Blog

De Levende Openbare Ruimte

Mario Geuze is beleidsmedewerker bij de Koninklijke Vereniging voor Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG). Speciaal voor het maandthema groen heeft hij een blog geschreven over De Levende Openbare Ruimte.

‘Openbaar groen maakt ons gelukkig, bewijzen meerdere wetenschappelijke onderzoeken. Groen maakt een stad aantrekkelijk én gezond. Groen verkoelt, verblijdt en verbindt.’ Niet mijn eigen woorden, maar rechtstreeks afkomstig van Straatbeeld zelf, inspiratiebron voor de openbare ruimte. Geen verrassing meer, deze wetenschap is inmiddels breed omarmd. Logisch ook, want wie is er nu tegen groen?

Na het uitbrengen van onze eerdere concepten De Levende Tuin en Het Levende Gebouw ontbrak er nog één belangrijk ‘Levend’ domein: de openbare ruimte. De afgelopen jaren hebben we in talloze samenwerkingen tussen bedrijfsleven, wetenschap, maatschappelijke organisaties en overheden laten zien dat de neuzen dezelfde kant opstaan als het gaat om de inrichting ervan. City deals, Green Deals, adaptatiestrategieën, beleidsvisies. Ja, we willen anders, groener, functioneler, beter ontwerpen en ontwikkelen. We willen met elkaar…een levende openbare ruimte.


Mario Geuze: 'Maak gebruik van die kennis en ontdek een werkelijk groene wereld. Dat maakt gelukkig.'

Die hebben we dus ook voor u ontwikkeld. Opnieuw een praktische handleiding, vol inspiratie voor groene projecten in de openbare ruimte. We laten zien welke voordelen er te behalen zijn en hoe de groenprofessional het verschil kan maken. Dat deden we niet alleen, NL Greenlabel en veel groenprofessionals hielpen ons daarbij. Over de neuzen dezelfde kant op gesproken.

Tegelijk zijn we er met alleen inspiratie nog niet. Alleen laten zien wat er mogelijk ís inspireert wel, maar creëert nog niet. Met elkaar moeten we die volgende stap zetten. Niet blijven praten maar aan de slag in onze projecten. Te vaak loopt het vast op het ‘hoe dan’. Die stap ís ook moeilijk. Want er ligt al zoveel druk op de ruimte in ons land. Hoe dan? De groene inrichting als uitgangspunt. Niet alleen in de openbare ruimte trouwens. Want waar deze ruimte ophoudt beginnen de gebouwen. Onze concepten helpen u met mooie voorbeelden, onze groenprofessionals met de praktijk.

Maak gebruik van die kennis en ontdek een werkelijk groene wereld. Dat maakt gelukkig. En geluk maakt geld. Wetenschappelijk aangetoond.

Lees hier alles over de publicatie Levende Openbare Ruimte.

Deel dit artikel