwarenfabrik, opgericht door Franz Clouth, schreef bijna 140 jaar industriële geschiedenis in Köln voordat de productie in 2005 werd stopgezet. En ineens was het stil op het bedrijfsterrein, dat als een stad in een stad decennialang een eigen leven leidde. De stad Keulen verwierf het terrein van 14,5 hectare en lanceerde een stedenbouwkundige wedstrijd met als doel om van het voormalige industrieterrein een nieuw, waardevol stukje stad te maken: het Clouth Quarter.

koln

De herbestemming omvat kantoor- en woningbouw maar ook ruimtes voor de meer creatieve sector. De Alte Walzhalle – Halle 17, is onderdeel van het Clouth Quarter. Kenmerkend voor dit ontwerp is dat het voortbouwt op de bestaande constructies en zo de monumentale hallen, wanden en poortgebouwen integreert in de nieuwe planning. De bestrating moest natuurlijk bij oud en nieuw passen en daarom werd er door Jürgensen Architekten gekozen voor de klinker Brikk uit het METTEN programma. 

Eind 2019 is een levendige en diverse wijk met zo'n 1200 appartementen, 500 werkplekken, kunstenaarsateliers en ruimte voor creatieve beroepen, gastronomie en sfeervolle open ruimtes opgeleverd in een spannend scenario van oud en nieuw. De monumentale industriële gebouwen verrijken dit kleurrijke beeld met het historische niveau.

Renovatie dorpskern Made, Nederland

Het is inspirerend te zien hoe een nieuwe buitenruimte inrichting met aandacht voor klimaat verandering en een generatie bestendige leefomgeving, handen en voeten krijgt bij de kleinere gemeenten in Nederland. De gemeente Drimmelen in Brabant is bij de herinrichting van het centrumgebied in Made een goed voorbeeld hiervan. Men heeft hier in het plan aspecten als duurzaamheid, demografische ontwikkeling en ondersteuning van de lokale middenstand gecombineerd.

Made

Tijdens het overleg met bewoners en de middenstand in het voortraject kwamen er een aantal zaken naar voren: Er bleek behoefte aan een bredere invulling van het Molenplein zodat het niet alleen de rol van een aangename ontmoetingsplek zou gaan vervullen, maar ook gebruikt zou kunnen worden voor evenementen zoals Kermis, braderieën en niet in de laatste plaats het Carnaval.

Uitgangspunten voor het hele concept werden o.a.: het creëren van een samenhangend verblijfsgebied met één uitstraling en inrichting, het behoud van voldoende parkeergelegenheid, een betere toegankelijkheid voor fietsers en voetgangers en het plein een centrale plaats geven in deze herinrichting. Kortom: aantrekkelijk voor bewoners, consumenten en winkeliers. Daarnaast was er een ander heel belangrijk aspect: de klimaatadaptatie oftewel het werken aan klimaatbestendigheid. Het Molenplein is niet alleen een aangename verblijfsplek geworden met een verkoelende waterpartij, maar herbergt nu ook een verzonken waterinfiltratiebassin van 300 m3 welke gevoed wordt door de afwatering van de Marktstraat en het Molenplein zelf.

Met het oog op een goede toegankelijkheid en het feit dat er grotere evenementen op het plein zouden moeten kunnen plaatsvinden werd er gekozen voor een bestrating die hier tegenop gewassen is. De Boulevard stenen van METTEN waren hierop het antwoord. Het egale steenoppervlak en de gegarandeerde glijweerstand in combinatie met de vellingkant vrije randen geven een comfortabele en veilige begaanbaarheid voor voetgangers, fietsers en automobilisten. De afwerking van de steen, Fein samtiert©, met CleanTop© bescherming maakt het onderhoud simpel. En de stenen in banenverband verwerkt in de dikte van 12 cm zijn ook nog eens bestand tegen hoge duw- en zetkrachten.

Met de uitvoering van dit inspirerende plan laat de gemeente Drimmelen zien hoe kleinere gemeenten ook hun invulling geven aan actuele vraagstukken.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Metingen Kerb-IT: lokale infiltratie met positief effect openbaar groen

19 nov om 16:37 uur
Kerb-IT is een waterinfiltrerend bandensysteem dat reguliere buien afvangt en laat infiltreren. Water dat op…
Lees verder »
descriptionArtikel

Groeneplaats in Den Burg voldoet weer aan hedendaagse eisen

2 nov om 12:06 uur
De grootste plaats op het Waddeneiland Texel is Den Burg. Een plaats met een rijke historie die terug gaat tot de…
Lees verder »
descriptionArtikel

De veiligheid van de hellingbaan

31 okt om 10:48 uur
Nu er steeds vaker wordt (of is) nagedacht over het toegang bieden aan mensen met een beperking, zijn er ook…
Lees verder »
descriptionArtikel

Marktkoopman aan het roer bij afrekenen stroom

31 okt om 08:50 uur
Stroom kan via Marktstroom op onder andere marktpleinen, evenemententerreinen en andere openbaar toegankelijke…
Lees verder »
descriptionArtikel

Een blauw schoolplein is dichterbij dan je denkt

27 okt om 16:48 uur
Alleen nog maar standaard lesgeven in het lokaal is allang niet meer van deze tijd. Scholen en leerkrachten worden…
Lees verder »
descriptionArtikel

Alle opgedane kennis komt samen onder het Scheveningse zand

21 okt om 11:52 uur
Met  de  Powerput  legt  CBM  Montfoort al   jaren   vaste   stroompunten   aan   op evenementlocaties. Alle…
Lees verder »
flash_onNieuws

Jonge skaters helpen Heijplaat aan skatebaan

17 okt om 12:14 uur
In de Rotterdamse wijk Heijplaat legde de gemeente op initiatief van enkele jonge skaters een skatebaan aan op een…
Lees verder »
descriptionArtikel

Zeist kiest voor innovatief fietsparkeersysteem AXLE

11 okt om 15:57 uur
De openbare ruimte is vaak nog té veel ingericht op het principe van de auto en daar moet verandering in komen.…
Lees verder »